Verplicht verzekerd na aandelenoverdracht
Als directeur-grootaandeelhouder in dienst van uw eigen B.V. bent u in beginsel niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dat wordt anders als u tegen uw zin ontslagen kunt worden. Wat heeft de rechter beslist? Wat werkt?
Eigen baas?
Het woord ‘werknemersverzekering’ zegt het al: u moet de juridische status van ‘werknemer’ hebben om onder de verzekering te vallen. Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) die in dienst is bij zijn eigen B.V., is werknemer van die B.V. Maar wel een bijzondere werknemer natuurlijk. Als u de B.V. wegdenkt, is de DGA eigenlijk eigen baas. Het Uwv vindt dat ook en kijkt door de B.V. heen.
De vraag die het Uwv zich stelt, is of de DGA met enige vorm van gezagsuitoefening geconfronteerd kan worden. Ofwel: kan hij door de B.V. ontslagen worden? Zo ja, dan zal hij meestal verplicht verzekerd zijn.
Wat was het geval? Laatst speelde een rechtszaak hierover bij de hoogste rechter op dit gebied de Centrale Raad van Beroep (nr. 03/1242).
A en B hadden tot 23 januari 1998 ieder 50% van de aandelen van B.V. X. Door de verkoop van 20% van de aandelen hadden ze vanaf die datum ieder nog een belang van 40%. Het Uwv vond dat tussen B.V. X en A en B, vanaf 23 januari 1998 een privaatrechtelijke dienstbetrekking bestond. B.V. X was het hier niet mee eens.
Wat heeft de rechter beslist? De Centrale Raad van Beroep (CRvB) besliste dat voor het bestaan van een gezagsverhouding van belang is of en in hoeverre een directeur kan worden geschorst en ontslagen door de algemene vergadering van aandeelhouders. Volgens de CRvB was dat in deze zaak het geval. Verder was er ook geen sprake van bijzondere omstandigheden, zodat A en B met enige vorm van gezagsuitoefening konden worden geconfronteerd. De rechter besliste dus dat ten aanzien van A en B sprake was van een privaatrechtelijke dienstbetrekking.
Wat heeft dit te betekenen? In dit geval kon de DGA met 40% van de aandelen door de andere aandeelhouders (die immers 60% hadden) worden ontslagen. Let op. Zoiets kan grote financiële gevolgen hebben, vooral als dit feit pas na een paar jaar wordt vastgesteld. Dan worden door het Uwv alsnog premies werknemersverzekeringen nageheven (eventueel met een boete), terwijl het in veel gevallen niet mogelijk is om de reeds betaalde premies voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering terug te krijgen. Dubbele lasten dus!
Evenveel aandelen? In deze rechtszaak werd beslist dat er geen bijzondere omstandigheden waren. Het is namelijk onder omstandigheden mogelijk dat er toch geen dienstbetrekking is tussen de B.V. en de DGA. Zo’n bijzondere omstandigheid kan bijvoorbeeld zijn dat alle aandeelhouders evenveel aandelen hebben. Als ieder eenderde van de aandelen heeft, kan één van hen wel tegen zijn zin ontslagen worden, maar die situatie is volgens het Uwv vaak niet anders dan bij een firma of maatschap tussen drie vennoten. De situaties van drie gelijkgerechtigde vennoten en drie gelijkgerechtigde aan- deelhouders lijken zo zeer op elkaar, dat de aandeelhouders dan ook niet verplicht verzekerd zijn. Dat biedt dus mogelijkheden!
Let op. De aandeelhouders uit deze zaak hadden een stemovereenkomst gesloten op basis waarvan zij elkaar niet konden ontslaan. Maar dat mocht niet baten. Het is dus oppassen geblazen.
Wat werkt wel?
Als u in de statuten laat zetten dat u ook na aandelenoverdracht niet tegen uw zin ontslagen kunt worden, loopt u minder risico dat u verplicht onder de werknemersverzekeringen valt en dus premies daarvoor moet betalen.