Bedrijfskleding? Fiscus in zijn hemd gezet!
Als u kleding of een vergoeding daarvoor geeft aan uw werknemers, dan is dat ‘loon’. Voor uniformen geldt dit niet. Recentelijk sprak de rechter zich uit over in welke gevallen er sprake is van ‘een uniform’. Hoe steekt ú in uw fiscale jasje?
Werkkleding ‘loon’? Als u kleding of een vergoeding daarvoor geeft aan uw werknemers, dan is dat ‘loon’. De werknemers kunnen deze kleding namelijk ook gebruiken om zich in hun vrije tijd mee te kleden. Het maakt daarbij niet uit of de werknemers dat ook zouden doen. Dat betekent dus dat als u aan uw vertegenwoordiger een mooi pak geeft terwijl hij het liefst in spijkergoed loopt, u dat pak als ‘loon’ zult moeten aanmerken. Ook al vindt de vertegenwoordiger zijn pak een straf en ziet hij het niet als loon.
Uitzondering
Op deze hoofdregel gelden twee uitzonderingen.
1. Kleding blijft op werkplek. Als u kleding ter beschikking stelt aan uw werknemer (u blijft eigenaar en de kleding blijft op de werkplek), dan hoeft u deze niet als loon aan te merken.
2. Alleen op het werk te gebruiken. Als u aan uw werknemer kleding geeft die uitsluitend geschikt is om de tijdens het werk te gebruiken óf u geeft een vergoeding voor dergelijke kleding, dan hoeft u deze ook niet als loon aan te merken. Het gaat daarbij om uniformen en kleding waarbij per kledingstuk een beeldkenmerk (bijvoorbeeld een logo) staat van 70cm2. Een uniform van een agent hoort bijvoorbeeld wél tot deze groep, maar het t-shirt en de spijkerbroek (zonder logo) van de monteur niet; ook niet als de spijkerbroek door vlekken niet meer geschikt is om privé te dragen.
Uniform
U kunt dus belastingheffing over de bedrijfskleding die u geeft of vergoedt, voorkomen door een voldoende groot logo. Maar soms is dat niet mooi of niet handig. Vraag is dan of u uw bedrijfskleding als uniform zou kunnen aanmerken. Tot voor kort was het niet duidelijk, maar Hof Amsterdam heeft (LJN: BL5617) iets meer duidelijkheid gebracht.
Wat was er aan de hand?
Uw collega had bedrijfskleding bestaande uit:
• blauwe polo’s met bedrijfslogo;
• broeken met logo;
• riemen met logo;
• zonnekleppen of caps.
De logo’s waren kleiner dan 70cm2 per kledingstuk. De belastinginspecteur stelde zich dan ook op het standpunt dat er géén sprake was van werkkleding. Hij kreeg echter het deksel op de neus van de rechter. De rechter stelde namelijk dat de hele outfit gezamenlijk (die ook als geheel moest worden en werd gedragen) onmiddellijk de associatie met het bedrijf van uw collega opriep. De kleding was dan ook als uniform aan te merken.
Wat kunt u daarmee?
Heeft u werkkleding met een logo van minder dan 70cm2? Dan kan deze kleding onbelast blijven als er sprake is van uniforme kleding.
Let op. Het gaat daarbij wel om een héle outfit die ook in één oogopslag herkenbaar is als samenhangend met uw bedrijf. Dus bijvoorbeeld broek, rok, blouse of shirt en petje.
Tip 1. Opvallende kleuren die bijv. overeenkomen met uw logo kunnen daarbij helpen. Ook is het belangrijk dat uw werknemers verplicht zijn om tijdens hun werk de hele outfit aan te hebben.
Tip 2. Zet dan ook in uw arbeidsvoorwaarden dat uw werknemers verplicht zijn deze kleding aan te hebben tijdens hun werk en controleer dit ook!