Alle domeinen

2019 - April

AUTO - 30.04.2019

Auto privé of van de BV?


PERSONEEL - 30.04.2019

Wat is er nu beslist over overplaatsen naar zuster-BV?

Bij de rechter speelde recentelijk of een werknemer kan worden overgeplaatst van de ene BV naar een zuster-BV? Is zijn instemming vereist? Wat schrijft de wet hier voor en wat heeft de rechter hier nu over beslist? Wat is goed om te weten en te bewaken?

AUTOMATISERING - 30.04.2019

Met offertesoftware tijd besparen en meer orders krijgen

Als er binnen uw organisatie met regelmaat offertes worden uitgebracht, dan maakt u zich druk om twee dingen: 1. leveren deze voldoende orders op en 2. kost het allemaal niet veel te veel tijd? Misschien dat offertesoftware uitkomst biedt.

AVG - 30.04.2019

Onderzoek registratie datalekken

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de registratie van datalekken. Wat is handig om te weten?

ARBEIDSRELATIES - 30.04.2019

Snel in de fout bij inhuren zzp’ers, zo voorkomt u fiscaal gedoe

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat er nog steeds veel mis gaat bij het inhuren van zzp’ers. Hoe kan dat en wat zijn dan die problemen? En belangrijker, hoe voorkomt u deze als administrateur en wat zijn de sancties als er toch iets misgaat?

FACTUUR - 30.04.2019

Klant kan geen e-factuur ontvangen, wat nu?

Betreffende de Europese norm inzake e-facturatie, bekijken we de situatie eens van uw klanten. Het gaat dan dus om uw uitgaande facturen. Wat nu als uw klant (nog) niet doet aan e-facturatie? En hoe verzendt u een e-factuur aan een particulier?

FISCALE WINST - 30.04.2019

Nu al fiscale winst verlagen, niet pas aan einde van boekjaar

Zowel ondernemingen voor de inkomsten- als vennootschapsbelasting kunnen hun winst verlagen door bijvoorbeeld een voorziening of egalisatiereserve te vormen. Daarmee hoeft u niet te wachten tot het einde van het boekjaar. Nu weten, is actie! Hoe werkt dat?

managementovereenkomst - 30.04.2019

Geen verzekeringsplicht voor manager?

Eén manier om de verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen te vermijden, lijkt om te werken via een holding, maar is dat wel zo?

bosbouwvrijstelling - 30.04.2019

De bosbouwvrijstelling ook zonder bos

De bosbouwvrijstelling is een vrij onbekende regeling waarvan wordt gedacht dat deze vrijstelling enkel van toepassing is in de agrarische sector. Deze vrijstelling is echter veel ruimer toepasbaar. Recente rechtspraak bevestigt dit.

btw - 30.04.2019

Btw-gevolgen en kringloopwinkels

Kringloopwinkels verkopen tweedehandsgoederen tegen een lage prijs. Zijn dit voor de btw-heffing economische activiteiten?

bedrijfsopvolging - 30.04.2019

Bezitseis en uitbreiding onderneming

Voor toepassing van de BOR in de Successiewet 1956 moet er aan de bezitseis voldaan worden. Bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant stond de vraag centraal of de bezitseis ook van toepassing is op de uitbreiding van de onderneming.

coöperatie - 30.04.2019

Inkomsten uit werkzaamheden voor coöperatie, winst of loon?

Leden van een coöperatie betalen inkomstenbelasting over de inkomsten die zij verkrijgen van de coöperatie voor verrichte werkzaamheden. Worden deze inkomsten belast als winst uit onderneming of als loon uit (fictieve) dienstbetrekking?

btw - 30.04.2019

De btw-gevolgen van e-walletdiensten

Wet- en regelgeving zijn nog niet altijd goed afgestemd op hoe er voor de btw moet worden omgegaan met diensten die online en via apps worden verricht. Deze zaken komen vaak voor de rechter. Nu is er weer iets meer duidelijkheid.

lenen van de bv - 30.04.2019

Wetsvoorstel over excessief lenen bij eigen vennootschap

Het lenen door de dga bij zijn eigen BV moet fiscaal aangepakt worden, althans dat vindt de staatssecretaris van Financiën. Onlangs heeft hij in dat kader het conceptwetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ het daglicht laten zien. Mocht het wetsvoorstel in werking treden, dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor dga’s.

gebruikelijk loon - 30.04.2019

Wat te doen bij werken voor meerdere BV’s?

