BOUWRECHT - 14.05.2010

Niet op de kaart, wel bingo!

Bij graafwerkzaamheden bestaat altijd een risico dat er een kabel wordt geraakt met schade als gevolg. Wanneer gaat de graver nu echt in de fout en wanneer is hij daar aansprakelijk voor?

Druk, druk, druk ... Boven de grond begint Nederland dicht te groeien. Er is nauwelijks nog een plek te vinden die niet is volgebouwd. Onder de grond is het al niet veel anders. Overal liggen tunnels, parkeergarages en metrobuizen.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders

Grondroerdersregeling. Om nare verrassingen bij graafwerkzaamheden zo veel mogelijk te voorkomen is op 1 juli 2008 de Wet informatie uitwisseling ondergrondse netten (WION) van kracht geworden. Deze regeling staat ook bekend als de ‘grondroerdersregeling’. Het doel van deze regeling is om de kans op schade als gevolg van graafwerkzaamheden te verminderen.

Dit wordt onder andere bereikt door:

• de informatie-uitwisseling te reguleren;

• grondroerders te verplichten zorgvuldiger te graven.

Niet anders, wel duidelijker. Daarnaast beoogt de grondroerdersregeling een meer evenwichtige verdeling tot stand te brengen tussen de aansprakelijkheid van grondroerders en die van kabel- en leidingbeheerders. De regeling leidt echter niet tot een wijziging van de aansprakelijkheidsbepaling zoals opgenomen in het Burgerlijk Wetboek.

Open norm ingevuld. De WION brengt dan wel geen wijziging van de aansprakelijkheidsregeling, maar de regeling vult eventuele onduidelijkheden uit het Burgerlijk Wetboek grotendeels in. Er blijft daardoor minder ruimte voor discussie over.

Daar heb ik toch niets mee te maken?!

Als gevolg van de invoering van de grondroerders-regeling kan onder bepaalde omstandigheden de vraag rijzen of de regeling zoals die geldt tussen de grondroerder en de kabel- en leidingbeheerder, ook geldt voor anderen. Concreet kan de vraag rijzen of een grondroerder ook aansprakelijk is tegenover derden of dat hij een beroep kan doen op de WION.

Beslissing rechter

Wat speelde? De Kabelaar BV moest kabels leggen en beschikte over een kaart met daarop alle leidingen. Bij onderzoek bleek dat de leidingen niet op de plek lagen waar zij volgens de tekening moesten liggen. De Kabelaar groef daarop enkele proefsleuven en toen ook daar geen kabels lagen, ging men aan de slag. Vrijwel direct ging de schop in de datakabel van een groot accountantskantoor met alle gevolgen van dien.

De accountant claimde de schade bij De Kabelaar, maar deze beriep zich op de WION. Hij had immers alle tekeningen opgevraagd. Als de kabels niet op de goede plaats lagen, was dit niet zijn schuld. Hij weigerde de schade tot betalen.

De Rechtbank in Zutphen besliste dat deze grondroerder de grondroerdersregeling (WION) niet tegen de accountant kan inroepen. Deze derden zijn immers geen partij geweest bij de totstandkoming van de WION. Deze bepalingen kunnen namelijk niet tegen partijen die niet bij de totstandkoming betrokken zijn geweest, worden ingeroepen (NJF 2010, 91).

Tip 1. Laat de verkoper verklaren dat alle leidingen goed zijn aangegeven op de kaarten.

Tip 2. Als een huiseigenaar schade lijdt door het raken van leidingen, kan hij ook degene die gegraven heeft aanspreken voor de schade.

Laat de verkoper verklaren dat alle leidingen goed zijn aangegeven op de kaarten. Als een huiseigenaar schade lijdt door het raken van leidingen, kan hij ook degene die gegraven heeft aanspreken voor de schade.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01