Alle domeinen

2019 - Oktober

RECHT VAN DE BOUW - 31.10.2019

Aannemen zonder aansprakelijkheid

Aannemer Peter wordt gevraagd door klant Rob herstelwerk uit te voeren aan een door anderen gebouwde slaapkamer en badkamer op een plat dak. Diverse lekkages achtervolgen Peter daarna, hoe ging het fout?

BURENRECHT - 31.10.2019

Geen ruimte voor fietsen en containers in de steeg?

Als de buurman een persoonlijk recht heeft voor het gebruik van uw grond, mag hij daar dan zomaar allerlei objecten plaatsen? Is inbreuk op het eigendomsrecht toegestaan? Welke voorwaarden gelden daarvoor? Wat zegt de rechter?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 31.10.2019

Wijzigingen zijn van invloed op de EPC-grenswaarde!

Welke datum is beslissend voor het vaststellen van de EPC-grenswaarde? Waar moet rekening mee worden gehouden bij wijzigingen aan de woning? Wat heeft de rechter nu hierover beslist in een zaak die bij uw collega speelde?

OVEREENKOMSTEN - 31.10.2019

Een geschil tussen onderaannemers


RECHT - 31.10.2019

Fonds asbestdaken


BTW - 31.10.2019

Heeft uw holding-BV wel recht op btw-aftrek?

In de praktijk wordt vaak gedacht dat als een holding-BV btw betaalt op haar inkopen, dat deze btw dan zonder meer als voorbelasting in aftrek kan worden gebracht. Dit is echter een misverstand. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

PRIVÉ - 31.10.2019

Uw studerende kind fiscaal slim steunen

Het nieuwe studiejaar is weer begonnen. Studeren is tegenwoordig een kostbare bezigheid. Als ouder en directeur-grootaandeelhouder wilt u wellicht uw kind helpen bij het dragen van deze kosten. Wat zijn de mogelijkheden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 31.10.2019

Hoe gaat de inbreng in de BV goed?

Dalende vennootschapsbelastingtarieven en beperking van de aftrekposten in de inkomstenbelasting maken dat een BV sneller fiscaal interessant is. Hoe gaat de overgang naar een BV-structuur goed? Wat zijn de belangrijkste stappen?

PERSONEEL - 31.10.2019

Het is weer tijd voor de kerstpakketten

Veel ondernemers bedanken hun medewerkers in de maand december voor een jaar hard werken met een mooi kerstpakket. Hoe pakt dit fiscaal ook alweer uit?

IN DE PIJPLIJN - 31.10.2019

Nieuwe btw-nummers voor eenmanszaken


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 31.10.2019

Vraag maar raak?

Iedereen is verplicht om aan de Belastingdienst desgevraagd alle informatie te verstrekken die voor de belastingheffing relevant kan zijn. Wat als er zaken worden gevraagd die u in alle oprechtheid niet kunt verstrekken?

CONTROLE - 31.10.2019

Onzakelijk handelen leidt tot belastingnavordering

U mag binnen uw BV alleen kosten opvoeren die zakelijk zijn voor uw onderneming. Als aan de kosten een aandeelhoudersmotief of privéaspect ten grondslag ligt, is fiscale aftrek niet mogelijk. Wat speelde hierover en wat is raadzaam?

FISCOTIP - 31.10.2019

Echtscheiding, dit jaar of toch in 2020?

Per 1 januari 2020 gaat de termijn van partneralimentatie omlaag van twaalf jaar naar de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Dit kan reden zijn om een echtscheiding uit te stellen. Waar moet u als dga op letten?

SPAREN - 31.10.2019

Rente betalen op de spaarrekening is dichterbij dan gedacht!

Van sterk beweeglijke aandelenkoersen kijkt niemand meer op, maar een mogelijk negatieve spaarrente doet menig wenkbrauw fronsen. Moet de spaarder hiermee rekening gaan houden? En wat zijn de alternatieven om aan dit spookbeeld te ontsnappen?

