PRIVÉ - 17.05.2010

Hoezo een executeur voor de erfenisafwikkeling?

Wat nu te doen als u de zaken rondom de afwikkeling van uw nalatenschap op voorhand al echt goed geregeld wilt hebben? Wat zijn op dit punt de veranderingen in het meest recente erfrecht?

Wat doet een executeur?

Wat regelen? Een overlijden brengt veel verdriet en andere emoties met zich mee. Maar juist in die moeilijke tijd vlak na een overlijden moeten er allerlei administratieve en juridische zaken geregeld worden. Er moeten op korte termijn beslissingen worden genomen met vaak zeer ingrijpende juridische en financiële gevolgen. Alle erfgenamen dienen samen en in goed onderling overleg de nalatenschap af te wikkelen. Dit is een zware taak die gemakkelijk kan leiden tot problemen.

Nalatenschapsafwikkelaar. Om deze problemen te voorkomen, wordt vaak iemand bij testament tot executeur (nalatenschapsafwikkelaar) benoemd. Een executeur heeft tot taak de nalatenschap voor alle erfgenamen af te wikkelen en die te beheren tot alles onder hen kan worden verdeeld. De executeur beheert de gehele nalatenschap en moet namens de erfgenamen eventuele schulden van de nalatenschap voldoen.

Een executeur treedt op namens de gezamenlijke erfgenamen. Dit kan grote problemen voorkomen als erfgenamen het samen niet eens kunnen worden of als zij niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen. Er is maar één aanspreekpunt en u weet dat straks alles geregeld wordt door een door uzelf aangewezen, vertrouwde persoon.

Hoe regelt u het?

Wat is er nu veranderd? Vroeger kon een executeur nog bij een handgeschreven en door de maker ondertekend en gedagtekend stuk worden benoemd (bij codicil). Onder het erfrecht dat geldt sinds 2003 kan een executeur alleen rechtsgeldig bij testament worden benoemd. U moet dus verplicht naar een notaris om een executeursbenoeming bij testament te regelen. U mag uw eigen notaris kiezen! Vraag eventueel prijsopgaaf.

Taken en extra opdrachten. De executeur heeft veel rechten en verplichtingen die in de wet genoemd worden. Daarnaast kunt u hem ook extra taken en opdrachten geven.

U kunt hier heel ver in gaan. Dit kan variëren van speciale wensen met betrekking tot uw uitvaart tot bijvoorbeeld het vinden van een geschikt onderkomen voor uw huisdier. Vindt u het bijvoorbeeld vervelend dat al uw persoonlijke papieren na uw dood bij al uw erfgenamen terechtkomen, dan zou u hem opdracht kunnen geven om deze papieren te vernietigen.

Overleg met de erfgenamen

Slagvaardiger? In de wet staat dat de executeur bij het te gelde maken van de nalatenschap zo veel mogelijk in overleg moet treden met de erfgenamen. Dit kán een goede zaak zijn, maar het kan ook zijn dat u dit helemaal niet nodig vindt en u zelfs liever heeft dat de executeur meer dingen zelfstandig kan regelen. Per slot van rekening is de executeur de door ú aangewezen vertrouwensman. U kunt dan bepalen dat de executeur dit overleg achterwege kan laten. Zo kan een executeur na overlijden een stuk slagvaardiger optreden.

Familielid of professional? De benoemde executeur heeft veel rechten, maar ook veel verplichtingen. Zo zou een executeur aansprakelijk gesteld kunnen worden als hij de nalatenschap niet goed beheert. Als het gaat om een ingewikkelde nalatenschap of als u veel problemen verwacht bij de afwikkeling daarvan, zou u ervoor kunnen kiezen om in plaats van een familielid of kennis een professionele executeur te benoemen.

U kunt nu al via de notaris van uw keuze in uw testament een vertrouwensman van uw eigen keuze tot executeur (nalatenschapsafwikkelaar) benoemen. Wees u ervan bewust dat u dit nu niet meer zelf kunt regelen door middel van een handgeschreven briefje.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01