Wat te doen bij een klacht over seksuele intimidatie?
Het aantal valse beschuldigingen neemt volgens de Contactgroep Onterechte Beschuldigingen toe. En dat terwijl een aanklacht bij 2 op de 100 werknemers voorkomt. Hoe gaat u hiermee om als er iemand bij u aanklopt?
Wat is ‘seksuele intimidatie’?
De definitie daarvan in het Burgerlijk Wetboek staat in art. 7:646 lid 8 en is: “enige vorm van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksueel getinte connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.”Let op. Kenmerken zijn dat seksueel getinte handelingen ongewenst en eenzijdig zijn. Én dat het alles met macht te maken heeft.
Wat kunt u doen bij een klacht?
• Zorg dat klachten ingediend kunnen worden bij Personeelszaken, de baas of de bedrijfsarts. Ga zo spoedig mogelijk met de werknemer een gesprek aan, anders loopt u steeds meer het gevaar dat het probleem escaleert.
• Neem de aanklacht serieus in behandeling, negeer hem niet. Een grondige, interne afhandeling heeft de voorkeur en beperkt de schade. Een officiële klachtenprocedure volgen, zorgt voor onrust en emoties op de werkvloer.
• Goed onderzoek is cruciaal en zorgt ervoor dat zaken niet uit de hand lopen. Tip. Check de aard, omvang en herkomst van de klacht. Deze informatie moet toetsbaar zijn voor een eventuele commissie en/of instantie die de klacht bij escalatie in behandeling neemt.
• Neem contact op met de beschuldigde partij en toets de beschuldiging aan de definitie van seksuele intimidatie. Tip. E-mails en sms’jes kunnen als bewijsmateriaal dienen. Verzamel getuigen en meningen over de beschuldigde.
• Schakel de Arbodienst in en zorg voor een sociaal vangnet, bijvoorbeeld via een vertrouwenspersoon binnen of buiten het bedrijf.
• Houd er rekening mee dat er sprake kan zijn van valse beschuldigingen.
Misbruik regelgeving
Vals beschuldigen. Bij een valse beschuldiging wordt misbruik gemaakt van de regelgeving. Een aanklacht is immers een goed wapen om anderen te treffen. En het aantal hiervan neemt volgens de Contactgroep Onterechte Beschuldigingen toe.
Let op. Houd er rekening mee dat de beschuldiging vals kan zijn. U moet zowel de belangen van de aanklager als van de vermeende dader bewaken. Een valse aanklacht grijpt diep in in iemands leven en kan zware psychische en emotionele schade berokkenen. Als het tussen klager en vermeende dader uit de hand loopt, schakel dan een deskundige (bemiddelaar, arbeidsjurist of advocaat) in. Mocht de klacht ongegrond zijn, zorg dan voor een gedegen rehabilitatie en neem maatregelen richting het vermeende slachtoffer.
U bent verantwoordelijk
Bewijslast. Volgens de wet bent ú verantwoordelijk voor de bescherming van medewerkers tegen seksuele intimidatie. Er is sprake van een ‘omgekeerde bewijslast’: niet de klager moet bewijzen dat de seksuele intimidatie heeft plaatsgevonden, maar ú moet ‘bewijzen’ dat u genoeg heeft gedaan om deze intimidatie te voorkomen. De Arbowet verplicht u om seksuele intimidatie op het werk zo veel mogelijk te voorkomen.
Let op. Zorg voor een gedragscode of procedure in het personeelsbeleid. Bij juridische problemen is dat een toetssteen en u toont zo aan dat werknemers beschermd zijn tegen seksuele intimidatie.
Download een model ‘Klachtenregeling’ van http://personeel.indicator.nl (PS 15.15.07).