2005 - April
Een collega-ondernemer wilde voor een vacature per se een man hebben en werd daarvoor door de rechter bestraft. Lees hoe het niet moet en hoe u uw sollicitanten wel correct behandelt.
Uw feest of dat van de fiscus?
Stel, uw bedrijf viert dit jaar een jubileum. U wilt een feest organiseren. Waarmee moet u rekening houden zodat de fiscus niet ongenodigd meefeest?
Vergadering in, vergadering uit. Uit een wereldwijd onderzoek blijkt dat er veel te veel vergaderd wordt. Hoe pakt u vergadertijgers en -katers aan in uw bedrijf? De spelregels van goed vergaderen.
Ongeval tijdens een zakenreis?
Uw werknemer gaat voor u op zakenreis naar het buitenland. Ter plekke stapt hij na het werk in een taxi en krijgt daarmee helaas een ongeluk. Bent u dan aansprakelijk voor de schade? Het ongeluk vond toch buiten werktijd plaats?
Pas op met gouden handdruk en VUT
De wetsvoorstellen over VUT-regelingen en over regelingen voor prepensioen zijn door het parlement aangenomen. De meeste onderdelen gelden met ingang van 2006. Maar soms krijgt u er nu al mee te maken. Hoe zit dat?
U wilt dat werknemers die vanaf nu in dienst komen, niet dezelfde toeslag krijgen als uw huidige werknemers. Kan dat zomaar? Wat vond de rechter?
Het is druk in uw bedrijf. En dus vraagt u uw parttime werknemer om tijdelijk 30 in plaats van 20 uur te werken. Hoe voorkomt u dan dat hij straks bij u kan claimen dat hij voortaan voor 30 uur betaald moet krijgen?
Kom maar vast op met die winst!
Heeft u in het verleden een B.V. gekocht voor een hoger bedrag dan de nominale waarde van de aandelen? En beschikt de B.V. nu over algemene reserves? Dan kunt u die alvast onbelast naar privé halen.
Er bestaan verschillende gelegenheden waarbij u als werkgever uw werknemers belastingvrij een geschenk kunt geven. De fiscus toetst de voorwaarden streng, daarom zetten we die in dit artikel voor u op een rijtje.
Verplicht verzekerd na aandelenoverdracht
Als directeur-grootaandeelhouder in dienst van uw eigen B.V. bent u in beginsel niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dat wordt anders als u tegen uw zin ontslagen kunt worden. Wat heeft de rechter beslist? Wat werkt?
Niet wachten met suppletieaangifte
Bij het opmaken van de jaarrekening blijkt vaak dat over het afgelopen jaar de afgedragen BTW niet helemaal correct is geweest. Door de elektronische winstaangifte kan de fiscus daar sneller van op de hoogte zijn dan u wellicht lief is …
Afwaarderen incourante voorraad
Als ondernemer moet u jaarlijks uw voorraad op uw balans waarderen. Wat heeft de rechter beslist?
Een arboconvenant; goed nieuws?
Uw branche heeft een arboconvenant gesloten. Dat klinkt leuk, maar wat betekent dat voor uw bedrijf? Moet u zich daar nu echt aan houden?
“Ik roep je wel als ik je nodig heb!”
U heeft als ondernemer aardig wat om handen en kunt eigenlijk best wat hulp gebruiken. U wilt wel een werknemer aannemen maar niet voor vast en alleen wanneer u hem nodig heeft. Handig ja, maar waar moet u wel op letten?
Reiskostenvergoeding belast, wat nu?
Hoe pakt u het aan als een reiskostenvergoeding boven de € 0,18 per km uitkomt? U wilt dat uw werknemer zo veel mogelijk netto overhoudt en dat het u zo weinig mogelijk kost. Ook wilt u problemen met de fiscus vermijden.
Met wederzijds goedvinden uit elkaar
Stel, u en uw werknemer beslissen gezamenlijk uit elkaar te gaan. Heeft u dan nog te maken met een opzegtermijn? Wat is van belang om te doen?
Per 1 juli moet u de risico-inventarisatie zo veel mogelijk binnen uw bedrijf regelen en een preventiemedewerker aanwijzen. Hoe doet u dat?
Hebben uw werknemers iets te vertellen?
Uw bedrijf groeit gestaag en uw werknemers willen graag meepraten over wat er binnen uw bedrijf gebeurt. Moet u nu een soort ondernemingsraad instellen? En in hoeverre kunnen uw werknemers zich dan met uw beleid bemoeien?
Uw nieuwe werknemer voldoet niet aan de hoge verwachtingen die u van hem had. U denkt er dus over om hem te ontslaan via de kantonrechter. Omdat hij nog niet zo lang in dienst is, zal u dit niet al te veel kosten, denkt u. Is dat zo?
De afdracht van loonheffing goed verminderen
Op grond van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premies volksverzekeringen kunt u als werkgever een korting op de afdracht van loonheffing krijgen. Hoe werkt dat en waar moet u op letten?
Handigheidjes rondom de facturering
Als een debiteur niet (op tijd) betaalt, is dat voor u heel vervelend omdat u nu uw inkomsten niet ontvangt. Daar komt bij dat u ook nog een keer de BTW heeft voorgefinancierd. En hierover ontvangt u geen rente.
Welk OZB-tarief voor uw woning?
De onroerendezaakbelasting kent tarieven voor woningen en voor niet-woningen. Wanneer geldt het een en wanneer het ander?
Geplande betaling van hypotheekrente
Sinds 1 januari 2005 komen huiseigenaren die geen of slechts een geringe hypotheekschuld hebben, in aanmerking voor een extra aftrek. Kunt u daar wellicht ook van profiteren als u nog wel een fikse hypotheekschuld heeft?
Extra kosten door onregelmatige diensten
Heeft u werknemers in dienst die onregelmatige of continudiensten werken? In dat geval bestaat de mogelijkheid om aan deze werknemers bepaalde kosten belastingvrij te vergoeden.