IN DE KIJKER - 28.10.2019

Opdrachtgever beëindigt opdracht voortijdig, mag dat?

Nadat de bemiddelingsopdracht door beide partijen is getekend, wil uw cliënt onder de overeenkomst uit. Mag dat zomaar? En mag u daarvoor kosten in rekening brengen, en zo ja, wanneer dan?

FINANCIERING - 28.10.2019

Persoonlijke lening bij dezelfde bank als hypotheek

Uw cliënt heeft een huis gekocht en u adviseert over de financiering. In sommige gevallen kan het nadelig uitpakken dat er bij dezelfde bank een hypotheeklening en een persoonlijke lening is afgesloten. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 28.10.2019

Hypotheek voor verbouwing, begin op tijd

Als uw cliënt een lening afsluit voor het verbouwen van zijn eigen woning, moet er op tijd met de werkzaamheden worden gestart. Uit een recente rechterlijke uitspraak blijkt namelijk dat hij anders de fiscale renteaftrek kan mislopen.

NOTARIS - 28.10.2019

Die erfdienstbaarheid van weg kan wel weg toch?

Een veelgestelde vraag is of en wanneer een jaren geleden gevestigde erfdienstbaarheid kan worden opgeheven. De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over een erfdienstbaarheid van weg.

PROJECTONTWIKKELING - 28.10.2019

Gedoe over stikstof geeft veel stof tot nadenken

Sinds de zogenoemde ‘stikstofuitspraken’ van de Raad van State in de maand mei van dit jaar, is er veel gedoe over stikstof en komen meer en meer bouwplannen stil te liggen. Wat is er nu precies aan de hand?

WONINGHUUR - 28.10.2019

Opvolgende huur woonruimte bepaalde tijd, mag dat?

De rechter bepaalde onlangs dat een huurovereenkomst woonruimte voor bepaalde tijd kan worden opgevolgd door een tweede huurovereenkomst voor bepaalde tijd. Voorheen was de tweede huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

VRAAG VAN EEN ABONNEE - 28.10.2019

Prijsindexcijfer voor aanpassing huurprijs


VERKOOP - 28.10.2019

Geschikt voor normaal gebruik?

Een woning vertoont lekkages. Na onderzoek blijkt de verbouwing af te wijken van de bouwtekening. Is de woning dan nog geschikt voor normaal gebruik?

HYPOTHEEK - 28.10.2019

Spaarhypotheek, lagere rente ook lagere lasten?

De rente is historisch laag, dus kijken veel woningbezitters uit naar het moment dat hun rentecontract afloopt. Woningbezitters met een spaarhypotheek gaan ervan uit dat een lagere rente ook een lagere lasten betekent. Klopt dat?

AUTO VAN DE ZAAK - 28.10.2019

Is een plug-inhybrideauto nog interessant?

Naast de volledig elektrische auto’s zijn er ook nog talloze plug-inhybrideauto’s op de markt. Welke fiscale voordelen bestaan daar nog voor en hoe aantrekkelijk is zo’n plug-inhybrideauto nog? En blijft dat de komende jaren zo?

ZZP’ER - 28.10.2019

Aanpak schijnzelfstandigheid

Geeft u als ondernemer opdrachten aan zzp’ers? Houd dan rekening met een strengere handhaving ten opzichte van zzp’ers met ingang van 1 oktober!

INKOMSTENBELASTING - 28.10.2019

Vanaf welke winst betaalt u effectief belasting?

Als ondernemer moet u belasting betalen over uw winst. Maar vanaf welk winstniveau komt ook de fiscus in beeld? En is dat niveau voor iedereen gelijk of kan dat voor u anders uitpakken dan voor uw buurman en waar ligt dat aan?

INTERNET EN RECHT - 28.10.2019

Online verkopen en het retourrecht

Als er online via een webshop iets verkocht wordt aan een consument, dan geldt er een retourrecht, ook wel herroepingsrecht of ontbindingsrecht genoemd. Wat zijn de rechten en plichten voor de consument? En wat zijn die voor de webshop?

