Praktijkinstrumenten en onderhoud uit het buitenland?
Per 1 januari 2010 zijn de ‘plaats van dienst-regels’ in de btw gewijzigd. Wat heeft dit voor uw praktijk voor gevolgen bij de inkoop van praktijkinstrumenten en het afnemen van diensten als u btw-plichtig bent?
Inkoop praktijkinstrumenten
Buitenlandse leverancier. Stel, u koopt voor uw praktijk instrumenten of andere goederen bij een leverancier in Duitsland. Omdat u deze instrumenten in uw hoedanigheid als btw-ondernemer afneemt, geeft u uw btw-nummer af. Er is sprake van een ‘intracommunautaire levering’. De leverancier dient géén Duitse btw aan u in rekening te brengen. De heffing van btw wordt namelijk naar u verlegd. Op uw eigen btw-aangifte dient u 19 of 6% (afhankelijk van het instrument) Nederlandse btw aan te geven bij vraag 4b. Ingeval u de instrumenten (deels) gaat gebruiken voor aftrekgerechtigde prestaties (bijvoorbeeld btw-belaste keuringen), dan heeft u (deels) aftrekrecht. Dit btw-bedrag kunt u dan op dezelfde aangifte weer in aftrek brengen bij vraag 5b.
Geen btw-ondernemer? Gebruikt u u de instrumenten alleen voor btw-vrijgestelde medische prestaties, dan komt er wél Duitse btw op de factuur. Die btw vormt een onderdeel van de kostprijs van het instrument. Let op. Koopt u voor meer dan € 10.000,- aan instrumenten, dan wordt de btw wél naar u verlegd en moet u die via een btw-aangifte afdragen.
Inkoop tandtechnische werken
Btw-vrijstelling. De levering van tandprothesen door tandartsen en tandtechnici is in Nederland btw-vrijgesteld. Onder ‘tandprothesen’ vallen de volgende onderdelen: (gedeeltelijke) prothesen, stifttanden, kronen en bruggen. Artikelen die bij de vervaardiging worden gebruikt zijn geen tandprothesen en hierop is de btw-vrijstelling niet van toepassing. Bij afname van tandprothesen moet de buitenlandse leverancier de btw-regels van zijn land toepassen. Omdat de levering in Nederland btw-vrijgesteld is, hoeft u geen btw aan te geven op uw btw-aangifte. Let op. Dit is alleen het geval indien de levering door een tandtechnicus of tandarts plaatsvindt.
Afname diensten zoals onderhoud, etc.
Buitenlandse dienst. Stel, u heeft ondersteunende dienstverlening nodig van een Duitse dienstverlener. Om te bepalen of u Duitse of Nederlandse btw dient te betalen, moet vastgesteld worden waar de plaats van dienst gelegen is. Per 1 januari 2010 is de plaats van dienst bij diensten tussen btw-ondernemers daar waar de afnemer (u dus) is gevestigd. In uw situatie betekent dit dan ook dat de plaats van dienst in Nederland is gelegen (uitzonderingen hierop zijn bijv. diensten ten aanzien van onroerend goed, catering en onderwijs).
Omdat u kwalificeert als btw-ondernemer, zal de heffing van btw naar u worden verlegd (er geldt geen drempel van € 10.000,-). Dit betekent dat u de btw over deze diensten dient aan te geven op uw btw-aangifte bij vraag 4b. Ingeval u recht op aftrek van btw heeft, kunt u deze btw op dezelfde aangifte weer in aftrek brengen bij vraag 5b.
Samengevat moet u weten dat …
Btw-ondernemer. Bij de inkoop van goederen en diensten vanuit het buitenland zal, ingeval btw is verschuldigd, de heffing van btw naar u worden verlegd. Deze btw dient u aan te geven en af te dragen via uw btw-aangifte.
Let op. U bent verplicht uw btw-nummer af te geven. Doet u dit niet en wordt buitenlandse btw in rekening gebracht, dan kan de Belastingdienst zich altijd op het standpunt stellen dat u tóch Nederlandse btw bent verschuldigd.