OMZETBELASTING - 07.04.2005

Discussie over BTW personeelsvoorzieningen

Naar aanleiding van een arrest van het Europese Hof van Justitie is er discussie ontstaan over de gel­digheid van de Nederlandse BTW-regels voor per­­soneelsvoorzieningen. Wat is er nu eigenlijk pre­cies aan de hand?

Besluit uitsluiting aftrek

Als u auto’s, computers of kantinefaciliteiten, e.d., aan uw personeel ter beschikking stelt, moet u jaarlijks een BTW-correctie voor het privé-gebruik maken op basis van het zogenaamde ‘Besluit uitsluiting aftrek’ (BUA).

Uit een recent arrest van het Europese Hof zou ge­concludeerd kunnen worden dat deze BTW-correctie in de kosten van personeelsvoorzieningen ach­­te­r­­­we­ge mag blijven. Wat speelde er in die procedure?

Het Zweedse Hotel Scandic

De procedure draait om het Zweedse Hotel Scandic. De 25 personeelsleden kunnen in een speciaal daarvoor ingerichte kantine lunchen. Zij betalen hiervoor een prijs die hoger is dan de kostprijs. In de toekomst zou die prijs wel eens lager kunnen zijn dan de kostprijs. Hotel Scandic heeft de Zweed­­­se Belas­ting­dienst gevraagd hoe ze dan om moet gaan met de BTW.

De Zweedse Belastingdienst heeft zich op het stand­punt gesteld dat Hotel Scandic dan BTW zou moeten betalen over de hogere kostprijs.

Standpunt Europese Hof. Volgens het Europese Hof van Justitie is het standpunt van de Zweedse fiscus niet in overeenstemming met de Europese regelgeving (de Zesde Richtlijn). Als de personeelsleden een lagere vergoeding betalen dan de kostprijs, moet volgens het Europese Hof de BTW worden berekend over de betaalde prijs. En dus niet over de hogere kostprijs. Dit zou alleen anders kunnen zijn als de personeelsleden een symbolische prijs moeten betalen. Het Europese Hof volgt dus de normale BTW-aftrekregels.

Vertaald naar Nederlandse situatie

Op basis van dit Scandic-arrest kan gesteld worden dat voorzover het personeel een vergoeding be­taalt voor door de werkgever verstrekte goederen en diensten, een correctie op de in aftrek ge­brachte BTW niet hoeft plaats te vinden.

Dit geldt ook voor het privé-gebruik van de auto van de zaak, waarbij het personeel een eigen bij­dra­ge betaalt.

Volgens belastingdeskundigen zou met de conclusie van de Advocaat-Generaal over een nog lopende procedure voor het Europese Hof van Justitie (zaak Charles-Charles-Tijmen) in de hand, zelfs gesteld kunnen worden dat een correctie op grond van het BUA in het geheel niet mag plaatsvinden. Ongeacht of het personeel nu wel of niet een eigen bijdrage betaalt. Wel moet de beslissing van de rech­ter in deze zaak nog worden afgewacht.

Bezwaar maken?

De Nederlandse situatie is niet geheel te vergelijken met de Zweedse regeling. Het is dus maar de vraag of de Nederlandse BUA-regeling ongeldig wordt verklaard. Hier zal in Nederland ongetwijfeld nog over geprocedeerd worden.

De grote belastingkantoren raden hun cliënten aan hun rechten veilig te stellen en bezwaar te ma­­ken tegen de eigen BTW-aangifte waar­in de BUA-correctie is opgenomen.

Hoe pakt u dat aan? Wilt u bezwaar maken, neem dan 1/12 deel (of 1/4 deel) van de te verwach-ten jaarcorrectie op in uw volgende BTW-maandaangifte (kwartaalaangifte) en dien binnen zes we­ken een bezwaarschrift tegen uw eigen aangifte in.

Gratis model. U kunt hierbij gebruikmaken van ons model bezwaarschrift dat u vindt op http://belastingen.indicator.nl code BT 10.05.07.

Het is onzeker of de Nederlandse BUA-regeling op de schop kan. Wilt u uw rechten veilig stellen, neem dan 1/12 (of 1/4) deel van het te corrigeren jaarbedrag op in uw volgende BTW-aangifte en maak binnen zes weken bezwaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01