IN DE KIJKER - 14.05.2010

Het is genoeg geweest

Uw cliënt heeft het dak van zijn boerderij laten dekken met ‘state of the art’ kunstriet. Als blijkt dat er steeds riet uitvalt en reparatie niet blijvend werkt, wil hij de overeenkomst ontbinden. Is deze tekortkoming daarvoor ernstig genoeg?

Stand van zaken

Zoals u weet, moeten gewekte verwachtingen worden nagekomen. Dus als uw cliënt een rieten dak heeft besteld waarvan de leverancier beweert dat hij met dit allernieuwste riet voor jaren klaar is en dat regelmatig onderhoud tot het verleden behoort, mag hij daarop vertrouwen.

Als uw cliënt niet tevreden is, moet hij allereerst een aantal stappen nemen.

1. Uw cliënt moet zijn klacht melden bij de leverancier en hem een redelijke termijn geven om het dak alsnog in orde te maken.

2. Als de leverancier hier niet aan mee wil werken of als dit niet goed genoeg is gebeurd, kan uw cliënt de leverancier officieel in gebreke stellen en hem een termijn geven om het dak alsnog in orde te maken.

3. Als het dan nog niet in orde is, kan uw cliënt de overeenkomst ontbinden. Let op. Om te kunnen ontbinden, moet de tekortkoming ernstig genoeg zijn om een ontbinding te rechtvaardigen. Tip. Een rapport van een deskundige kan duidelijkheid geven over de ernst van de tekortkoming. Bovendien kan uw cliënt de kosten verhalen op de leverancier als inderdaad sprake is van een tekortkoming.

Het dak eraf

In ons voorbeeld pakte dat goed uit voor Patrick, de eigenaar van de boerderij.

Eerst klagen. Toen Patrick na enkele jaren merkte dat er regelmatig kunstrietdeeltjes in de tuin lagen, vroeg hij leverancier De Rietman BV om het dak te herstellen. De Rietman deed dit keurig, maar Patrick twijfelde inmiddels.

Eigen onderzoek. Patrick ging nog eens op onderzoek uit en informeerde bij de fabrikant. Deze vertelde hem dat zij een verkeerde partij bij De Rietman hadden geleverd. De Rietman vertelde hem echter dat de verkeerde lijm was gebruikt. De rietdeeltjes zouden bij elkaar gehouden moeten worden met lijm en tape.

Laatste kans. Ongerust geworden door deze verschillende signalen besluit Patrick om De Rietman een laatste kans te geven. Hij stuurt De Rietman een brief waarin hij hem nu officieel in gebreke stelt en hem nog één kans geeft om het dak voor eens en voor altijd in orde te maken óf het dak te vervangen.

Extra garantie niet genoeg

De Rietman komt met een voorstel: hij zal het dak zonder extra kosten jaarlijks inspecteren en repareren en de garantietermijn verdubbelen. Voor Patrick was dat nu juist niet de bedoeling, hij wilde immers áf van dat voortdurende onderhoud. Hij ontbindt overeenkomst zodat hij er een nieuw dak op kan laten leggen.

Rechter heeft laatste woord

De rechter (LJN: BK9131) vond dat dit verzuim ernstig genoeg was om de overeenkomst te kunnen ontbinden. Daarbij was van groot belang dat Patrick nu juist voor dit kunstriet had gekozen vanwege de toezegging van De Rietman. Ook het rapport van de ingeschakelde deskundige droeg hier aan bij, waardoor De Rietman die kosten ook moest dragen.

Zélf bewijzen. Als De Rietman dat anders ziet, moet hij dat maar met argumenten onderbouwen. Nu hij dit niet kon, bleef de ontbinding in stand.

De rechter beoordeelt een ontbinding aan de hand van álle relevante feiten en omstandigheden. Een deskundigenoordeel kan daaraan bijdragen. Als uw cliënt gelijk krijgt, kan hij de kosten op de tegenpartij verhalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01