UW RAADSMAN - 22.03.2010

Verhuurd bedrijfspand in de belastingaangifte

Er zijn nogal wat directeuren-grootaandeelhouders die vanuit privé het bedrijfspand aan hun eigen BV verhuren. Nu het weer aangiftetijd is, is een veelgestelde vraag hoe de huurinkomsten dan moeten worden aangegeven.

Aan eigen BV verhuurd bedrijfspand

Als een directeur-grootaandeelhouder (DGA) privé het bedrijfspand aan zijn eigen BV verhuurt, valt hij onder de zogenaamde ‘terbeschikkingstellingsregeling’ (tbs-regeling) in box 1. Onder de tbs-regeling vallen niet alleen de huurinkomsten (na aftrek van toerekenbare kosten), maar ook de vermogensmutaties van het verhuurde pand zelf. De inkomsten worden belast in box 1 tegen het progressieve tarief (maximaal 52%).

Bij wie wordt de huur belast?

Als de DGA is getrouwd, is de vraag hoe de huurinkomsten in de belastingaangifte moeten worden verwerkt. Het kan tariefsmatig namelijk nogal wat uitmaken bij wie de inkomsten worden belast. Vaak heeft de DGA een veel hoger inkomen dan zijn echtgenoot, waardoor hij in het hoogste belastingtarief valt. Het kan dan gunstig zijn (een deel van) de huurinkomsten bij de echtgenoot aan te geven. Juist op dat punt was er tot op heden onduidelijkheid. Er gelden sinds de invoering van de tbs-regeling twee opvattingen met betrekking tot dit toerekeningsvraagstuk.

Op wiens naam? De eerste luidt dat het inkomen wordt genoten door de echtgenoot die het bestuur heeft over het aan de BV verhuurde pand. In de praktijk komt dit erop neer dat diegene die het pand op zijn naam heeft staan, de huurinkomsten geniet.

Fifty-fifty. De andere opvatting luidt dat de gerechtigdheid tot de huwelijkse gemeenschap bepaalt aan wie het inkomen moet worden toegerekend. Bij een gemeenschap van goederen komt dit dus neer op een toerekening van 50/50 tussen de echtgenoten. Dit standpunt neemt de Belastingdienst meestal in.

Wat zegt de rechter?

Op 15 januari jl. heeft de Hoge Raad hierover een voor de praktijk belangrijke uitspraak gedaan. Daarbij wordt de opvatting van de Belastingdienst verworpen. De uitspraak van de rechter heeft tot gevolg dat het civielrechtelijk bestuur over het pand bepalend is; de huur behoort dus te worden opgenomen in de aangifte van de echtgenoot op wiens naam het pand staat.

Huwelijkse voorwaarden. Volledigheidshalve: als echtgenoten onder het opstellen van huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en zij samen een tbs-pand kopen, dan hebben beide echtgenoten het bestuur over het pand. De huurinkomsten worden dan aan beide echtgenoten voor de helft toegerekend.

Fiscus slechte verliezer

Met deze uitspraak in de hand is eenvoudig te manipuleren welke echtgenoot de inkomsten uit het verhuurde bedrijfspand geniet. Hoewel het bestuur ligt bij degene op wiens naam het pand staat, kunnen echtgenoten in afwijking daarvan contractueel anders bepalen. Een feitelijke overdracht van het pand is daarvoor dus niet nodig. Dit biedt taxplanningsmogelijkheden; denk bijv. aan de situatie dat een van de echtgenoten geen inkomen heeft of beschikt over box 1-verliezen.

Wetswijziging. Het Ministerie van Financiën heeft aangekondigd dat er een wetswijziging komt. Het zal dus waarschijnlijk zo zijn dat op termijn toch weer de gerechtigdheid van de echtgenoten tot het gemeenschappelijk vermogen beslissend is voor de toerekening.

Tot die tijd hebben belastingplichtigen de keuze om tbs-inkomen aan de bestuursbevoegde echtgenoot toe te delen of fifty-fifty te verdelen.

Volgens de rechter moeten de huurinkomsten worden aangegeven bij de echtgenoot die het verhuurde bedrijfspand op zijn naam heeft staan. Bij een gemeenschap van goederen is een fifty-fifty verdeling dus niet verplicht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01