Aanvullende uitvoeringsvoorwaarden in uw offerte?
Bij uw offerte voegt u de standaarduitvoeringsvoorwaarden toe. Zijn daarmee alle risico’s voldoende afgedekt? Hoe voorkomt u dat u toch nog onnodig juridisch risico loopt tijdens de uitvoering van de opdracht? Wat nu te doen?
Wat in uw uitvoeringsvoorwaarden?
Uw standaarduitvoeringsvoorwaarden bevatten de condities (voorwaarden) waaronder u uw bouwopdrachten uitvoert. Deze voorwaarden gelden voor zowel opdrachtgever als uitvoerder.
Het is dus raadzaam dat u in grote lijnen weet wat er in die standaardvoorwaarden staat, ook als u standaardvoorwaarden gebruikt van een organisatie waarbij u bent aangesloten (als ‘lid’).
Aanvullende uitvoeringsvoorwaarden? Alle werkzaamheden aan en de te leveren materialen van een (toekomstige) opdracht worden overzichtelijk beschreven in een offerte. Voor de opdrachtgever is het zo duidelijk wat gedaan en geleverd wordt voor de opgegeven prijs. De bijgeleverde uitvoeringsvoorwaarden geven aan onder welke condities u de opdracht uitvoert. Dat geeft beide partijen juridische duidelijkheid.
Het kan voorkomen dat u op uw uitvoeringsvoorwaarden aanvullingen heeft die voor de betreffende opdracht van belang zijn.
Tip. U neemt dan in uw offerte een - extra - paragraaf op met ‘Offertecondities’.
Onze gouden aanvullende tips
1. Geldigheidsduur. Bij het uitbrengen van een offerte hoort een geldigheidsduur van bijvoorbeeld 90 dagen. Als u van tevoren al weet dat een opdracht niet eerder dan over zes maanden wordt uitgevoerd, neemt u een extra offerteconditie op dat de geldigheidsduur van de offerte een half jaar is.
Tip. Mocht u dat een te groot risico vinden voor de prijsontwikkelingen in de toekomst, dan kunt u een conditie toevoegen waarbij u aangeeft dat alle prijswijzigingen na 90 dagen zullen worden doorberekend.
2. Onvoorziene omstandigheden. In uw voorwaarden staat zeker iets over onvoorziene omstandigheden. Tip. Als u bij het opnemen van de opdracht al een inschatting kunt maken van waar onvoorziene omstandigheden voorkomen, kunt u die in uw aanvullende voorwaarden zetten.
3. Schoon opleveren van werkplek. Een klant spreekt bijvoorbeeld af om sommige sloopwerkzaamheden te verrichten en u bent er in uw offerte van uitgegaan dat de werkplek direct beschikbaar is als u met uw werk start. Tip. Neemt u dan de volgende zin op: “In deze aanbieding is ervan uitgegaan dat de werkplek door u schoon wordt opgeleverd.” Mocht dat vervolgens niet zo blijken te zijn, dan kunt u de extra kosten verrekenen.
4. Stelpost. Als er werkzaamheden zijn die u van tevoren onmogelijk kunt inschatten, kunt u die opnemen als stelpost mét vermelding van een bedrag. In de begroting is dat bedrag dan al meegenomen. Datzelfde geldt voor materialen waarvan nog onduidelijk is welke de klant kiest. Verrekening volgt achteraf op nacalculatiebasis.
5. Levering water en elektra. Het is aannemelijk dat u water en elektra gebruikt van de opdrachtgever als het een kleinere opdracht betreft bij een particulier of in een zakelijk pand. Tip. Leg dat als volgt vast: “In dit voorstel is ervan uitgegaan dat de kosten van levering van water en elektra gedurende de bouwwerkzaamheden voor rekening zijn van opdrachtgever.”
6. Levering materialen. U kunt geen garantie geven op materialen die de klant levert.
Tip. Sluit dat dus nog eens extra schriftelijk uit.
7. Bouwvergunning. Is er een bouwvergunning nodig, leg dan in uw aanvullende voorwaarden vast wie daarvoor zorgt. U moet ook stellen dat u geen werkzaamheden zult uitvoeren als de bouwvergunning er nog niet is. Zo vermijdt u risico’s.