SOFTWARE - ANDROID & IOS - 28.10.2019

Nieuw in Android 10 en iOS 13

Ieder najaar komen Google en Apple uit met nieuwe toestellen met daarop ook nieuwe versies van hun mobiele besturingssystemen. Wat is er nieuw in Android 10 en iOS 13?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 28.10.2019

Zoho People, interessant voor uw personeelsbeheer?

Zoho is een gratis online alternatief voor de traditionele Microsoft-programma’s als Word, Excel en PowerPoint. Dit webgebaseerde kantoorpakket biedt echter ook een hr-oplossing. Interessant?

SOFTWARE - OFFICE - 28.10.2019

Herkenbare lay-out in Microsoft Office

U wilt niet alleen dat uw documenten er verzorgd uitzien, maar ook dat ze een herkenbare lay-out hebben die aansluit bij de huisstijl. MS Office-programma’s zoals Word hebben daar enkele handige hulpmiddelen voor.

SOFTWARE - MAC - 28.10.2019

Zo automatiseert u uw Mac

Werkt u met een Mac? In dat geval kan die terugkerende taken voor u uitvoeren. Dat gebeurt met behulp van de ingebouwde Automator. Hoe werkt die precies?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 28.10.2019

Slimmer werken met het lint van Outlook

De grote menubalk van Outlook lijkt op het eerste gezicht een warboel. Hoe gaat u ermee aan de slag?

SOFTWARE - BESTANDSBEHEER - 28.10.2019

Laat uw bestanden zichzelf sorteren

Grote harde schijven zijn handig, maar om toch nog wat overzicht te houden, moet u uw bestanden wel sorteren in de juiste mappen. U kunt dit zelf doen, maar waarom zou u geen tijd besparen door daarvoor enkele tools in te schakelen?

EIGEN WEBSITE - E-COMMERCE - 28.10.2019

Online bestellingen gratis verzenden?

Veel webwinkels pakken uit met een gratis verzending van de aangekochte spullen. Is dit ook haalbaar voor uw webshop, en zijn er alternatieven?

ONTSPANNING - FILM - 28.10.2019

Netflix-hulpjes voor uw laptop

Netflix telt wereldwijd al meer dan 150 miljoen abonnees. Heeft u ook een account bij deze streamingdienst, en kijkt u vaak series of films op uw laptop? Wij zochten naar browseradd-ons die zorgen voor extra kijkplezier.

WEBDIENSTEN - VARIA - 28.10.2019

Probeer minder bekende Google-diensten uit

Gmail, Google Documenten en de Google-zoekmachine kent iedereen wel. Dit zijn minder bekende Google-diensten die ook de moeite waard zijn.

TELEFONIE  - GSM & SMARTPHONE - 28.10.2019

Maak ruimte vrij op uw smartphone


EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 28.10.2019

Is uw domeinnaam wel oké?


ZAKELIJK - VARIA - 28.10.2019

Correct zakendoen over de grens


ZAKELIJK - VARIA - 28.10.2019

Urenregistratie zonder gedoe

Het registreren van uren is in veel ondernemingen een saaie maar noodzakelijke klus. Gelukkig maken diverse diensten en applicaties die klus eenvoudiger.

COMPUTER - HARDWARE - 28.10.2019

Een mini-pc, ook iets voor u?

Een mini-pc is een kleine pc, vaak niet groter dan enkele smartphones op elkaar gestapeld. Toch bevat deze een krachtige processor en kunt u er dus bijna alles mee doen. Hoe kiest u een mini-pc?

PROEFTIJD EN PROEFTIJDONTSLAG - 28.10.2019

De Wet arbeidsmarkt in balans en de proeftijd vanaf 2020

Per 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking. Wat betekent dit voor het proeftijdontslag? Wat zijn dan de regels met betrekking tot die proeftijd?

FISCALE AFTREKPOST - 28.10.2019

Valt een jointje op recept onder ziektekosten?

