Waarom geen twee schermen?
Internetgebruikers zijn vaak multitaskers die bv. tegelijkertijd browsen, chatten en mailen, maar ook op professioneel vlak heeft u vaak veel taken tegelijk openstaan. Waarom zou u dan geen extra werkruimte creëren met twee monitors?
Door de dalende prijzen van lcd-monitors is een tweede scherm best haalbaar. De meeste recente computers hebben ook een grafische kaart met twee uitgangen (bv. .vga en .dvi) die in staat is om twee schermen tegelijkertijd aan te sturen. Een ‘dubbel’ scherm kan best handig zijn: u werkt bv. op het linkerscherm, terwijl u continu uw e-mailvenster ziet op het rechterscherm. Onder Windows is het instellen van zo’n ‘dual monitor’-set-up heel eenvoudig (zie http://www.microsoft.com/netherlands/artikelen/Techniek/dualmonitor.aspx). Vooral onder Windows 7 is het kinderspel: uw monitors worden meteen herkend en u kunt instellen dat één van beide het hoofdscherm is (met de Windows-taakbalk) en het andere uw secundaire scherm.
Beter werken met twee monitors
U kunt het werken met twee monitors nog efficiënter maken door een paar extra hulpprogramma’s te installeren. Wilt u bv. dat de Windows taakbalk niet alleen zichtbaar is op het hoofdscherm? Met het gratis MultiMonitor TaskBar (http://www.mediachance.com/free/multimon.htm) zorgt u ervoor dat die taakbalk zich uitstrekt over beide schermen en op ieder scherm toont welke de actieve programma’s op dat scherm zijn. U kunt ook een programma met één muisklik van het ene naar het andere scherm sturen.
Wie heel wat meer opties wil, kan de te betalen versie van DisplayFusion (http://www.binaryfortress.com/displayfusion/ - $ 25 voor de Pro-versie) overwegen. U krijgt een taakbalk over beide schermen heen, sneltoetsen om een programma snel van het ene naar het andere scherm te sturen, u kunt uw achtergrondfoto’s automatisch van Flickr halen, aparte dual monitor-set-ups maken voor bv. privé en professioneel, enz.
Een nadeel van het werken met twee schermen is dat u soms té gemakkelijk ongewild op het verkeerde scherm terechtkomt - u beweegt de cursor bv. net iets te ver naar rechts. Met Dual Display Mouse Manager (http://snoofler.users.sourceforge.net) kunt u instellen dat dit niet zo gemakkelijk gebeurt.
Zoekt u een gepaste achtergrond voor een desktop die zich over twee volle schermen uitstrekt? Bij http://www.dualscreenwallpaper.com en http://www.dualmonitorbackgrounds.com vindt u achtergrondfoto’s die meer dan groot genoeg zijn om beide schermen te vullen.
Tools voor elke monitor
Ook voor wie maar één monitor heeft, zijn er allerlei tools te vinden om het beste uit uw scherm te halen. Zo kunt u uw monitor ‘kalibreren’ om een betrouwbare kleurweergave te krijgen. Veel monitors hebben immers de neiging om kleuren niet volledig natuurgetrouw weer te geven. Als u dan een foto afdrukt die er op het scherm goed uitziet, kan het resultaat weleens tegenvallen. Met Colorjinn Calibrize (http://www.calibrize.com/) kunt u uw kleuren in drie stappen correct instellen. Een ‘wizard’ helpt u daarbij aan de hand van een stel beelden. De juiste instellingen worden dan bewaard op en ingesteld in uw grafische kaart.
Testen of uw scherm geen ‘dode’ pixels bevat, kan met Dead Pixel Tester (http://www.dataproductservices.com/dpt). Met UDPixel (http://udpix.free.fr) kunt u proberen om die pixels weer tot leven te wekken.