De fiscus ‘googelt’ mee
Sinds 1 januari 2010 ontvangt de Belastingdienst op grond van veranderde btw-wetgeving veel meer informatie dan voorheen. En ongemerkt kan dat bijv. voor Nederlandse bedrijven die via Google adverteren, flinke gevolgen hebben.
Adverteren via AdWords van Google
Reclame op Google websites. AdWords is een onderdeel van Google. Door middel van deze dienst kan men reclame plaatsen op Google websites. De adverteerder hoeft pas te betalen als er echt op zijn advertentie wordt geklikt. Google zendt vervolgens aan de adverteerder een factuur. Bij automatische incasso staat op het bankafschrift dat het bedrag is afgeschreven door Arvato Fin Serv Ltd.
Tot zover niets aan de hand? Nee, ware het niet dat Google niet vanuit Nederland factureert, maar vanuit Ierland. En op die factuur staat vermeld ‘VAT Reverse Charge System’.
Verleggingsregeling
Die omschrijving betekent dat de btw die over de dienst verschuldigd is, verlegd wordt naar u als afnemer van de dienst. Als Nederlandse adverteerder moet u dus zelf de over die dienst verschuldigde (Nederlandse) btw aangeven en afdragen.
Volledig btw-ondernemer. Bent u volledig btw-ondernemer, dan leidt dat niet tot een financieel nadeel. U mag immers die zelf te berekenen btw in dezelfde aangifte ook weer helemaal als voorheffing in aanmerking nemen.
Btw-vrijgestelde prestaties. Maar verricht u ook btw-vrijgestelde prestaties, dan is de voorheffing niet zomaar integraal te verrekenen!
Let op. In de praktijk blijkt de toepassing van de verleggingsregeling veelvuldig te worden vergeten. Dat gaf meestal niet zoveel problemen (zeker niet bij de 100% btw-ondernemer); vooral niet omdat dit ook niet direct bekend was bij de Nederlandse Belastingdienst.
Meer informatie bij fiscus
Verplichte opgaaf. Daarin is echter met ingang van 1 januari 2010 verandering gekomen. Per 1 januari 2010 is namelijk de zogenaamde ‘opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP)’ ingevoerd.
Aan de hand van die verplichte opgave kan de Nederlandse Belastingdienst exact zien (aan de hand van uw btw-nummer) of u al dan niet de verleggingsregeling heeft toegepast.
Naheffing met boete. Is dat niet het geval, dan kan de Nederlandse Belastingdienst overgaan tot het opleggen van een naheffingsaanslag, verhoogd met een boete.
Het is voor de Nederlandse Belastingdienst vervolgens ook niet zo moeilijk om over de nog niet verstreken jaren van vóór 1 januari 2010 eveneens na te heffen (met boete!) als eenmaal duidelijk is dat u toen ook al via Google adverteerde.
Let op. Adverteert u via AdWords van Google, let dan goed op een juiste verwerking van de btw in uw aangifte.
De Belastingdienst beschikt namelijk sinds 1 januari 2010 over meer informatie, zodat sneller zal worden nageheven, inclusief boete.
Fiscus steeds formeler
De Nederlandse Belastingdienst stelt zich de laatste tijd in btw-zaken steeds formeler op. Zo wordt er meer en meer op gelet of de btw wel in het juiste tijdvak wordt gefactureerd.
Wordt de factuur te laat verzonden, dan gaat de Belastingdienst sneller over tot het opleggen van een naheffingsaanslag. Het is vooral de boete, die kan oplopen tot € 4.920,-, die dan extra knelt.