RECHT VAN DE WERKPLEK - 12.04.2005

Met wederzijds goedvinden uit elkaar

Stel, u en uw werknemer beslissen gezamenlijk uit elkaar te gaan. Heeft u dan nog te maken met een opzegtermijn? Wat is van belang om te doen?

Wederzijds goedvinden

Als u en uw werknemer het met de beëindiging van het dienstverband eens zijn, dan zeggen we dat de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. Tip. Er hoeft bij beëindiging met wederzijds goedvinden niet te worden opgezegd en er hoeft ook geen opzegtermijn in acht te worden genomen. De arbeidsovereenkomst eindigt gewoon op het tijdstip zoals dat door de partijen is afgesproken. Let op. Uw werknemer komt bij beëindiging met wederzijds goedvinden doorgaans niet in aanmerking voor een WW-uitkering, omdat hij verwijtbaar werkloos is.

Stel uzelf deze belangrijke vraag. Is er wel daadwerkelijk een beëindiging met wederzijds goedvinden? Dit is een belangrijke vraag omdat de gevolgen tussen wel of geen beëindiging met we­der­zijds goedvinden, aanzienlijk verschillen. Door een beëindiging met wederzijds goedvinden eindigt de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk op de overeengekomen datum. Let op. Uw werknemer heeft vanaf dat moment geen recht meer op te­werkstelling of loon. Een arbeidsovereenkomst daar­entegen die niet is beëindigd, is nog steeds van kracht. Uw werknemer kan nog steeds loon en tewerkstelling vorderen.

Wie nam het initiatief tot beëindiging?

Het initiatief lag bij uw werknemer. Als uw werknemer een goede grond heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, zult u er vrij snel op mogen vertrouwen dat uw werknemer het einde van het arbeidscontract wenst. Denk aan de werknemer die een andere baan heeft gevonden. Heeft uw werknemer geen begrijpelijke reden, dan mag u de verklaring en gedraging van uw werknemer niet te snel uitleggen als een wens om bij u te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de werknemer die u in woede toeroept dat hij opstapt of die een psychische stoornis heeft of die de gevolgen van de beëindiging niet kent. Onderzoek dus grondig of uw werknemer daadwerkelijk beëindiging wenst. Zie hierna.

Het initiatief lag bij u als werkgever. Wilt u de arbeidsovereenkomst met uw werknemer beëindigen, dan mag u niet te snel uit de gedragingen van de werknemer afleiden dat hij daarmee instemt. Hij moet dan uitdrukkelijk verklaren dat hij weet dat de gevolgen voor hem groot zijn.

Zo pakt u dat professioneel aan

Het is raadzaam de beëindiging met wederzijds goedvinden schriftelijk vast te leggen en uw werknemer daarin ondubbelzinnig te laten verklaren dat hij kan instemmen met de beëindiging.

Tip. Laat uw werknemer altijd schriftelijk verklaren dat hij op het risico is gewezen dat hij zijn recht op een WW-uitkering kan mislopen en met dit risico kan instemmen.

Dat realiseerde ik me niet. Om te voorkomen dat uw werknemer stelt dat hij zich niet realiseerde wat hij tekende, is het belangrijk om hem enkele dagen de tijd te gunnen om alles te overdenken alvorens hem een beëindigingsovereenkomst te laten tekenen.

Of toch naar de rechter?

Alternatief? Om te voorkomen dat uw werknemer verwijtbaar werkloos wordt, kunt u beiden kiezen voor een zogenaamde ‘pro forma procedure’. Daarmee wordt bijvoorbeeld een geschil over ontbinding van de arbeidsovereenkomst in scène gezet. U heeft dan een arbeidsjurist nodig. Meer daarover leest u in T&A Personeel, jg. 9, nr. 22, 26-10-2004, p. 4.

De arbeidsovereenkomst kan eindigen op het tijdstip dat door partijen zelf is vastgesteld. Er hoeft dus niet te worden opgezegd. Laat de werknemer altijd ondubbelzinnig verklaren dat hij de gevolgen overziet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01