2005 - Juni
Indien u als ondernemer uw auto van de zaak privé gebruikt, krijgt u een inkomensbijtelling. Vaak wordt vergeten dat voor deze bijtelling een maximum geldt.
Stel, u verhuurt een woon-winkelpand. Voor de winkelruimte is gekozen voor BTW-belaste verhuur. De woonruimte wordt zonder BTW verhuurd. Hoe zit het dan met de aftrek van voorbelasting, bijvoorbeeld op het onderhoud?
Wanneer zijn de kosten van gezinshulp fiscaal aftrekbaar? Welke voorwaarden gelden er? Wat levert het u op? Wat heeft de rechter beslist?
Zijn de vooruitzichten voor uw onderneming goed, dan kan de B.V. een aantrekkelijk alternatief zijn. U hoeft niet te wachten tot het einde van het jaar om uw onderneming in een B.V. om te zetten. Dat kan bijvoorbeeld ook per 1 juli.
Studiekostenaftrek ook lucratief zonder inkomen
Als ouder kunt u de studiekosten van uw met studiefinanciering studerende kind niet aftrekken. Maar uw kind kan dat soms wel. Dat kan zelfs zonder eigen inkomen fiscaal voordelig zijn. Hoe werkt dat?
Net in dienst en nu al met vakantie?
Uw werknemer vertelt dat hij een paar weken vakantie heeft geboekt. Maar hij is pas twee maanden bij u in dienst en heeft dus nog niet voldoende vakantiedagen opgebouwd. Kan hij dan toch op vakantie?
Wat zit er in een goed personeelsdossier?
Het personeelsdossier geeft u niet alleen maar bruikbare informatie over een werknemer. Met een goed dossier komt u ook in een juridische procedure sterker voor de dag. Niets nieuws dus. Maar wat stopt u (niet) in zo’n dossier?
Outplacement voor uw werknemer?
Uw werknemer zit een beetje ‘tegen zijn top’ aan. In zijn huidige functie heeft hij weinig uitdagingen meer en daarom is hij niet gemotiveerd. Maar u heeft voor hem geen doorgroeimogelijkheden in uw bedrijf. Hoe komt u hieruit?
Verliefd, verloofd … ontslagen?
Twee van uw werknemers zijn hevig verliefd op elkaar. Omdat die relatie de sfeer in uw bedrijf behoorlijk verpest, grijpt u in. Praten helpt niet en overplaatsing is geen optie. Ontslag dan maar? Wat kost dat dan?
Goed voorbereid op de autobijtelling 2006
Heeft u het al gehoord? De fiscale bijtelling voor de auto van de zaak gaat voor uw werknemer vanaf 2006 via u als werkgever lopen. Dat duurt nog even ja. Maar er zijn zaken die u nú al kunt voorbereiden. Weet u al welke dat zijn?
Ik kom niet werken chef, want mijn kind is ziek
De Wet arbeid en zorg levert u als ondernemer zo nu en dan alleen maar ‘zorg’ op. In de praktijk bestaan hierover nog steeds veel misverstanden. We zetten daarom uw rechten en plichten bij calamiteiten- en zorgverlof op een rijtje.
Stel, het personeel moet op uw kosten naar een cursus Bedrijfshulpverlening. Wist u dat u afhankelijk van uw branche, in aanmerking komt voor ESF-subsidie?
Aftrek pensioenpremies opvoeren
Als directeur-grootaandeelhouder kunt u bij uw B.V. pensioen in eigen beheer opbouwen. Door een recente uitspraak van de Hoge Raad kunt u wellicht de aftrek van pensioenpremies extra opvoeren. Wat speelt er?
Boekwinst op gebouw van B.V. onbelast?
Het is leuk als u winst maakt op uw bedrijfspand of op een ander gebouw, omdat u het voor méér van de hand doet (= boekwinst). Sommige boekwinsten zijn belast, andere onbelast. Hoe kunt u hier handig gebruik van maken?
Inkomens middelen na emigratie
U denkt erover om binnenkort uw bedrijf te verkopen en om dan naar zonniger oorden te vertrekken. Wist u dat er dan ook nog een aanzienlijk fiscaal voordeel kan worden behaald?
Ook voor belegger winstaangifte?
Het beleggen in een vastgoed-, scheeps- of film-C.V. is nog steeds populair. Bent u dan eigenlijk verplicht om een elektronische winstaangifte in te dienen?
Onlangs bleek dat er in 92 van de 110 onderzochte CAO’s afspraken staan die afwijken van de wet. Stel, bij u geldt ook een CAO. Wanneer is het dan verstandig om de CAO erop na te slaan?
Uw werknemer heeft niet zo lang geleden promotie gemaakt naar een leidinggevende functie. Maar nu blijkt dat hij de functie niet aankan. Dus wilt u hem weer terugzetten naar zijn oude functie. Hoe ziet de rechter dat?
‘Alleen nog even je paspoort controleren …’
Voordat uw werknemer in dienst treedt, moet u zijn identiteit vaststellen. Maar nu wordt van u verwacht dat u uitgebreid controleert of het identiteitsbewijs echt is. Hoe pakt u dat dan eigenlijk aan?
Nieuwe werknemer, maar mét oud zeer
Uw nieuwe werknemer moet vanwege de uitdiensttreding bij zijn vorige werkgever studiekosten terugbetalen. U wilt hem daarin tegemoetkomen. Hoe pakt u dat zodanig aan dat dit ook voor u (fiscaal) interessant blijft?
Voor de zoveelste keer een blessure?
Uw werknemer sport graag in zijn eigen tijd. Helaas raakt hij daarbij wel regelmatig geblesseerd en blijft hij ziek thuis. Kunt u daar eigenlijk iets tegen beginnen? Of mag uw werknemer zelf weten wat hij in zijn vrije tijd doet?
Halfjaargesprek, maar waarover?
Stel, u, uw werknemer of u beiden heeft behoefte aan een halfjaargesprek. Waar moet zo’n gesprek eigenlijk over gaan? U zit immers ook niet te wachten op een hoop onrust binnen uw bedrijf. Hoe leidt u dat in goede banen?
Meer zorgverlof en een zorg minder
Met ingang van 1 juni 2005 hebben werknemers recht op langdurend zorgverlof. We horen u zuchten: weer een nieuw soort verlof? Er is ook goed nieuws voor u!
Bij onteigening of verkoop van uw bedrijf aan de (semi-)overheid wordt vaak in de overeenkomst opgenomen dat eventuele belastingschade vergoed wordt. Hoe zit dat precies? Wat is raadzaam?
De Belastingdienst krijgt binnenkort automatisch opgaves van de rente die inwoners van Nederland ontvangen op buitenlandse spaartegoeden. Hoe zit dat?
Sinds 2001 worden de voor- en nadelen van een bedrijfspand dat wordt verhuurd aan de onderneming van de partner, belast in box 1. In dit artikel laten we aan de hand van een aantal voorbeelden zien hoe dit nu precies zit.
Stel, u heeft verschillende ondernemingen. Voor de omzetbelasting kan dan een ‘fiscale eenheid’ handig zijn. Hoe werkt dat en wat is nu nieuw op dit gebied?
Tijdig voorsorteren bij bedrijfsopvolging
Als directeur-grootaandeelhouder kunt u in uw rol van aspirant-erflater of -schenker met het oog op bedrijfsopvolging, aanzienlijke besparingen van het successie- en schenkingsrecht realiseren, door tijdig voor te sorteren.