Eerder is er ook al aandacht besteed aan de gebruikelijkloonregeling en het werken voor meerdere BV’s. Door twee uitspraken van de Rechtbank Noord-Holland van 18 januari 2019 is deze situatie weer opnieuw onder de aandacht.

opgewekt vertrouwen - 30.04.2019

Belastingdienst ziet simpele fout niet: vertrouwen opgewekt

De Belastingdienst ziet een simpele fout in marginaal onderzoek met betrekking tot een btw-teruggaaf niet: te beschermen vertrouwen opgewekt. Over dit onderwerp is recente rechtspraak van het Hof Den Haag verschenen.

btw onroerende zaken - 30.04.2019

Verhuur of verhuur-plus van multifunctionele ruimtes?

Wanneer bij de verhuur van multifunctionele ruimtes ook andere diensten zijn inbegrepen, is onduidelijk of de vrijstelling voor passieve verhuur geldt.

auto - 30.04.2019

Mooie auto, nieuw?

Als trotse eigenaar zegt u waarschijnlijk graag volmondig ‘ja’ in antwoord op deze vraag. Zou u dit antwoord ook nog zo graag geven als het kenmerk ‘nieuw’ u een paar duizend euro kan kosten?

successierecht - 30.04.2019

Navordering 24 jaar na dato is terecht

De Hoge Raad heeft de uitspraak van het Hof Den Haag inzake een navorderingsaanslag schenkingsrecht die na 24 jaar werd opgelegd onlangs bevestigd.

LOONHEFFINGEN - 30.04.2019

Kijk uit voor 52% extra bij ontslag oudere werknemer!

In de strijd tegen de VUT en soortgelijke regelingen staat al jaren in de wet dat u over de bruto-ontslaguitkering een heffing van 52% moet betalen als het een VUT-achtige uitkering betreft. Wat speelt er en waar moet u voor waken?

PERSONEELSBELEID - 30.04.2019

Controleren op alcohol en drugs ... wat mag en wat niet?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw werknemers en van uw klanten. Een zakenlunch of een biertje op vrijdagmiddag moet op zich kunnen, maar u wilt geen problemen. Wat mag u controleren en hoe?

PERSONEELSBELEID - 30.04.2019

Privésurfen ... een probleem?

Dat medewerkers tijdens werktijd privé weleens over het internet surfen, vindt u helemaal niet erg. Maar wat als u denkt dat het uit de klauwen loopt?

AANSPRAKELIJKHEID - 30.04.2019

Het salaris van een zieke werknemer verhalen

Als uw werknemer arbeidsongeschikt is na een verkeersongeval, dan wordt u geconfronteerd met de loondoorbetalingsverplichting van minstens twee jaar. U heeft regresrecht wanneer er een aansprakelijke derde is. Hoe werkt dit precies?

ONTSLAG - 30.04.2019

Overtreding wederindiensttredingsvoorwaarde

Als een werknemer wegens bedrijfseconomische redenen is ontslagen, mag de werkgever het eerste halfjaar geen ander aannemen voor zijn werk. Hij moet dat werk eerst aan de ex-werknemer aanbieden. Is dat altijd zo?

ARBO - 30.04.2019

Een werkneemster zwanger, wat zijn uw plichten?

Als een werkneemster meldt zwanger te zijn, heeft u als werkgever een aantal plichten. Dat staat niet alleen zo in de wet, maar u wilt ook niet dat de gezondheid van uw werkneemster en kind gevaar loopt. Waar moet u rekening mee houden?

VERZUIM - 30.04.2019

Werknemer werkt niet mee aan re-integratie ... en nu?