Maakt u ziektekosten, dan zijn deze, behoudens een drempelbedrag, aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt bijv. voor farmaceutische hulpmiddelen die zijn verstrekt op voorschrift van een arts. Hoe ruim geldt dit?

WERKKOSTENREGELING - 28.10.2019

Meer ruimte voor onbelast loon

Vergoedingen en verstrekkingen kunt u belastingvrij aan uw personeel uitkeren via de werkkostenregeling. Die regeling wordt in 2020 verruimd. Hoe kunt u daar nu al op inspelen en wat scheelt dat dan?

ONROEREND GOED - 28.10.2019

Is een horecapand zonder aparte ingang te splitsen?

Horecaondernemers in het MKB beschikken nogal eens over een gecombineerd woon-bedrijfspand. Daarbij is fiscaal van belang of, en zo ja wanneer een dergelijk pand is te splitsen. Waar hangt dit volgens de rechter van af?

BTW - 28.10.2019

Nieuw btw-nummer vanaf 2020, vergeet ook dit niet ...

De eenmanszaken wiens btw-nummer nu nog bestaat uit het BSN van de ondernemer, krijgen door de privacywetgeving vanaf 2020 een nieuw btw-nummer. Hoe werkt dat en waar moet u dan rekening mee houden?

BTW - 28.10.2019

KOR 2019 nog optimaal gebruiken

Zoals u weet, gaat de kleineondernemersregeling vanaf 2020 niet meer voor elke ondernemer gelden. Hoe maakt u er voor 2019 nog optimaal gebruik van?

OUDEDAGSVOORZIENING - 22.10.2019

Wat nu bewaken en regelen bij opschorten uitkeringen ODV?

Veel dga´s hebben hun pensioen in eigen beheer omgezet in een oudedagsverplichting (ODV) bij de BV. Op het moment dat zij met pensioen gaan, ontvangen zij hieruit uitkeringen. Maar wat gebeurt er wanneer deze oud-directeur komt te overlijden?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 22.10.2019

Verlaging vennootschapsbelasting, wat nu?

Volgens het belastingplan gaat de verlaging van het lage tarief van de vennootschapsbelasting (Vpb) gewoon door. Hoe speelt u hier nu op in?

BESTELAUTO - 22.10.2019

Intrekking ‘Verklaring zakelijk gebruik bestelauto’, wees alert!

Met een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto mag u een bestelauto niet één kilometer privé gebruiken. Maar wat als u de verklaring in de loop van het jaar intrekt? Mag u dan wel privé rijden en wat betekent dat dan fiscaal?

RECHT - 22.10.2019

Mooi, een nieuw product, nu nog een logo

De directie heeft besloten om ‘dat nieuwe product’ een kans te gunnen en het te gaan lanceren. U krijgt de vraag om iemand een logo te laten maken. Hoe pakt u dat aan en wat is handig om te weten?

PERSONEEL - 22.10.2019

Wachten met ontslag of niet?

Uw directie wil een medewerker ontslaan, maar het ontslagdossier is niet 100% op orde. U gaat dus in onderhandeling met de bedoeling tot een beëindiging van het dienstverband te komen. Dat einde zal zeker in 2020 liggen. Hoe berekent u dan de transitievergoeding?

RECHT - 22.10.2019

Huurovereenkomst bedrijfsruimte zonder fouten aangaan

Uw directie wil een huurovereenkomst voor uw bedrijfsruimte afsluiten, maar wil dat helemaal zelf doen, zonder (juridische) hulp. Is dat verstandig? Wat zijn de voetangels waar de directie rekening mee moet houden? Wat zijn de (on-)mogelijkheden?

VENNOOTSCHAPSRECHT - 22.10.2019

Foutieve inschrijving in het Handelsregister, statutair bestuurder?

Wanneer is men statutair bestuurder van een BV? Hoe en door wie wordt een bestuurder rechtsgeldig ontslagen? Wat als de inschrijving in het Handelsregister onjuist is? Wie is daarvoor verantwoordelijk? Wat heeft de rechter nu beslist en wat nu dus checken?

