EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.10.2019

Een goed werkgever laat niet slapen ...

Slapende dienstverbanden blijven de gemoederen bezighouden. Onlangs bracht de advocaat-generaal bij de Hoge Raad zijn advies uit. Wat is dit advies?

Waarom slapende dienstverbanden? Met een slapend dienstverband wordt bedoeld dat de arbeidsovereenkomst eigenlijk alleen nog op papier bestaat, terwijl de (langdurig zieke) werknemer niet meer werkt. Veel werkgevers beëindigen de arbeidsovereenkomst niet omdat zij een transitievergoeding moeten betalen aan de werknemer, ook als de werknemer twee jaar ziek is geweest. En dat terwijl de werkgever vanaf 1 april 2020 bij het UWV een aanvraag kan indienen voor compensatie van de betaalde transitievergoeding die op of na 1 juli 2015 is betaald.

Belangrijk advies. Uitgangspunt van het advies van de advocaat-generaal (A-G) is dat een werkgever een einde moet maken aan een slapend dienstverband. Concreet houdt het in dat een werkgever in principe verplicht is om op verzoek van een langdurig zieke werknemer mee te werken aan een beëindiging van het dienstverband onder betaling van een transitievergoeding. De A-G geeft daarbij vier uitzonderingen:

  1. als er reële re-integratiemogelijkheden voor de werknemer bestaan;
  2. als de werkgever problemen heeft met het voorfinancieren van de transitievergoeding;
  3. als er geen of gedeeltelijke compensatie van de transitievergoeding is;
  4. als er andere belangen spelen dan het ontlopen van de transitievergoeding om het dienstverband in stand te houden.

Wat betekent dit? U zult in elk geval een goede reden moeten hebben om niet in te gaan op het verzoek van de werknemer om het ontslag met wederzijds goedvinden en onder uitbetaling van een transitievergoeding te regelen. De zaken onder punt 3 en 4 zullen door de kantonrechters in concrete rechtszaken duidelijker moeten worden voor de praktijk.

Verplichtingen blijven bestaan. Zolang een zieke werknemer bij u in dienst is, moet u zorgen voor re-integratie en passend werk op het moment dat hij kan re-integreren. Ook moet u de zieke werknemer meetellen voor het afspiegelingsbeginsel bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Kortom: een slapend dienstverband kent ook risico’s.

De A-G van de Hoge Raad vindt het goed werkgeverschap als de werkgever meewerkt aan het beëindigen van het slapend dienstverband als de werknemer dat vraagt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01