Wat kunt u met een verklaring van erfrecht?
Wanneer is een zogenaamde ‘verklaring van erfrecht’ nodig? Hoe werkt zo’n verklaring dan voor de nabestaanden richting de bank, verzekeringsmaatschappij, enz. na het overlijden van iemand? Wat is handig om te weten en te doen?
Bank of verzekeraar. Na het overlijden van iemand zullen de nabestaanden naar de bank stappen om inzage te krijgen in financiële gegevens of om betalingen te verrichten. De bank eist dan vaak een verklaring van erfrecht. Ook kan het zijn dat een verklaring van erfrecht nodig is voor het innen van uitkeringen, verzekeringsgelden of belastingteruggaven van de overledene.
Notaris. Een verklaring van erfrecht is een officieel stuk, namelijk een door een notaris van uw keuze opgestelde notariële akte. Hiervoor gelden geen vaste prijzen. Dus kunt u daarvoor vooraf prijsopgaaf vragen. In deze akte staat wie de erfgenamen zijn, voor welke delen zij erfgenamen zijn en of zij de nalatenschap hebben aanvaard.
Ook staat in een verklaring van erfrecht wie bevoegd is om de nalatenschap te beheren. Dit kunnen de gezamenlijke erfgenamen zijn, maar het kan ook zijn dat de erfgenamen één van hen hebben gemachtigd om de zaken te regelen en dit wordt dan ook vaak in de verklaring van erfrecht vermeld.
Wat is raadzaam om te doen?
Een verklaring van erfrecht is een akte die door een notaris op verzoek van de erfgenamen wordt opgemaakt. Er moeten zo veel mogelijk gegevens worden aangeleverd en voordat de notaris een verklaring van erfrecht afgeeft, doet hij een aantal onderzoeken. Het Centraal Testamentenregister wordt geraadpleegd om te achterhalen of en wanneer de overledene een testament op heeft laten maken. Indien er geen testament is opgemaakt, onderzoekt de notaris wie de wettelijke erfgenamen van de overledene zijn. Alle aangeleverde gegevens worden uitvoerig gecontroleerd bij de Gemeentelijke Basisadministratie en in de registers van de Burgerlijke Stand.
Hoe is dat handig in de praktijk?
Erfgenaam. Via een verklaring van erfrecht kunt u zich gemakkelijk legitimeren als erfgenaam. Tevens laat u zien dat u (als erfgenaam, dan wel als executeur) bevoegd bent om de nalatenschap te beheren en gelden te innen die toekwamen aan de overledene en die behoren tot de nalatenschap.
Ook kunt u wijzigingen aanbrengen in papieren die op naam van de overledene staan. En er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle rekeningafschriften rechtstreeks naar u worden gestuurd, zodat u alles goed kunt gaan administreren.
Hoezo standaard? Na iemands overlijden wordt vaak ‘standaard’ om een verklaring van erfrecht gevraagd. De bank wil zo’n door de notaris afgegeven verklaring namelijk zien vóórdat er door erfgenamen geld van de bankrekening van de overledene kan worden opgenomen. Soms kunnen die notariskosten echter worden uitgespaard. Probeer dat de bank duidelijk te maken.
Dat kan namelijk wanneer de overledene gehuwd was én geen testament heeft nagelaten. In zo’n situatie heeft de langstlevende echtgenoot namelijk wettelijk recht op toedeling van ál het vermogen van de overledene.
Zijn er ook kinderen, dan krijgen die wettelijk een vordering op hun langstlevende ouder. Een langstlevende echtgenoot heeft daarom voldoende aan een verklaring van het Centraal Testamentenregister dat de overledene geen testament heeft opgesteld. En zo’n verklaring kan gratis verkregen worden. Zie http://www.centraaltestamentenregister.nl