BTW - 22.10.2019

Wijzigingen per 1 januari 2020 btw internationale handel

Zoals u wellicht reeds vernam, keurde de Europese Raad eind 2018 de voorstellen goed voor vier ‘btw quick fixes’ (wijzigingen) om de internationale handel te vereenvoudigen. Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2020. Wat moet u daarvan weten?

BTW - 22.10.2019

Pas op bij vermoeden btw-fraude!

Als een leverancier of afnemer het niet te nauw neemt met de btw-regels, is dit in principe niet uw zorg. Maar pas op, want als u zelf niet voorzichtig genoeg bent, kan het u duur komen te staan. Wat betekent dit in de praktijk?

HUWELIJK EN PARTNERSCHAP - 21.10.2019

Nog snel alimentatieverplichting afkopen?

Het is nu duidelijk dat de fiscale aftrek van partneralimentatie de komende jaren flink wordt beperkt. Dit roept de vraag op of het niet beter is om uw verplichting in 2019 ineens af te kopen. Wat zijn daarvan de gevolgen? Waar moet u op letten?

BEDRIJFSWAGEN - 21.10.2019

Zwarte doos voor uw bestelbus of bestelauto?

Nee, niet voor als u onverhoopt crasht met uw bestelauto, maar om fiscale redenen rijden steeds meer collega’s van u rond met een zwarte doos. Wat heeft dat voor gevolgen? Moet u nog ergens op letten?

ZAKENDOEN IN HET BUITENLAND - 21.10.2019

Verkoopt u ook binnen de EU, let op vanaf 1 januari 2020

Als u zakendoet binnen de EU waarmee u omzet genereert, dan is het goed om te weten dat er nieuwe fiscale wetgeving is. Wat speelt er vanaf 2020 als u uw Europese klanten btw in rekening brengt?

ONROEREND GOED - 21.10.2019

Is uw woon-werkpand splitsbaar?

Als u onderneemt vanuit een pand waarin u zowel werkt als woont, is de vraag of dit pand tot uw ondernemings- of privévermogen behoort. Of is het mogelijk het pand te splitsen in twee delen? Wat besliste de rechter hier onlangs over?

PERSONEELSADMINISTRATIE - 21.10.2019

Klokken met een vingerafdruk, handig maar mag het?

Uw bedrijf gaat graag met de tijd mee en overweegt een vingerscanautorisatiesysteem aan te schaffen. De prikklok wordt dus verleden tijd. Kan dat zomaar? En hoe zit het dan met de privacy?

WERVING & SELECTIE - 21.10.2019

Selectiegesprek, goed voorbereid is het halve werk

Sommige bedrijven steken meer tijd in de keuze van pc’s dan in de keuze van medewerkers. Dat terwijl een mismatch veel geld kost. Denk alleen maar aan de kosten van werving en het inwerken. Hoe kan een goede voorbereiding helpen?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.10.2019

Kijk verder dan de wet voor de regels van de proeftijd

Van de wettelijke regeling over de proeftijd mag bij cao worden afgeweken, maar alleen in het voordeel van de werknemer. Hoe zit het als de werkgever zich niet houdt aan alle eisen die in de wet of cao worden gesteld? Wat zei de rechter?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.10.2019

Non-concurrentiebeding niet beschermend genoeg

Een werknemer had een concurrentiebeding in zijn arbeidsovereenkomst staan en ging bij een concurrerend bedrijf werken. Is daarmee het concurrentiebeding overtreden of is daar meer voor nodig? Wat zei de rechter?

WERKKOSTENREGELING - 21.10.2019

Vergoedingen en verstrekkingen uitstellen tot 2020?

Het was al eerder bekendgemaakt en in de belastingplannen van Prinsjesdag nog een keer: er is een plan om de werkkostenregeling per 2020 te vergroten. Wat is daaruit het belangrijkste en hoe kunt u daar in 2019 mogelijk nog op inspelen?

