Met mediation aan de slag
Steeds meer gemeenten maken bij dreigende conflictsituaties gebruik van mediation, bijvoorbeeld bij een tegen een verleende bouwvergunning ingediend bezwaarschrift. Hoe werkt dit in de praktijk? Waar moet u op letten?
Bezwaar tegen bouwvergunning
Op een door uw cliënt ingediende bouwaanvraag voor het uitbreiden van zijn woning verleent de gemeente een bouwvergunning. De bouwplannen passen binnen het bestaande bestemmingsplan en ook aan de andere vereisten zoals welstand en het Bouwbesluit is voldaan. Toch wordt er tegen deze verleende bouwvergunning door een buurman een bezwaarschrift ingediend.
Om de tafel gaan zitten? Een paar dagen nadat het bezwaarschrift is ingediend, krijgt uw cliënt een telefoontje van de gemeente. Zij vragen aan uw cliënt of hij met de bezwaarmaker (de buurman) om de tafel wil gaan zitten. De medewerker van de gemeente legt uit dat de bezwaarmaker is gebeld met de vraag wat de reden is van het indienen van het bezwaarschrift.
Na flink doorvragen gaf de bezwaarmaker aan dat hij wel snapt dat de buren het huis willen uitbreiden, maar volgens de omschrijving in de krant zou er door de aanbouw weinig zonlicht meer in zijn tuin komen. Uit het verhaal van de buurman bleek dat er ook al best hoge coniferen langs de erfafscheiding staan. En nu zou het laatste restje zon ook nog verdwijnen.
Het gesprek
Toen de medewerker van de gemeente hoorde wat het eigenlijke bezwaar van de buurman was, heeft hij deze gevraagd wat hij vond van een informeel gesprek met de vergunninghouder en iemand van de gemeente. De bezwaarmakende buurman gaf aan dat het wellicht prettig zou zijn om zijn bezwaar direct met de buren te kunnen bespreken. Het was toch wel een afstandelijke verhouding zo.
Uw cliënt besluit dat het de moeite van een gesprek waard is als dit vertraging in de bouwwerkzaamheden kan voorkomen. Als partijen aan de tafel zitten en de buren met elkaar in gesprek raken, blijkt dat uw cliënt geen enkel probleem heeft met het kappen van de coniferen. Die hebben toch hun mooiste tijd wel gehad.
Eind goed, al goed. In de afronding van het gesprek wordt door de medewerker van de gemeente samengevat dat de buren het erover eens zijn dat het verwijderen van de coniferen de oplossing van het (dreigende) conflict is en dat de vergunninghouder (uw cliënt) bereid is dit uit te voeren vóór aanvang van de bouwwerkzaamheden. Omdat de buurman geen belang meer heeft bij het formele bezwaarschrift, ondertekent hij de verklaring dat hij het bezwaarschrift intrekt.
De aanpak
Achterliggende gronden. Steeds meer gemeenten zien het voordeel van een dergelijke aanpak. Zij hebben de afspraak om bij ingediende bezwaarschriften de bezwaarmaker binnen een korte termijn te bellen om de achterliggende gronden van het bezwaar te achterhalen.
Ruimte voor een oplossing. Blijkt er ruimte voor een oplossing te zijn, dan wordt voorgesteld dit eerst te proberen. Bijvoorbeeld door een gesprek tussen partijen en soms door ter plekke met de bezwaarmaker te gaan kijken.
Of toch niet? De formele manier van het behandelen van het bezwaarschrift blijft gewoon bestaan als er toch geen oplossing mogelijk blijkt.
In de praktijk blijkt dat door mediation in veel gevallen een oplossing gevonden wordt. Dit levert behalve tijdswinst ook een positief gevoel bij betrokkenen op.