Een zelfbeschermingsbewind voor uw kinderen?
U heeft in de loop der jaren met veel inspanning een behoorlijk vermogen opgebouwd. Zijn uw erfgenamen wel in staat om, na uw dood, het geërfde vermogen te beheren? Wat als u daar nu over twijfelt?
Beheer van uw nalatenschap. Zo kunnen er gemakkelijk problemen ontstaan als uw vermogen rechtstreeks bij jonge kinderen terechtkomt. Vanaf de 18-jarige leeftijd zijn kinderen meerderjarig. Als zij dan kunnen beschikken over een erfenis, mogen zij zelf weten wat zij met dit nagelaten vermogen doen en mogen zij alles zelf beheren. Het is maar de vraag of zij daar dan wel toe in staat zijn en of zij verstandig met het nagelaten vermogen om kunnen gaan.
Gaat alles op? Zo zou het kunnen dat uw met veel pijn en moeite opgebouwde vermogen snel opgaat aan dure auto’s, vakanties of andere, niet altijd verstandige uitgaven. Ook kan het zijn dat één van uw kinderen vanwege zijn gezondheidstoestand tijdelijk of blijvend niet in staat is om het nagelaten vermogen zelfstandig te beheren.
Zelfbeschermingsbewind. Daarom kan het heel verstandig zijn om een testamentair bewind in te stellen om uw kinderen tegen zichzelf te beschermen of om te voorkomen dat anderen misbruik zouden kunnen maken van de toestand van uw kinderen. Zo’n bewind wordt daarom ook wel ‘zelfbeschermingsbewind’ genoemd.
Hoe werkt het?
Het geërfde vermogen wordt afgescheiden gehouden van het eigen vermogen van uw kind en door de door u bij testament benoemde bewindvoerder beheerd. Uw kind heeft bij het nemen van belangrijke beslissingen altijd toestemming of medewerking nodig van de bewindvoerder.
Richtlijnen bewindvoerder. Het is verstandig om de bewindvoerder in het testament zo veel mogelijk aanwijzingen te geven hoe hij het door uw kind geërfde vermogen moet beheren.
Moet hij het vermogen zo veel mogelijk in stand laten of mag hij bijvoorbeeld wel geld ter beschikking stellen aan uw kind als dit nodig is voor studie of het starten van een onderneming? Leg in het testament de taken en de bevoegdheden van de bewindvoerder zo volledig mogelijk vast.
Zo weten na uw overlijden uw kinderen, maar ook de bewindvoerder precies waar ze aan toe zijn.
Voordelen van een testamentair bewind. De erfgenamen worden bij het beheer van het geërfde vermogen gedurende een kortere of langere periode begeleid door een door u bij leven aangewezen vertrouwenspersoon. U voorkomt dat uw kinderen de nalatenschap verbrassen of niet verstandig omgaan met het geërfde vermogen. Én dat anderen misbruik maken van de geestelijke toestand of goedgelovigheid van uw erfgenamen.
Afgescheiden vermogen. Het vermogen dat onder bewind staat, blijft afgescheiden van het privévermogen van uw kinderen. Privéschuldeisers van uw kinderen kunnen daarom geen verhaal halen op het vermogen dat onder bewind staat. Zij zullen moeten wachten tot het bewind eindigt en dit zou wel eens lang kunnen duren.
Wat kunt u hier nu mee?
Conclusie. Het instellen van een zelfbeschermingsbewind is een goede zaak: 1. als u vindt dat uw kinderen na hun achttiende jaar nog verder begeleid moeten worden bij het beheer over het geërfde vermogen; 2. als uw kinderen om wat voor reden dan ook zelf niet in staat zijn om het geërfde vermogen goed te beheren; 3. als uw kind schulden heeft en u niet wilt dat schuldeisers zich na uw overlijden gaan verhalen op het geërfde vermogen.