RE-INTEGRATIE - 21.10.2019

Hoe kunt u een loonsanctie voorkomen?

Als een werknemer langdurig ziek wordt, doorloopt u samen een traject van max. twee jaar om hem terug op de werkvloer te krijgen. Maar zelfs dan dreigt er nog een loonsanctie. Waar moet u op letten om een loonsanctie te voorkomen?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.10.2019

Een goed werkgever laat niet slapen ...

Slapende dienstverbanden blijven de gemoederen bezighouden. Onlangs bracht de advocaat-generaal bij de Hoge Raad zijn advies uit. Wat is dit advies?

PATIËNTENRECHTEN - 17.10.2019

Een patiënt uitschrijven als deze niet reageert

Een GZ-psycholoog en andere behandelaars uit het team konden na diverse pogingen geen contact krijgen met de patiënt. Mocht het team de patiënt daarna zonder eindgesprek uitschrijven? Wat zei de tuchtrechter daarvan?

PERSONEEL - 17.10.2019

Vakantiedagen vervallen niet zomaar

Wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na het jaar van opbouw. Gaat dat zomaar of moet u daar wel iets aan doen? Wat zei de Europese rechter?

GEZONDHEIDSRECHT - 17.10.2019

“Daar zijn wij niet voor, mevrouw!”

De moeder, tevens curator, van een patiënt stelt de GGZ-instelling die haar zoon behandelt en begeleidt aansprakelijk voor schade die haar zoon zou hebben geleden door toedoen of nalaten van de GGZ-instelling. Wat besliste de rechter?

RICHTLIJNEN - 17.10.2019

Toestemming en informatie bij behandeling minderjarigen

De KNMG heeft de ‘Wegwijzer Dubbele Toestemming’ uit 2011 vervangen door de wegwijzer ‘Toestemming en informatie bij behandeling van minderjarigen’. Wat moet u daarover weten?

ADVISEUR - 17.10.2019

Schelden bij de rechter doet de zaak geen goed

Een adviseur gebruikte grove woorden en krachttermen bij de belastingrechter. Natuurlijk wilt u dat uw adviseur zich tot het uiterste inspant om de zaak voor u te winnen. Is schelden wel handig en verstandig? Hoe wordt u niet gedupeerd?

GEBOUW EN GROND - 17.10.2019

Erfgenamen verpachter gebonden aan pachtafspraken?

Als een verpachter met een pachter schriftelijk is overeengekomen dat er een vaste jaarlijkse pachtprijs is zonder deze jaarlijks te herzien, zijn de erfgenamen daaraan dan gebonden? Of kunnen ze nabetaling eisen van de pachter?

BOER EN BEDRIJF - 17.10.2019

Tijdig aanmelden vrijstelling zoogkoeien


PERSONEEL - 16.10.2019

Meer vrije ruimte vanaf 2020

Vanaf 2020 wordt de vrije ruimte in de werkkostenregeling waarschijnlijk wat uitgebreid. Het kan aantrekkelijk zijn om vergoedingen of verstrekkingen uit te stellen.

PRIVÉ - 16.10.2019

Hoeft de ene erfgenaam niet voor de andere te betalen?

Als er een beroep wordt gedaan op de legitieme portie, is iedere erfgenaam dan hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld of betaalt iedere erfgenaam dan zijn deel daarvan? Wat staat er in de wet en wat heeft de rechter nu beslist?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 16.10.2019

Geen reactie van Belastingdienst, vorder een dwangsom

Heeft u bezwaar aangetekend tegen uw aanslag, maar laat de uitspraak op bezwaar te lang op zich wachten? Dan kunt u een dwangsom vorderen wegens niet tijdig beslissen. Hoe vordert u deze dwangsom en waar moet u op letten?

FISCOTIP - 16.10.2019

Gebruik partnerbegrip in de schenkbelasting optimaal

De schenkbelasting kent een eigen partnerbegrip. Door hier optimaal gebruik van te maken, kunt u binnen de wettelijke mogelijkheden vele duizenden euro’s aan schenkbelasting besparen. Waar moet u dan met name op letten?

