2005 - Maart
Hanteert u bereikbaarheidsdiensten in uw bedrijf én maakt u gebruik van de mogelijkheid om minder loonbelasting en premie volksverzekeringen af te dragen? Dan is het volgende voor u van belang!
Veel bedrijven willen oudere werknemers extra verlofdagen geven. Om bijvoorbeeld ziekteverzuim terug te dringen. Is dat leeftijdsdiscriminatie?
Niet naast de pot plassen a.u.b.!
Er is een belangrijke uitspraak verschenen inzake een bedrijf waar een aantal toiletjuffrouwen werkten. Die uitspraak is ook van belang voor andere hulpkrachten buiten loondienst. Waar moet u op letten?
Pensioenregeling: keuze of een moetje?
Nederland kent geen wettelijke verplichting om werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Toch nemen veel werknemers daaraan verplicht deel. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?
Uit dienst, hoezo dan reïntegratie?
Het lijkt mooi. Uw werknemer is al weken ziek en over enkele weken loopt zijn tijdelijke arbeidscontract af. U wilt dus geen tijd meer besteden aan zijn reïntegratie. Zit u goed of fout? Wat moet u zien te voorkomen?
Daar ligt dan een enorme stapel met sollicitatiebrieven en bijbehorende cv’s. Hoe maakt u nu een keuze uit dit aanbod en selecteert u de juiste kandidaat? Dit artikel helpt u op weg en geeft u tips waar u op kunt letten.
Aanpak ziekteverzuim: belonen of straffen?
Werkt het nu echt om medewerkers een bonus in het vooruitzicht te stellen als ze niet ziek zijn? Of een extra vrije dag? Of kunt u beter hun loon inhouden bij de eerste ziektedag?
Niet alle rente is in de B.V. aftrekbaar
Met ingang van 1 januari 2004 is de zogenaamde ‘thin capitalisation’ ingevoerd. Deze maatregel in de vennootschapsbelasting betekent dat de aftrek van betaalde rente soms niet mogelijk is. Wanneer kunt u daarmee te maken krijgen?
Scheiden met zo min mogelijk belasting
Stel, u bezit een eigen huis en bent gehuwd buiten gemeenschap van goederen. U gaat scheiden en uw partner krijgt de woning. Dan is overdrachtsbelasting verschuldigd over de volle waarde van de woning. Hoe voorkomt u dat?
Alsnog subsidie voor kinderopvang
Als u in het verleden verplichte bijdragen voor kinderopvang aan een CAO-fonds heeft betaald, komt u wellicht alsnog in aanmerking voor een subsidie.
Een goed geplande bedrijfsoverdracht
Het is mogelijk om uw onderneming over te dragen zonder dat u daarover inkomstenbelasting hoeft te betalen. U moet uw bedrijfsoverdracht dan wel zorgvuldig voorbereiden. Waar moet u op letten?
Stel, u komt om in het werk. In de praktijk wordt dan makkelijk gezegd: “Ach, dan huur je toch gewoon even een mannetje in”. Hoe voorkomt u dat dit een duur mannetje wordt? En hoe voorkomt u gedoe met loonheffing en sociale premies?
De mogelijkheden om uw werknemers te stimuleren thuis te werken zijn behoorlijk afgezwakt doordat de pc-privé-regeling is komen te vervallen. Maar de telewerkregeling is gebleven. Is dat voor u een mogelijkheid?
Niet zomaar uit het WAO-gat stappen!
Op dit moment gaan er veel geluiden rond dat het voortzetten van uw WAO-gatverzekering niet langer nodig zou zijn. Maar dat is té voorbarig! Natuurlijk wilt u kosten besparen, maar lees hier waar u zich beter op kunt richten.
Vaak komt het voor dat er in (ontbindings)overeenkomsten een artikel wordt opgenomen over ‘finale kwijting’. Maar wat betekent dat eigenlijk en is finaal wel zo finaal als we denken?
Opstekertje nodig in uw rookbeleid?
