Goed voorbereid naar de stembus
De komende verkiezingen voor de Tweede Kamer beloven spannend te worden. Verschillende kieswijzers helpen u bij het kleuren van het juiste hokje.
1.Kiezen. De twee belangrijkste kieswijzers gaan nogal verschillend te werk. StemWijzer.nl (http://www.stemwijzer.nl) noemt zich de grootste en heeft de politieke partijen zelf hun standpunt laten invullen bij 30 stellingen. Als bezoeker geeft u aan of u het eens of oneens bent met deze stellingen, waarna de site laat zien met welke partij uw mening het beste overeenstemt. Met de StemmenTracker kunt u uw politieke positie bepalen aan de hand van vraagstukken uit de afgelopen regeringsperiode. Kieskompas (http://www.kieskompas.nl) werkt ook met 30 stellingen, maar heeft de partijposities zelf uit de verkiezingsprogramma’s gedistilleerd en komt daardoor betrouwbaarder over. De site geeft uw politieke positie weer op een assenstelsel: links/rechts en progressief/conservatief. Als derde stemwijzer is er nog het eenvoudige Welke partij past bij mij? (http://welkepartijpastbijmij.nl). Alle sites bieden u de optie om bepaalde kwesties zwaarder mee te laten wegen bij uw politieke keuze.
2. Doelgroepen. Hecht u bijzonder belang aan een bepaalde politieke kwestie? Dan is het interessant om eens te kijken bij een gespecialiseerde stemwijzer. De Groene Kieswijzer (http://www.groenekieswijzer.nl) legt de focus op natuur, milieu en duurzaamheid. Het invullen ervan duurt vijf minuten. Van de grote partijen is alleen de PVV niet vertegenwoordigd. De Wereldstemwijzer (http://www.wereldstemwijzer.nl) doet ongeveer hetzelfde, maar dan met de nadruk op ontwikkelingssamenwerking. De Studentenkieswijzer.nl (http://studentenkieswijzer.nl) concentreert zich op het hoger onderwijs en de studiefinanciering.
3. Zelf vergelijken. Indien u deze kieswijzers niet volledig vertrouwt, kunt u altijd terugvallen op de verkiezingsprogramma’s zelf. Die zijn te vinden via de Tweede Kamer (http://www.tweedekamer.nl/contact/politieke_websites/ - Politieke partijen in de Tweede Kamer). Vergelijkingen per thema vindt u bij Elsevier (http://www.elsevier.nl/web/Dossiers/Verkiezingsprogrammas.htm) en in een nog beknoptere vorm bij NOS Nieuws (http://nos.nl/artikel/149435-vergelijking-verkiezingsprogrammas.html).