BTW - 16.10.2019

Invoering quick fixes bij verkoop goederen in de EU

Met ingang van 2020 worden de btw-regels voor internationale handel en vervoer van goederen aangepast. Met de wijzigingen, ook wel quick fixes genoemd, krijgt vrijwel iedere ondernemer die in het buitenland zakendoet, te maken.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 16.10.2019

Formeel bestuurder, dan ook aansprakelijk

Als bestuurder van een BV kunt u in privé aansprakelijk worden gesteld voor niet-betaalde belastingschulden. De rechter heeft onlangs nog bevestigd dat het feit dat iemand anders in de praktijk als bestuurder optreedt, daar niets aan afdoet.

GOED OM TE WETEN - 16.10.2019

Zonnepanelen en bouwkosten, meer btw-aftrek


IN DE PIJPLIJN - 16.10.2019

Aanvraag subsidie WBSO vereenvoudigd


BEDRIJFSOPVOLGING - 16.10.2019

Goed oppassen met bezitstermijn BOR

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) stelt eisen aan de periode waarin de schenker (of de erflater) de onderneming heeft uitgeoefend, plus dat de verkrijger een minimumperiode moet voortzetten. Wat is er nu door de rechtbank beslist?

BURENRECHT - 15.10.2019

Balkon ouder dan 20 jaar, nu wel of niet afbreken?

Op welke afstand van de perceelsgrens mag er een balkon worden geplaatst? Wat als het balkon al langer dan 20 jaar aanwezig is? Wat schrijft de wet voor? Wat heeft de rechter hierover beslist in een actuele burenrechtszaak?

BELASTINGEN - 15.10.2019

Verhuurder bouwt in schaarstegebied


CONTROLE - 15.10.2019

Inspectie SZW kan hogere boetes opleggen, wat nu?

Om ongevallen te voorkomen, moet een bedrijf een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een Plan van Aanpak hebben. De Inspectie SZW gaat hier strenger op controleren. Wat houdt de RI&E in? Waar moet u aan voldoen?

RECHT VAN DE BOUW - 15.10.2019

Rolstoeltoegankelijkheid realiseren, wat kan er?

Welke eisen stelt het Bouwbesluit 2012 aan rolstoeltoegankelijkheid? Mag u als aannemer kiezen voor een andere toegang? Waar moet u nu in de bouwpraktijk rekening mee houden? Wat heeft de bouwrechter hierover nu beslist?

PERSONEEL - 14.10.2019

Mag uw werknemer van u iets bijverdienen, dan let op!

Wanneer een van uw werknemers wat bijverdient tijdens zijn werkzaamheden voor u, dan wordt dit meestal als loon uit dienstbetrekking aangemerkt. Het kan zelfs zo zijn dat u hierover loonheffing moet inhouden. Wat vond de rechter?

HUWELIJK EN PARTNERSCHAP - 14.10.2019

Om fiscale redenen over naar gemeenschap van goederen

Toon trouwde ooit onder huwelijkse voorwaarden. Nu adviseert zijn accountant hem om, om fiscale redenen, over te stappen naar een gemeenschap van goederen. Met welke voordelen moet hij zijn Rietje nu zien te overtuigen?

INVESTEREN - 14.10.2019

Warm etablissement met pelletkachel?

Stel, u overweegt voor de feestdagen uw etablissement wat meer gezelligheid te geven door een pelletkachel. Waarom is dat in 2019 helemaal niet zo’n slecht idee?

PERSONEEL - 14.10.2019

In 2020 uw personeel wel of geen fiets van de zaak?

Vanaf volgend jaar kunt u uw personeel voor een bescheiden bedrag een fiets ter beschikking stellen. Hoe ziet de regeling er precies uit, wat zijn de kosten en met welke voorwaarden moet u zeker rekening houden?

Cookiebeleid