Een zieke werknemer heeft recht op volledige loondoorbetaling, maar hij moet wel meewerken aan zijn re-integratie. Doet hij dat niet, dan kunt u hem een loonstop als sanctie opleggen. Maar soms is een ontslag op staande voet zelfs mogelijk.

MAALTIJDEN - 30.04.2019

Kantinemaaltijd toch goedkoper?


BELASTINGCONTROLE - 30.04.2019

Fiscus bevraagt uw arts, mag dat wel?

De staatssecretaris beantwoordde onlangs Kamervragen over ieders privacyrechten die eerder op haar grondvesten schudden. Hoe beschermt u uw rechten?

PERSONEEL - 30.04.2019

Maaltijden, werkelijke waarde lager dan fiscale bijtelling?

Als u uw werknemers van een maaltijd voorziet, moet u in beginsel een vast bedrag tot het loon rekenen. Maar wat nu als de werkelijke waarde van de maaltijd minder is? Mag u dan van dit lagere bedrag uitgaan? Wat zei de rechter?

ENERGIETRANSITIE - 30.04.2019

Zonnepanelen slim installeren, dan ook auto opladen?

Als u een elektrische auto van de zaak heeft, profiteert u van een lage bijtelling. Desondanks moet uw auto toch gevoed worden. Zonnepanelen op het dak van uw privéwoning kunnen dan uitkomst bieden. Hoe pakt u dit fiscaal slim aan?

BTW - 30.04.2019

Voor btw wel zakelijk, ook voor andere vervoermiddelen?

Zoals u weet, mag u als IB-ondernemer een privéauto voor de btw als ondernemingsvermogen aanmerken. U kunt dan immers btw aftrekken over de aankoop. Een abonnee vroeg zich af of dit ook geldt voor andere vervoermiddelen.

PERSONEEL - 30.04.2019

Studie kind werknemer bekostigen, hoe dan?

Om nieuwe werknemers aan te trekken en uw huidige mensen te behouden, zijn goede arbeidsvoorwaarden tegenwoordig noodzakelijk. Het meebetalen aan de studie van kinderen kan een aantrekkelijke optie zijn. Hoe werkt dit?

BTW - 30.04.2019

Aanmelden nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)?

Vanaf volgend jaar (2020) wordt de kleineondernemersregeling in de omzetbelasting vernieuwd. Wat betekent dit en kunt u er ook gebruik van maken? Zo ja, wat moet u daarvoor doen en op welke termijn?

RUIMTELIJKE ORDENING - 29.04.2019

Een laddertoets, cruciaal bij een bedrijfsuitbreiding

Stel, uw cliënt wil zijn bestaande bedrijf uitbreiden met een nieuwe loods. Volstaat een ‘gewone’ aanvraag omgevingsvergunning dan of moet deze vergezeld gaan van een goede ruimtelijke onderbouwing? Wat zegt de Raad van State?

VERHUUR - 29.04.2019

Is het afbreken van onderhandelingen toegestaan?

Als uw cliënt of de wederpartij zich uit de onderhandelingen wil terugtrekken, is dat niet altijd zomaar mogelijk. Soms is er al een overeenkomst tot stand gekomen of is het afbreken onaanvaardbaar. Hoe zit dit? Wat zegt de rechter?

BURENRECHT - 29.04.2019

Dakterras met schutting, mag dat?

Veel mensen vinden een dakterras van de buren een inbreuk op hun privacy. Hoe zit dat? Wat heeft de rechter hier onlangs over beslist?

VERKOOP - 29.04.2019

Ruziënde exen bij de verkoop


BELASTINGEN - 29.04.2019

Gereserveerde boekwinst uitgegeven, geen probleem

Een BV heeft bij de verkoop van een pand winst gemaakt. De belastingheffing over deze winst kan worden uitgesteld door het vormen van een herinvesteringsreserve. Wat zijn de voorwaarden? Waar kunt u uw cliënt op wijzen?

IN DE KIJKER - 29.04.2019

Label C-verplichting voor kantoorpanden komt eraan

Bedrijfsmakelaars hebben ongetwijfeld kantoorpanden in hun portefeuille. Deze panden moeten per 1 januari 2023 minimaal een geldig energielabel C hebben, anders zijn ze in principe niet verhuurbaar en onverkoopbaar. Hoe zit dat?

