RECHT VAN DE WERKPLEK - 26.04.2005

Hoeveel uur werk je nu echt?

Het is druk in uw bedrijf. En dus vraagt u uw parttime werknemer om tijdelijk 30 in plaats van 20 uur te werken. Hoe voorkomt u dan dat hij straks bij u kan claimen dat hij voortaan voor 30 uur betaald moet krijgen?

Ondernemer Janssen had het er maar druk mee. De zaken trokken in het laatste kwartaal van vo­rig jaar behoorlijk aan en dus moest er meer ge­werkt worden. Hij vroeg daarom zijn parttime-werk­nemer Klaassen om een tijdje wat meer uren te werken. Klaassen stemde toe en werkte een paar maanden meer uren dan hij volgens zijn con­tract zou moeten werken. Inmiddels is de werkdruk weer wat afgenomen. Janssen vraagt Klaassen om weer op zijn normale uren te gaan werken. Maar Klaassen claimt dat hij nu het recht heeft om meer uren te werken. Hoe zit dat dan?

Hoelang is er gewerkt?

Klaassen zou wel eens een punt kunnen hebben. In de wet staat namelijk dat de omvang van een ar­beidsovereenkomst in principe gelijk is aan de ge­middelde omvang per maand in de afgelopen drie maanden. Als iemand drie maanden lang bijvoorbeeld 120 uur per maand gewerkt heeft, dan heeft hij ‘automatisch’ een arbeidsovereenkomst voor 120 uur per maand. Ook al staat er in het con­tract dat hij maar 80 uur per maand werkt. Als uw werknemer dus structureel overwerkt, kan dit er­toe leiden dat hij het recht krijgt om meer uren te mo­gen werken. Gelukkig kunt u daar wel iets te­gen doen.

Wat is de reden voor overwerk?

Het ‘recht’ dat uw werknemer krijgt om meer uren te mogen werken, geldt niet als u kunt aantonen dat de omvang van de arbeidsovereenkomst niet structureel méér is dan is afgesproken. Hoe toont u dit aan?

Tijdelijk extra druk? U kunt stellen dat de om­vang van de werkzaamheden in de laatste drie maan­den geen goed beeld geeft van de gemiddelde om­vang van de arbeid. Dit is o.a. het geval bij seizoenspieken. Zijn bijvoorbeeld november, de­cem­ber en januari bij u de drukke maanden en is het de rest van het jaar rustiger? Dan is het niet juist om de omvang van het werk net aan die drie maanden af te meten.

Meten over een langere periode. Er zal dan dus een langere referentieperiode moeten worden ge­ko­z­en om de omvang van de werkzaamheden vast te stellen. Bijvoorbeeld een periode van maximaal een jaar. Tip. Houd een registratie bij van de bijzon­de­re pieken in het arbeidspatroon in uw be­drijf.

Of een tijdelijk project? Verwacht u extra drukte in uw bedrijf vanwege een bepaald project dat bij­voorbeeld een maand of vijf zal duren? Meld dit dan van tevoren schriftelijk aan uw werknemers: Tijdens het project kan het nodig zijn om extra uren te werken. Deze extra uren zullen na afloop van het pro­ject komen te vervallen. Dan is bij voorbaat al dui­delijk dat de extra uren maar tijdelijk zijn.

Kan het omgekeerd ook? Wanneer uw werknemer ermee akkoord is gegaan om een tijdje juist wat minder uren te werken, geldt voor u helaas niet het omgekeerde. U kunt zich er dan niet op be­roe­pen dat uw werknemer voortaan dan ook maar mi­nder uren mag komen werken.

Hoe reageert u?

Kijk dus eerst of er ruimte is om uw werknemer voortaan inderdaad toch meer uren te laten werken. Is die ruimte er niet? En was er sprake van een seizoenspiek of een tijdelijk project, dan kunt u de ‘claim’ van uw werknemer om voortaan meer uren te mogen werken afwijzen.

Als uw werknemer drie maanden heeft overgewerkt, zorg dan dat duidelijk is dat het tijdelijk is. Bijvoorbeeld vanwege een seizoenspiek. Anders heeft hij wettelijk gezien recht op een contract voor meer uren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01