Tellen de uren thuis ook mee?
Hanteert u bereikbaarheidsdiensten in uw bedrijf én maakt u gebruik van de mogelijkheid om minder loonbelasting en premie volksverzekeringen af te dragen? Dan is het volgende voor u van belang!
Wat speelt? Bereikbaarheidsdiensten zijn géén werktijd voor de afdrachtvermindering! Dat is de boodschap. Maar dat heeft enige toelichting nodig. Dit jaar kunt u helaas voor het laatst gebruikmaken van de afdrachtvermindering lage lonen, zoals u weet. Toch heeft het Ministerie van Financiën nog een Besluit gepubliceerd over deze afdrachtvermindering. Maakt u gebruik van de mogelijkheid om minder loonbelasting en premie volksverzekeringen af te dragen, dan is dat Besluit voor u van belang.
Afdrachtvermindering lage lonen? Wanneer u een werknemer een loon betaalt van niet meer dan ca. 130% van het minimumloon, dan krijgt u een fiscale subsidie. U mag onder de naam ‘afdrachtvermindering lage lonen’ een bedrag aftrekken van de te betalen loonheffing.
Wanneer u aan uw werknemer een extra toeslag betaalt, maar het aantal gewerkte uren blijft gelijk, dan stijgt het loonbedrag per uur. En dan loopt u dus de kans dat u de afdrachtvermindering lage lonen mist.
Voor de bereikbaarheidsdienst ontvangt uw werknemer 10% van het normale uurloon. Hij krijgt in een maand 20 uur bereikbaarheidsdienst uitbetaald. Wanneer die bereikbaarheidsuren niet meetellen, stijgt dus het gemiddelde loon over de overige uren (met als risico dat u de afdrachtvermindering mist).
Bereikbaarheidsdienst. Veel werkgevers kennen een zogenaamde ‘bereikbaarheidsdienst’; me-dewerkers die niet op de werkplek zijn, maar ’s nachts of in het weekend telefonisch bereikbaar blijven en snel op kunnen treden. Bijvoorbeeld bij storingen of calamiteiten. Ter compensatie van het ongerief van het bereikbaar zijn, geldt meestal een financiële tegemoetkoming in de vorm van een bepaald percentage van het uurloon. Vaak is dit percentage in een CAO geregeld.
Hier gaat het Besluit over. Wat er precies in het Besluit staat, is dat de uren die een werknemer bereikbaar moet zijn niet mogen worden meegenomen (terwijl de beloning voor deze uren wel meetelt) als loon voor de afdrachtvermindering. Dus het uurloon wordt hoger en het toetsloon wordt eerder bereikt, waardoor geen recht meer op afdrachtvermindering kan bestaan.
Hier moet u rekening mee houden
U moet wel onderscheid maken in twee situaties.
1. Bereikbaar zijn als vaste arbeidsduur. Maken de bereikbaarheidsdiensten deel uit van de vast overeengekomen arbeidsduur, dan moet u die uren volledig meetellen voor de afdrachtvermindering. Let op. Aanwezig zijn op de werkplek is een eis. Dit is meestal het geval bij uw werknemer die al wachtend, de tijd doorbrengt op de werkplek (zoals een brandweerman), ongeacht het feit of hij brand blust of slaapt in de kazerne. Deze tijd telt dus volledig mee voor de afdrachtvermindering.
2. Bereikbaar zijn los van vaste arbeidstijd. Maken de bereikbaarheidsdiensten geen deel uit van de vast overeengekomen arbeidsduur, dan mag u die tijd slechts gedeeltelijk meetellen.
Let op. Dit is vaak het geval als uw medewerker weliswaar bereikbaar is, maar niet op de werkplek aanwezig is, zoals de monteur die rustig thuis verblijft. Tip. Die tijd mag u gedeeltelijk meetellen door het percentage van het loon dat u uitbetaalt, te vermenigvuldigen met het totale aantal uren van de bereikbaarheidsdienst.
In ons voorbeeld mag u dus 0,1 x 20 = 2 uur arbeidsduur meetellen voor de afdrachtvermindering.