LOONBELASTING EN PREMIES - 26.04.2005

Pas op met gouden handdruk en VUT

De wetsvoorstellen over VUT-regelingen en over regelingen voor prepensioen zijn door het parlement aangenomen. De meeste onderdelen gelden met ingang van 2006. Maar soms krijgt u er nu al mee te maken. Hoe zit dat?

Het gaat om een heel pakket van maatregelen. In dit artikel beperken wij ons tot de VUT-regelingen en tot de gouden handdruk in de vorm van een ‘stamrecht’. Een stamrecht is een recht op een steeds met vaste tussenpozen terugkomende uit­ke­ring waarvoor een koopsom is gestort. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente.

Belasting over premie of uitkering?

In de Nederlandse loonbelastingwetgeving worden, onder voorwaarden, bijdragen van de werk­ge­ver voor een oudedagsregeling (zoals een pensioen of een VUT) niet belast. Als de werknemer de premies zelf betaalt, mogen deze, als aan de voorwaar­den voldaan wordt, in aftrek worden ge­bracht bij de loonheffing of in de inkomstenbelas­ting. Hier­door blijven de rechten op pensioenuitkeringen (zo­ge­naamde ‘aanspraken’) onbelast. Pas op het mo­ment van pensioenuitkering wordt be­las­ting ge­he­ven, over het uitgekeerde bedrag.

In de nieu­we wet wor­den de voorwaarden waaronder de aan­spraak on­belast kan blijven, aangescherpt.

Algemene overgangsregeling

Regelingen die u vóór 1 januari 2005 al heeft ingevoerd, hoeft u niet onmiddellijk aan te passen. U krijgt tot 1 januari 2006 de tijd. In het jaar 2005 mag voor deze gevallen de voorheen geldende be­las­tingwetgeving worden toegepast. Dat geldt voor de op 1 januari 2005 al bestaande:

• VUT-regelingen;

• prepensioenregelingen en overbruggingspen­sioen­regelingen (tijdelijk ouderdomspensioen tot aan de 65e verjaardag);

• vroegpensioenregelingen (levenslang ouderdomspensioen, ingaande vóór het 65e jaar).

VUT en prepensioen

Voor VUT-regelingen is een ‘ontmoedigingsbeleid’ bedacht. Over de bijdragen van een werkgever zal 26% belasting (eindheffing) bij de werkgever worden geheven. De premie die de werknemer betaalt, is nog slechts voor de helft aftrekbaar.Vanaf 2011 wordt de eindheffing zelfs verhoogd naar 52% en vervalt de aftrek voor de werkne­mers­bijdrage.

Bestaande VUT. De nieuwe wetgeving zal niet gelden voor VUT-regelingen die al vóór 1 januari 2005 zijn ingevoerd en recht geven op uitkeringen aan werknemers die:

• al vóór 1 januari 2006 een uitkering genoten; of

• vóór 1 januari 2005 55 jaar of ouder zijn.

Pas op met gouden handdruk

Bij ontslag wordt aan een werknemer vaak een scha­devergoeding toegekend. Daarover moet loon­be­lasting en soms premies werknemersverzekeringen worden geheven. Maar dat kon worden uitgesteld. Namelijk door in plaats van een gewoon geld­be­drag een ‘stamrecht’ toe te kennen; een koopsom vo­or een recht op periodieke uitkeringen. Dat kan, on­der voorwaarden, via een levensverzekeraar of via een ‘stamrecht-B.V’. van de ontslagen werknemer. Maar, wanneer nu zo’n stamrecht voldoet aan de de­finitie van ‘VUT-regeling’, dan moet de werkgever 26% eindheffing gaan betalen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Let op. Het bovengemelde geldt voor regelingen die vanaf 1-1-2005 zijn toegekend.

Speel op zeker. Let er dus goed op dat de inhoud van de af­spra­ken niet aangemerkt kan worden als een (verkapte) vut- of prepensioenregeling. Het is daar­voor bij­voor­beeld be­langrijk dat het recht op een ont­slag­uit­ke­ring niet alleen wordt verstrekt aan ouderen.

Per 1-1-2006 gaat u 26% extra belasting (eindheffing) betalen over werkgeversbijdragen aan VUT-regelingen. Als u een gouden handdruk geeft, beding dan dat het geld niet voor een VUT-uitkering kan worden gebruikt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01