BEDRIJFSHUUR - 29.04.2019

Een indeplaatsstelling met onbedoelde gevolgen

Uw cliënt huurt een winkel in een winkelcentrum en wordt geconfronteerd met een concurrent. Deze nam de huurovereenkomst over door een indeplaatsstelling. Dat was tegen de afspraken die uw cliënt maakte met de verhuurder. Wat te doen?

UW RAADSMAN - 29.04.2019

Verleden eigenwoningfinanciering van belang

De aftrek van hypotheekrente is de laatste jaren steeds verder beperkt, onder meer door de bijleenregeling. Deze regeling eist dat de overwaarde bij verkoop in de nieuwe woning wordt gestopt. Dit kan tot lastige situaties leiden.

VERZEKERINGEN - 29.04.2019

Overlijdensrisicoverzekering

Veel ondernemers hebben een overlijdensrisicoverzekering, vaak als voorwaarde voor een financiering. Zo weten kapitaalverstrekkers dat de schuld kan worden afbetaald, ook als de ondernemer overlijdt. Wat moet u daarvan weten?

EIGEN WONING EN BTW - 29.04.2019

Door zonnepanelen extra btw-aftrek?

Als u zonnepanelen op het dak van uw woning plaatst, kunt u de btw hierop terugkrijgen, dat is niks nieuws. Maar geldt dat ook voor een deel van de btw op uw woning zelf? Zo ja, waarom? Wat is daarbij bepalend?

BETALINGSVERKEER - 29.04.2019

PSD2 ingevoerd, maar is het allemaal zo rooskleurig?

Volgens de radio- en tv-spotjes kunnen consumenten derde partijen toegang geven tot hun betaalrekeningen, bijvoorbeeld om betalingen in hun naam te doen of om inzicht in hun betalingen te krijgen. Wat kunt u daar zakelijk mee?

INKOMSTENBELASTING - 29.04.2019

Wanneer heeft u recht op de combinatiekorting (IACK)?

Werkende ouders met jonge kinderen hebben vaak recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). De voorwaarden hiervoor luisteren echter nauw. Hoe kunt u hier zo goed mogelijk rekening mee houden?

HANDELSPRAKTIJK - 29.04.2019

Zo maakt u een nette, betrouwbare offerte

U wilt dat uw offerte er netjes en verzorgd uitziet, dat vergroot de kans op een order. Dat is iedere keer weer een heel gedoe en kost veel tijd. Hier bestaat offertesoftware voor. Is dat iets voor u en hoe kiest u dan een pakket dat bij u past?

PRIVACY - 29.04.2019

Verkeerd verstuurde e-mail, reden voor zorgen?

Volgens recent onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens is een e-mail naar een verkeerd geadresseerde de meest voorkomende reden voor een datalek. Wat moet u doen als het u gebeurt? Moet u eigenlijk wel wat doen?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 29.04.2019

Grote bestanden versleuteld versturen

U gebruikt wellicht WeTransfer voor het versturen van grote bestanden die niet in een e-mailbijlage passen. Sinds kort heeft u er met Firefox Send een alternatief bij dat uw privacy nog beter beschermt.

SOFTWARE - WINDOWS - 29.04.2019

Werk beter (en sneller) met sneltoetsen

Windows bevat een aantal bekende en minder bekende toetsencombinaties waarmee u veel sneller kunt werken. Dit zijn enkele van de handigste.

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 29.04.2019

Maak uw smartphone of tablet kindvriendelijk

Via een smartphone of tablet zijn kinderen tegenwoordig continu online. Hoe schermt u hen af voor de gevaren van internet? Enkele tips.

SOFTWARE - APPS - 29.04.2019

Widgets gebruiken op uw iPhone

Niet alleen op Android-smartphones, maar ook op een iPhone zijn widgets handig en efficiënt. Hoe installeert u deze en welke zijn nuttig voor u?

