Kijk uit dat u met payrollen niet tóch werkgever bent!
Uw horecabedrijf gaat voorspoedig en u kunt het werk niet meer aan. U denkt erover om in zee te gaan met een payrollbedrijf. Dan loopt u toch geen werkgeversrisico’s? Recentelijk heeft minister Donner zich hierover uitgesproken.
Payrollbedrijf? Een payrollbedrijf is kortgezegd een bedrijf dat tegen vergoeding de payroll voert van mensen die werkzaamheden voor u verrichten. Het begrip ‘payrollbedrijf’ is niet in de wet geregeld. Minister Donner heeft zich op 24 maart jl. hierover uitgesproken (AV/AR/2010/4572). Hieruit blijkt dat er een heel diverse groep aan dienstverleners onder dit begrip kan vallen en u dus wel degelijk als werkgever gekwalificeerd kunt worden! Wat speelt er?
Hoezo: tóch werkgever?
U wilde juist geen werkgever zijn! Let op. In sommige gevallen bent u tóch de werkgever, ondanks dat u een payrollbedrijf inschakelde. Dat betekent dus dat u wel degelijk opdraait voor loondoorbetaling bij ziekte en dat u de hele formele en dure ontslagprocedure moet volgen als u van een medewerker af wilt. Het payrollbedrijf is dan in feite niet anders dan het salarisadministratiekantoor.
Voorkomen. U wilde géén werkgever zijn en geen werkgeversrisico’s lopen?
Tip. Beoordeel het contract met het payrollbedrijf kritisch om te zien of u werkgever wordt. U kunt dat zien doordat u in het arbeidscontract, in het payrollcontract of in andere contracten ‘werkgever’ wordt genoemd. Ook het feit dat u verplicht wordt werkgeverszaken te behartigen, kan een indicatie zijn dat u de werkgever bent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het rechtstreeks betalen van loon aan werknemers (in plaats van een fee aan het payrollbedrijf), het doen van aangifte loonheffingen op uw naam, e.d. Ook het feit dat bij aanmeldingen bij pensioenfonds of brancheorganisatie uw naam vermeld wordt als werkgever, is een aanwijzing dat u naar buiten toe optreedt als werkgever.
Alleen loonadministratie uitbesteden?
Stel, u wenst wel degelijk zelf als werkgever op te treden. Is het slim om dan gebruik te maken van een payrollbedrijf? Nee, meestal niet. Vaak zijn de kosten van een payrollbedrijf namelijk hoger dan die van een salarisadministratiekantoor, terwijl ze hetzelfde doen. Tip. Als u in zee gaat met een payrollbedrijf is het dus slim om goed prijzen te vergelijken en te bepalen wat het payrollbedrijf meer doet dan uw salarisadministrateur. Neem daarbij dan ook mee of deze extra diensten wel interessant zijn voor u en of de uitgave dus zinvol is.
Inhuren van personeel
Als u daarentegen niet als werkgever wilt optreden, kan het inschakelen van een payrollbedrijf of een uitzendbureau wél verstandig zijn.
Geen werkgever. Kiest u voor inschakeling van een payrollbedrijf of een uitzendbureau, dan treedt dit bureau op als werkgever richting de werknemer en neemt het de risico’s over van arbeidsongeschiktheid en ontslag.
Let op. U bent wel aansprakelijk als het payrollbedrijf of het uitzendbureau de werknemer minder betaalt dan het minimumloon. Tip. Dit risico kunt u voorkomen door uitsluitend zaken te doen met een bureau dat geregistreerd is op http://www.normeringarbeid.nl
Belasting betalen. In principe zorgt het payrollbedrijf of het uitzendbureau ook voor de betaling van loonbelasting en premies. Let op. Omdat u inlener bent, kan de Belastingdienst u aanspreken als het payrollbedrijf of het uitzendbureau de verschuldigde loonbelasting/premies niet afdraagt aan de Belastingdienst.