2005 - September
Zoals u weet, moet u volgend jaar elektronisch aangifte doen voor de loonbelasting. Omdat er veel onduidelijkheid heerst, scheppen wij duidelijkheid.
Oei, contract vergeten te (laten) ondertekenen
Stel, u heeft een nieuwe werknemer een arbeidscontract meegegeven ter ondertekening van de gemaakte afspraken. Na een tijdje blijkt u het contract nog niet terug te hebben gekregen. Zijn uw afspraken nog wel geldig?
Vrijgevallen spaarloon opnemen?
Per 1 september 2005 kan een groot deel van het opgebouwde spaarloon opgenomen worden. Daarover circuleren tegengestelde berichten. Hoe zit het nu precies? Wat is de beste keuze voor uw werknemer?
Verworven rechten - of toch niet?
Met veel moeite heeft u enkele jaren geleden uw werknemer aan boord weten te halen. Om hem over te halen heeft u hem toen een toeslag gegeven op zijn salaris. Maar nu wilt u die toeslag laten vervallen. Kan dat zomaar?
Een Amerikaanse ondernemer dwong zijn werknemers om te stoppen met roken, zelfs ook thuis. Dit liet hij met een verplichte urinetest controleren. Wie toch had gerookt, kon vertrekken. Hoe bevordert u de gezondheid van uw werknemers?
Staat uw loonadministratie ook op scherp?
U neemt ook wel eens een nieuwe werknemer in dienst. Wist u al dat de regels met betrekking tot de administratieve verplichtingen recentelijk zijn aangescherpt? Onderstaand zullen wij hier nader op ingaan. Wat moet u beslist doen?
Een zelfstandige inhuren: verstandig of niet?
Voor een bepaalde klus wilt u voor een paar maanden een ZZP’er inhuren. U kent via via iemand die net als u een eenmanszaak voor zichzelf is begonnen. Brengt het inhuren van een zelfstandig ondernemer risico’s met zich mee?
Ter besparing van successierecht werd in het verleden door ouders vaak de woning aan de kinderen overgedragen onder voorbehoud van vruchtgebruik. Als er een hypotheek op de woning rust, pakt dit fiscaal echter nadelig uit. Wat dan?
Privé-gebruik en toch teruggaaf?
Er is geen weg meer terug. De bijtelling voor het privé-gebruik van de auto van de zaak wordt vanaf 1 januari 2006 in de loonheffing verwerkt.
Als u controle krijgt van de Belastingdienst, kan het zijn dat de controlerend ambtenaar fouten in uw administratie ontdekt. Dit betekent nog niet direct dat uw administratie ondeugdelijk is. Hoe zit dat?
In het vorige nummer heeft u kunnen lezen hoe het fiscaal zit met het woon-bedrijfspand van de zelfstandige ondernemer. Maar hoe werkt dit dan bij een directeur-grootaandeelhouder van een B.V. die een woon-bedrijfspand bezit?
Stel, een schuldeiser laat allang niets meer van zich horen. Na vijf jaar is de vordering verjaard, zodat de schuldeiser u ook niet meer via de rechter kan dwingen tot betalen. Daar bent u mooi vanaf. Of toch niet helemaal?
Bereidt u voor op de loonaangifte 2006
De nieuwe loonaangifte 2006 komt steeds dichterbij. Toch weet nog niet iedereen wat dat nu betekent. Tijd om eens te kijken hoe u zich alvast kunt voorbereiden op de nieuwe loonaangifte.
Na een lange en kostbare sollicitatieprocedure heeft u eindelijk de juiste kandidaat gevonden en de arbeidsovereenkomst is getekend. Maar dan zegt de werknemer nog voor de eerste werkdag op! Mag dat zomaar?
Er is u natuurlijk veel gelegen aan de gezondheid van uw werknemers. Daarom besluit u in de lege kelder van uw bedrijf een kleine fitness-studio te maken. Dat kan ook fiscaal gezond zijn. Daarom moet u het volgende doen.
Een aantal van uw werknemers heeft in het verleden een lease-auto gekregen. Met hen is ook keurig een lease-autoregeling afgesproken. Stel nu, u wilt die regeling aanpassen. Kan dat zomaar? Dit zei de rechter erover.
Ook bijbaantjes worden gecontroleerd
De Arbeidsinspectie gaat de komende maanden op zoek naar bijbaantjes … Het plan is om strenger te controleren of jongeren in bijbaantjes wel veilig en verantwoord werken. Reden voor ons om uiteen te zetten waar u op moet letten.
Een ruzie tussen twee werknemers eindigt ermee dat de een de andere het ziekenhuis in slaat. U wilt de dader ontslaan. Maakt het uit wie de ruzie begon?
Drie keer betalen voor een uitzendkracht?
Een paar maanden geleden heeft u tot volle tevredenheid een uitzendkracht ingehuurd. Maar nu krijgt u ineens een rekening van de Belastingdienst en een rekening van het Uwv. Is er iets misgegaan?
Het komt geregeld voor dat een ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn eenmanszaak uitoefent vanuit een woon-bedrijfspand. Vaak is dan onduidelijk hoe dit fiscaal uitpakt. Dat is mede afhankelijk van het huwelijksgoederenregime.
Geld vrijmaken voor vervroegde aflossing?
Vanaf 1 januari 2005 kan het soms voordelig zijn om de hypotheek op uw woonhuis af te lossen. Er is namelijk per die datum een nieuwe fiscale aftrekpost ingevoerd. Maar eerst even nadenken voordat u uw hypotheek gaat aflossen.
Wat is voor u als directeur-grootaandeelhouder het meest voordelig: door de B.V. dividend laten uitkeren of een hoger salaris toekennen? Nu het tarief voor de vennootschapsbelasting steeds verder daalt, is deze vraag weer actueel.
Levensloopregeling en pensioen DGA
De levensloopregeling die hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2006 in werking treedt, kan door de directeur-grootaandeelhouder worden benut om zijn pen-sioen te optimaliseren en (fors) belasting te besparen.
Recentelijk is goedgekeurd dat spaarloonbedragen die zijn gespaard tussen 2001 en 2004 per 1 september 2005 vrij mogen vallen. Hoe zit dat?