ARBO - 12.04.2005

Een arboconvenant; goed nieuws?

Uw branche heeft een arboconvenant gesloten. Dat klinkt leuk, maar wat betekent dat voor uw bedrijf? Moet u zich daar nu echt aan houden?

Het is actueel. Veel ondernemers hoort u momenteel verzuchten: “Wat is eigenlijk het doel van een arboconvenant en wat moet ik daar nu mee binnen mijn bedrijf?” We doken daar voor u in.

Een arboconvenant is een afspraak die uw branche met de overheid heeft gemaakt. Zo’n convenant bevat degelijke afspraken over arbeidsomstandigheden binnen uw branche. Bepaald is zelfs al dat sinds 1 februari 2003 de zakelijke inhoud van zo’n convenant in de Staatscourant gepubliceerd wordt. Dus een serieuze zaak, zullen we maar zeggen.

Dit staat in zo’n arboconvenant

De overheid en één of meer wederpartijen uit uw branche ondertekenen de op papier gemaakte afspraken die betrekking hebben op het gemaakte beleid. Of beter gezegd: zo moeten uw werknemers zich tijdens hun werk gedragen om zo min mogelijk risico te lopen op verzuim.

Uw voordeel? Een arboconvenant zal beter op uw bedrijf zijn afgestemd dan de algemene arbo­regels. Het is immers voor uw branche geschreven. Bij een goed arbobeleid zal uw verzuim teruglopen. En, reductie van verzuim is kostenbesparing. (Landelijk is dat nu al 2,2% en bereken eens 2,2% op uw verzuimlasten!)

Maar in het convenant staan soms ook veel aanbe­ve­lingen (in plaats van enkel verplichtingen), waar­mee u in uw branche verzuim kunt tegengaan. En een verbetering van de werksituatie vermindert nu eenmaal het verzuimpercentage. Dit kan u een behoorlijk financieel voordeel opleveren.

Nadeel? U moet in bepaalde situaties in hulpmid­delen, medewerkers of situaties investeren. Dat levert u (onvoorziene) kosten op. Het is dan afwegen of de kosten op termijn terugverdiend worden, door een lager verzuim.

Zijn die afspraken voor u bindend?

Afspraken die in arboconvenanten zijn gemaakt door de convenantpartijen zijn altijd bindend. En dus zult u die gemaakte afspraken over het algemeen ook na moeten komen! Echter, de afspraken zijn voor werkgevers die niet bij een werkgeversorganisatie zijn aangesloten, in het al­gemeen niet bindend. Uiteraard heeft u dan nog wel te maken met de ‘gewone’ wettelijke arboregelingen.

Aangesloten branches. Er zijn op dit moment rond de 53 arboconvenanten afgesloten. En wel voor de volgende sectoren: Bouwnijverheid, Detailhandel, Dienstverlening, Groot- en tussenhandel, Horeca, recreatie, sport, toerisme, ICT, Industrie, Land- en tuinbouw, visserij, Onderwijs en Cultuur, Vervoer en transport, Zorg en welzijn.

Waar vindt u uw arboconvenant?

Op zoek naar het convenant dat bij uw branche hoort? Uw branche kent ongetwijfeld een eigen website waar alle gegevens over het convenant vermeld staan. U kunt ook zoeken via: http://www.arbo.nl of op http://www.arbo.mkb.nl

Handig. U vindt hier niet alleen de risico-inventarisatie, maar ook een verzuimscan, een verzuimprotocol en andere publicaties die u wellicht kunt ge­bruiken voor uw verzuimbeleid.

Een voordeel is dat de afspraken doorgaans goed toegesneden zijn op de specifieke kenmerken van het werk in een bepaalde branche. Werken in de banksector kent nu eenmaal andere gezondheidsrisico’s dan werken in de bouwsector.

Check uw CAO. Steeds vaker worden afspraken uit een convenant overgezet in CAO-afspraken, en zo zijn er de afgelopen tijd ook steeds meer ver­plich­tingen voor werkgever en werknemer in de CAO’s te­recht­gekomen.

Kijk op http://www.arbo.mkb.nl of in uw branche eveneens een arboconvenant is afgesloten. De afspraken sluiten vaak goed aan op uw bedrijfssituatie. Daarmee kunt u beter op verzuim(kosten) besparen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01