Binnengehaalde bestanden beter beheren
In uw browser kunt u zonder problemen allerlei interessante bestanden en nuttige programma’s binnenhalen. Al die downloads efficiënt beheren is echter andere koek. Hoe pakt u dit het best aan?
Waar staan uw downloads?
Als u op een downloadlink klikt, kunnen er twee dingen gebeuren. Ofwel gaat het om een bestandstype dat in de browser getoond wordt (bv. een jpg-foto of een pdf), ofwel gaat het om een bestandstype waarmee de browser zelf niets kan doen (bv. een exe-programma). In dat laatste geval geeft uw browser u een waarschuwing. U krijgt dan de keuze tussen Binnenhalen of meteen Starten/Openen. Eigenlijk is het veiliger om het bestand eerst gewoon binnen te halen. Zo kunt u er nog een anti-virusprogramma op loslaten voordat u het uitvoert. In beide gevallen komt het bestand in de standaarddownloadfolder van uw browser terecht. De precieze plaats van die folder varieert van browser tot browser, maar het is meestal uw bureaublad, de Mijn documenten-folder of een Downloads-folder onder de Mijn documenten-folder. Wilt u zelf precies aangeven waar alle downloads moeten terechtkomen? In Internet Explorer is dit helaas niet eenvoudig instelbaar. In Firefox kiest u de standaard downloadfolder via Extra;Opties;Algemeen.
Beheer voor beginners
Als u veel bestanden binnenhaalt, wordt uw downloadfolder al snel onoverzichtelijk. U werkt dan ook het best met meerdere subfolders onder uw downloadfolder. Zo zou u subfolders kunnen maken zoals Afbeeldingen, Te installeren, Geïnstalleerd of eventueel ook folders op datum. Handig is dat als u tijdens een surfsessie een subfolder uitkiest als downloadfolder, alle daaropvolgende downloads ook automatisch in die subfolder belanden. Als u dus één foto downloadt, komen alle volgende foto’s ook in die subfolder terecht.
In Firefox, Chrome en Opera kunt u een apart downloadvenster openen (shortcut: Ctrl + J). Dat biedt u een mooi overzicht van wat u wanneer binnengehaald heeft. U kunt vanuit dat downloadvenster gemakkelijk de (sub)folder openen waarin de download terechtkwam. Bij Chrome en Opera ziet u heel precies van welke webpagina de download komt. Tip 1. Als u per ongeluk een download van uw harde schijf verwijderd heeft, kunt u die via uw downloadvenster gemakkelijk meteen weer binnenhalen. Tip 2. U kunt het downloadvenster van Firefox vervangen door een krachtigere versie door de extensie Download Statusbar (http://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/26) te installeren.
Beheer voor gevorderden
Wilt u niet steeds zelf een binnengehaald bestand in de juiste subfolder plaatsen? Met Digital Janitor (http://davidevitelaru.com/software/digital-janitor/) legt u in een aantal regels vast welke downloads met welke extensie naar welke subfolder verplaatst moeten worden (bv. .gif naar de subfolder Afbeeldingen). Als u de tool dan even laat lopen nadat u een aantal bestanden binnengehaald heeft, wordt alles meteen mooi geordend.
Aparte downloadmanager
U kunt er ook voor kiezen om een extern hulpprogramma te gebruiken zodra u in uw browser op een download klikt. Free Download Manager (http://freedownloadmanager.org) bv. werkt samen met Internet Explorer, Firefox, Opera en Chrome. U krijgt allerlei extra downloadopties en uw binnengehaalde bestanden kunnen automatisch in de juiste subfolder geplaatst worden op basis van hun extensie.