2005 - Oktober
Met ingang van 1 januari 2006 vervalt het fiscale voordeel van de prepensioen- en VUT-regelingen. Naar verwachting heeft 25% van de bedrijven de regelingen niet op tijd aangepast. Dat gaat heel veel geld kosten!
U wordt overspoeld met informatie over de levensloopregeling. Moet u nu snel beslissen of kunt u rustig de tijd nemen?
Zoals u inmiddels wel weet, wordt op 1 januari 2006 de levensloopregeling van kracht. We zetten voor u de hoofdpunten op een rijtje. Wat raden wij u aan?
Hoe zit het met kleding die tijdens werktijd gedragen wordt? Hoe kunt u die belastingvrij aan uw personeel verstrekken? Hoe voorkomt u gesteggel met het Uwv of de Belastingdienst?
Een stevig potje salarisonderhandelen
Stel, uw werknemer wil met u over zijn salaris praten. Hij heeft elders namelijk een betere aanbieding gekregen. Eigenlijk wilt u niet toegeven aan afpersing, maar u wilt hem eigenlijk ook niet kwijt. Hoe pakt u dat praktisch en tactisch aan?
Vergoeding premie ZKV aanpassen
Op 1 januari 2006 treedt de nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw) in werking. Dit betekent dat uw mensen niet langer particulier of ziekenfonds verzekerd zijn. Wat verandert er voor u als werkgever en hoe kunt u zich goed voorbereiden?
Zoals u waarschijnlijk inmiddels wel zult weten, moet u het privé-gebruik van de auto van de zaak vanaf 2006 via de salarisadministratie laten lopen. Wat zijn de gevolgen, hoe bereidt u zich voor?
Blijven oppassen met meewerkende kinderen?
Laatst speelde er een rechtszaak over de vraag of er een dienstbetrekking is als een zoon af en toe werkt in het bedrijf van zijn vader. De controleur wilde over een aantal jaren werknemerspremies plus boete vangen. Wat zei de rechter?
Ziekenfondsverklaring zelfstandigen afgeschaft
We worden momenteel overspoeld met informatie over de nieuwe zorgverzekering die per 1 januari 2006 ingaat. Ziet u door de bomen het bos nog? We zetten de belangrijkste punten voor u als ondernemer op een rij.
Vanaf 2006 moet u de privé-bijtelling voor de auto van de zaak in de loonadministratie gaan verwerken. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde. Hoe moet deze cataloguswaarde worden berekend?
De lol van de levensloopregeling in cijfers
Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2006 iedere werknemer kan deelnemen aan de nieuwe levensloopregeling. Dit verlofsparen kan voor de directeur-grootaandeelhouder extra voordelig zijn. Hoe zit dat?
Als werkgever bent u verplicht om de identiteit van nieuwe werknemers vast te stellen. De Belastingdienst en het Uwv controleren dit steeds vaker.
Kostenvergoeding internationale werknemers?
Zoals u weet, kunt u als werkgever aan werknemers die u vanuit het buitenland naar Nederland haalt een bijzondere onbelaste kostenvergoeding geven. Recentelijk zijn deze regels aangepast, daarom krijgt u een update.
Even snel een contractje maken ...
Stel, u had dringend een nieuwe werknemer nodig. Gelukkig vond u die snel. Maar u heeft het druk, druk, druk ... U wilt wel nog ‘even snel’ een arbeidscontractje maken. Waar moet u dan in die haast nog allemaal aan denken?
Moet u bloeden bij een ongeval?
‘Let erop dat je je vingers niet in het stopcontact steekt ...’ Moet u uw werknemers, net als kleuters, echt voor alle gevaren op de werkplek waarschuwen omdat u anders aansprakelijk bent voor eventueel letsel?
U kunt een verzoek van uw werknemer om minder te mogen werken afwijzen. Maar dan moet u wel een goede reden hebben. Wat is een goede reden?
Uit dienst? Spullen inleveren!
Op zijn laatste werkdag stopt uw werknemer een aantal spullen van hem in een grote verhuisdoos om die mee naar huis te nemen. Maar had hij niet ook nog een aantal zaken van u thuis liggen? Hoe zorgt u ervoor dat u die terugkrijgt?
Op zoek naar een medewerker die meer in zijn mars heeft? Personeel dat wél wil werken en dat goed doet? Dan bent u op zoek naar talent! Hoe vindt u deze mensen zonder een bureau in te schakelen dat met een pittig prijskaartje werkt?
Werktijdverkorting bij calamiteit
Veel werkgevers kennen de calamiteitenregeling ‘werktijdverkorting’ nog niet. Waar heeft u recht op als u onverhoopt uw deuren moet sluiten door een brand, overstroming of vogelgriep bijvoorbeeld? Wat is goed om te weten?
Verhuur onderneming; fiscaal geen staking?
Het onderscheid tussen verhuur van een onderneming en verhuur van een bedrijfspand kan heel klein zijn, maar de fiscale gevolgen groot. Wat heeft de rechter laatst hierover beslist? Wat is voor u van belang?
Estate planning met uw onderneming
Met ingang van 1 januari 2006 wordt de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet opnieuw aantrekkelijk verbeterd. In deze fiscotip laten wij zien hoe u uw kinderen daarvan kunt laten profiteren.
Bij een controle doet de fiscus vaak moeilijk als uw omzet in een bepaald jaar wat lager uitvalt dan normaal. Moet u daar dan een verklaring voor kunnen geven?
Het kan iedere ondernemer overkomen dat hij door omstandigheden de BTW te laat aan de Belastingdienst betaalt. Bijvoorbeeld omdat er bij de bank een storing is bij de apparatuur voor elektronisch betalen. Wat zijn daar de gevolgen van?
Buitenlands vermogen alsnog aangeven?
De fiscus is flink op jacht naar verzwegen inkomsten uit het buitenland. Als er buitenlandse banktegoeden of onroerende zaken niet (juist) zijn aangegeven, is er een mogelijkheid om zonder fiscale sancties tot inkeer te komen. Hoe zit dat?