2005 - Januari
Dit jaar zullen de gedeelten van de CAO’s waarin een loonsverhoging is afgesproken, niet ‘algemeen verbindend verklaard’ worden. Wat voor gevolgen heeft dat?
Ken ieder verzuimpje op uw duimpje!
Ziekteverzuim is kostbaar. Dat geldt echter ook voor ‘nietsdoen’ op het werk. Moet u onterecht verzuim altijd juridisch aanpakken of kan het ook praktisch?
Deskundigen uit het buitenland; iets voor u?
Stel, u heeft binnen uw bedrijf behoefte aan bekwaam personeel, maar in Nederland kunt u dit personeel nergens vinden. Uiteindelijk vindt u iemand, maar die komt van buiten de EU. Wat nu? Hoe pakt u dat aan?
Voortaan moet u tussen de 46e en 52e ziekteweek een ‘eerstejaarsevaluatie’ houden met uw werknemer. Hoe doet u dat het beste?
Hoe kostbaar wordt uw risico-inventarisatie?
Dit moet u weten als u met risico-inventarisatie te maken krijgt ingevolge de Arbowet. Ziet u het al voor u: u legt uw werknemers een lijst met vragen voor waar ze uren mee bezig zijn? Kan dat niet handiger en goedkoper?
U zegt de arbeidsovereenkomst met uw werknemer op. Volgens u is de opzegtermijn maar één maand. Uw werknemer beroept zich op een oude afspraak, met een langere termijn.
Die werknemer die tijdens de sollicitatierondes zo betrouwbaar overkwam, blijkt een jaar later geld verduisterd te hebben van zijn werkgever. En dat was niet de eerste keer dat hij dat deed. Gelukkig kunt u zo’n situatie voorkomen.