Sollicitatiegebrek?
Een collega-ondernemer wilde voor een vacature per se een man hebben en werd daarvoor door de rechter bestraft. Lees hoe het niet moet en hoe u uw sollicitanten wel correct behandelt.
Een sollicitante belde een bedrijf dat twee vacatures had voor vrachtwagenchauffeurs. Zij kreeg te horen dat beide vacatures al vervuld waren. De sollicitante vroeg haar partner om het bedrijf nog eens te bellen en te vragen naar de vacatures. Hij kreeg te horen dat één vacature was vervuld, maar de tweede vacature nog niet …
Dat kwam hem duur te staan …
De sollicitante deed hierop aangifte bij de politie, legde de zaak voor bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) en stapte naar de rechter. De werkgever werd eerst veroordeeld tot een boete van € 500,-. Ook de CGB oordeelde dat hij fout zat. Bij de rechter claimde de sollicitante vervolgens dat zij recht had op een jaarsalaris dat zij door de discriminatie was misgelopen.
Daar is de rechter niet blij mee. De rechtbank te Assen oordeelde over deze zaak (zaaknr. 42840). Volgens de rechter had de werkgever de sollicitante puur op basis van haar ‘vrouw-zijn’ niet de mogelijkheid gegeven om op de advertentie te reageren. Of de vrouw de baan na een sollicitatie wel gekregen zou hebben, maakt volgens de rechter niet uit. Haar is de kans om te solliciteren, ontnomen. Daarmee heeft de werkgever onrechtmatig gehandeld. De werkgever werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, die door de rechter werd bepaald op een bedrag van € 6.000,-.
Voorkom een boete
Wilt u niet dezelfde fout maken als de werkgever uit het voorbeeld, dan is het van belang om bij de werving en selectie van kandidaten een paar zaken goed in de gaten te houden. Een goede handleiding voor waar u op moet letten bij de werving en selectie, staat omschreven in de zogenaamde ‘NVP-sollicitatiecode’. Tip. U kunt de code downloaden via http://www.nvp-plaza.nl
Wat zijn de functie-eisen? Volgens de code kunnen de eisen die u aan een nieuwe functie stelt betrekking hebben op vakbekwaamheid (opleiding, kennis en ervaring), gedrag en persoonlijke kenmerken. Eisen ten aanzien van persoonlijke kenmerken, zoals het geslacht of iemands geloof, mogen slechts gesteld worden voorzover zij nodig zijn voor een goede vervulling van de functie en voorzover zij niet in strijd zijn met de wet.
Wat zegt de wet?
De wet geeft specifiek aan wanneer u wel onderscheid mag maken tussen mannen en vrouwen bij de werving van personeel. Dat mag alleen:
• als het gaat om positieve discriminatie. Dus als u een vrouwelijke kandidaat de voorkeur geeft omdat er verhoudingsgewijs te weinig vrouwen in uw bedrijf werken.
• bij de volgende beroepen: geestelijke ambten, acteurs, zangers, dansers en kunstenaars voorzover zij een bepaalde rol moeten spelen, modellen, mannequins en werknemers in de thuiszorg.
• als vrouwen niet worden toegelaten tot een functie omdat deze schadelijk kan zijn voor ongeboren kinderen.
Meestal is het verboden. Het is dus alleen in bovenstaande gevallen toegestaan om specifiek te werven voor een vrouw dan wel een man. In alle overige gevallen mag u dus geen onderscheid maken. Tip. Vermeld dus bijvoorbeeld in een afwijzingsbrief nooit dat de afwijzing gebeurt vanwege iemands geslacht. Dus niet “Onze voorkeur gaat helaas uit naar een mannelijke kandidaat …”