GEMEENTE - TERRASVERGUNNING - 31.05.2010

Gemeente kan terrasheffing niet even verdriedubbelen!

Wie bij zijn horecazaak een terras heeft, moet daarvoor aan de gemeente een vergoeding betalen. Niks mis mee, totdat deze heffing opeens verdriedubbeld wordt. Kan dat zomaar en zo nee, wat doet u eraan? Wat vond de rechter?

Precariobelasting. Iedereen die voorwerpen boven, op of onder gemeentegrond wil plaatsen, moet de gemeente daarvoor een vergoeding betalen. Eigenlijk best logisch, want de grond is nu eenmaal niet van u. De heffing die u moet betalen heet ‘precariobelasting’. De gemeente is vrij de hoogte van deze belasting zelf vast te stellen. En dus ook te bepalen dat de heffing het volgende jaar wordt verhoogd. Totdat men het té gek maakt ...

Horecaondernemertje plagen …

Een collega van u in de gemeente Leiden kreeg begin 2009 de schrik van zijn leven toen de aanslag precariobelasting in de bus viel. De aanslag in verband met het hebben van een terras op gemeentegrond was maar liefst drie keer hoger dan het jaar ervoor. Dit betekende een verschil van bijna € 4.000,-. Na een borrel tegen de schrik besloot de man bezwaar aan te tekenen. Toen dit werd afgewezen, zocht hij zijn gelijk bij de rechter (LJN: BM1235). Wat hij zocht, vond hij ook …

Oorzaak van de verhoging? De rechter onderzocht de oorzaak van de verhoging. Deze lag in het feit dat de gemeente Leiden vanaf 2008 de precariobelasting niet langer baseerde op de op het terras aanwezige tafels, stoelen en windschermen, maar op de totale omvang van het terras. Deze nieuwe berekeningsmanier betekende voor uw collega dat voortaan werd uitgegaan van een omvang van 174m2 in plaats van van 64m2. Volgens de wet mag echter alleen de eerste methode.

Gemeente op de koffie bij dit terras …

De uitspraak van de rechter liegt er niet om. De rechter is van mening dat de gemeente de algemene beginselen van behoorlijk bestuur - dit zijn uitgangspunten waaraan alle overheidsinstanties zich hebben te houden - met voeten heeft getreden. Dat gaat om te beginnen over het zorgvuldigheidsbeginsel door de ondernemer niet over zijn bezwaar te horen. Ook was er over de verhoging geen overleg gevoerd. Niet met vertegenwoordigers van de horeca en ook niet met belanghebbende.

Foute heffingsmethode. Daarnaast deugde, zoals opgemerkt, ook de heffingsmethode niet. Ook stelt de rechter vast dat de gemeente over de verhoging op geen enkele manier voorlichting heeft verstrekt. Nu de aanslag voor de ondernemer enige duizenden euro’s hoger uitviel, heeft de gemeente volgens de rechter twee andere beginselen van behoorlijk bestuur, namelijk het zorgvuldigheidsbeginsel en het beginsel van fair play, geschonden. De rechter verlaagt de aanslag tot het niveau van het jaar ervoor plus een opslag van 3,5%.

Wat kunt u hiermee?

Het heffen van precariobelasting moet zijn gebaseerd op het hebben van voorwerpen boven, op of onder gemeentegrond. Check dus of uw aanslag precariobelasting aan deze eis voldoet.

De gemeente bepaalt zelf de tarieven en de stijging ervan. Daarbij heeft de gemeente zich wel te houden aan de algemene beginselen van be­­hoor­­lijk bestuur. In dit geval was het beginsel van zorgvuldigheid en fair play geschonden. Dit werd met name veroorzaakt doordat de gemeente geen overleg had gepleegd, geen voorlichting had gegeven en een absurde verhoging had doorgevoerd. Dat de tarieven van gemeentelijke heffingen jaarlijks stijgen, is algemeen bekend. Tip. Een stijging zoals in deze zaak kan echter niet zomaar doorgevoerd worden. Gebeurt dit toch, ga dan in bezwaar en beroep.

Uw gemeente moet zich aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur houden. Zo mogen besluiten niet onredelijk, onzorgvuldig of in strijd met fair-play zijn, aldus de rechter. Een stijging zoals in deze zaak mocht dus niet. Gebeurt u zoiets tóch, ga dan in bezwaar en beroep en verwijs naar deze uitspraak.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01