Het is alweer een jaar geleden dat het recht op een rookvrije werkplek in werking trad. Stel dat uw werknemers daar nog steeds veel moeite mee hebben, kunt u dan nog iets voor ze betekenen? Mag u ze nergens meer laten roken, of wel?
Stel, uw werkneemster klaagt over seksuele intimidatie door een collega. Is dat echt zo? Misschien valt het wel mee. Of wil uw werkneemster haar collega zelfs bewust een hak zetten? Hoe komt u achter de waarheid?
Ineens erg veel verlofaanvragen?
Er start een voorlichtingscampagne voor werknemers over de verlofmogelijkheden die zij hebben. Wordt u al overspoeld door verlofaanvragen?
Minder loon voor werkneemsters?
Onlangs bleek dat in Europa vrouwen gemiddeld 15% minder verdienen dan mannen die hetzelfde werk doen. Hoe zit dat bij u? Mag u eigenlijk onderscheid maken in de beloning van mannen en vrouwen?
Toch eerder stoppen met werken?
De overheid wil dat we langer blijven werken. Het pensioen is pas aan de orde op 65-jarige leeftijd. Maar hoe zit het met die lijfrentepolis waar u al jaren op spaart? Kunt u die wél aanwenden voor een lijfrenteuitkering die ingaat vóór uw 65e jaar?
De Gemeentewet geeft gemeenten de mogelijkheid belasting te heffen van eigenaren van onroerende zaken die door bepaalde voorzieningen (bijv. herinrichting winkelstraat) zijn gebaat. Wat speelt er? Wat is raadzaam om op te letten?
Er is de laatste tijd een hoop te doen geweest over de belastingvoordelen voor bestelauto’s, het ‘grijs kenteken’. We zetten de wijzigingen voor u op een rij.
Een fiscaal opkikkertje voor de ‘zieke’
Door de stijging van de ziektekostenpremies zien veel mensen hun jaarlijkse ziektekosten fors toenemen. Maar door deze verhoging kunnen de ziektekosten bij de jaarlijkse belastingaangifte wel vrij snel als aftrekpost worden opgevoerd.
Veel ouders hebben de opvang van hun kinderen in de familie- of kennissensfeer geregeld. Onder de nieuwe Wet kinderopvang kan het voordeliger zijn een ‘oppasmoeder’ of een familielid ‘wit’ uit te betalen. Hoe zit dat?
U krijgt een brief van uw ex-werknemer die al jaren geleden is vertrokken. Hij eist van u dat u hem alsnog een deel van zijn loon betaalt, omdat hij destijds ten onrechte ontslagen zou zijn. Dat is toch allang verjaard, of niet?
Stel, uw loonkosten staan niet meer in verhouding tot de inkomsten. De zaken gaan niet slecht, maar u wilt ingrijpen. Moet u meteen overgaan tot ontslag of zijn er alternatieven? Op dit pad ontmoet u spelbrekers en kansen. Wat kan?
U betaalt mee aan de personeelspot van de personeelsvereniging. De personeelsvereniging verstrekt verjaardagscadeautjes en kerstpakketten. Is zo’n geschenk dan belast? En waar moet u op letten?
Uit recent onderzoek blijkt dat psychische klachten voor éénderde van het totale verzuim zorgen. Hoe gaat u om met psychische klachten van werknemers?
In de praktijk betalen werknemers vaak een eigen bijdrage als tegemoetkoming voor de ter beschikking gestelde beloning in natura, zoals bij een auto van de zaak of het mobieltje. U moet dan rekening houden met BTW. Waarom is dat?
Moet u nou echt alles aan de Arbodienst doorgeven?
Stel, uw werknemer belt u met de mededeling dat hij voor twee dagen onder de wol kruipt in verband met een griepje. Is al die rompslomp naar de Arbodienst dan wel écht nodig? Wat is goed om te weten?
‘Voor dat werk ben ik te goed’
In uw arbeidsovereenkomst staat exact omschreven welke werkzaamheden uw werknemer moet verrichten. Kunt u hem dan nog wel verplichten om (tijdelijk) andere werkzaamheden te doen?