SOFTWARE - VARIA - 29.04.2019

Plakken zonder opmaak doet u zo


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.04.2019

Zo visualiseert u een zakelijk idee

Wanneer u met een klant of een medewerker zakelijke ideeën bespreekt via de telefoon, dan blijven die soms te abstract. Gelukkig bestaan er online hulpmiddelen waarmee u deze op afstand kunt illustreren of visualiseren.

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 29.04.2019

Wat kunt u doen als Skype niet werkt?

Als u veel telewerkt, is Skype onmisbaar om te vergaderen via een teleconferentie. Als Skype niet werkt, welke zaken kunt u dan controleren?

SOFTWARE - APPS - 29.04.2019

Hoeveel kost een app voor uw zaak?


ZAKELIJK - VARIA - 29.04.2019

Vindt u een geschikt logo dankzij het web?

Overweegt u een nieuw logo voor uw zaak of voor een product? Voor een professioneel ontwerp kunt u uiteraard een grafisch designer inschakelen. Maar hoever kunt u zelf komen met behulp van internet?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 29.04.2019

E-mailen met gevoel

Naargelang de contactpersoon of situatie kan het beter zijn om uw e-mailbericht anders op te stellen. Hoe kiest u de juiste aanpak?

COMPUTER - HARDWARE - 29.04.2019

Is een NAS iets voor u?

Een NAS biedt opslagruimte voor uw lokaal netwerk. U kunt er uw bestanden op kwijt, zonder dat alles meteen in de cloud staat. Hoe kiest u de juiste NAS?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 29.04.2019

Werk efficiënt met OneDrive

OneDrive is niet zo bekend als Dropbox of Google Drive, maar zit in alle recente Windows-versies ingebouwd. Wat heeft de clouddienst te bieden?

VERVOER - AUTO - 29.04.2019

Auto in het stopcontact

De elektrische auto van de zaak is aan een opmars bezig. Het opladen van zo’n auto is net even wat ingewikkelder dan het vullen van een brandstoftank.

Fiscale planning - 29.04.2019

Hoe is boekwinst op gebouw van BV onbelast te incasseren?

Sommige boekwinsten zijn belast, andere onbelast. Hoe kunt u hier voor uw cliënt via fiscale planning handig gebruik van maken? Wat is er belangrijk qua planning als uw cliënt het BV-pand goedkoop wil kopen en onbelast wil doorverkopen?

Schenkingen - 29.04.2019

Schenking aan minderjarige, voorwaarden niet als dwangmiddel

Een schenker kan aan een schenking voorwaarden stellen. De schenking komt pas tot stand als er aan de voorwaarden is voldaan. Recente rechtspraak geeft meer duidelijkheid over welke voorwaarden bij een minderjarige begunstigde niet gesteld kunnen worden.

Testament - 29.04.2019

Een testamentaire last, hoe nu goed regelen?

Hoe werkt een testamentaire last nu in de praktijk goed voor uw cliënt? Wie heeft er voordeel bij de uitvoering van de last? Wie kan er nakoming van de last afdwingen en wie kan dat niet? Wat is extra goed om te regelen? Hoe staat uw cliënt dan sterk?

Bedrijfsopvolging - 29.04.2019

Bezitseis voor elk deel van onderneming toetsen

Er is nieuwe rechtspraak die vergaande gevolgen kan hebben voor de toepassing van de vrijstellingen van schenk- of erfbelasting bij bedrijfsopvolging. Die rechtspraak gaat over de toepassing van de bezitseis bij de schenker (vijf jaar) of erflater (één jaar).

Fiscale Planning - 29.04.2019

Hoe houdt u de vordering uit verkoop van de BV uit box 3?

Het privévermogen van uw cliënt moet worden aangegeven in box 3 van de aangifte inkomstenbelasting. Maar er geldt een uitzondering voor een bepaald voordeel en dat kan fiscaal erg interessant zijn om gebruik van te maken. Wat moet u hiervoor doen?

LEVENSLOOPREGELING - 29.04.2019

Levenslooptegoed gespreid opnemen?


EIGEN WONING - 29.04.2019

Eigenwoningschuld in box 3?

Soms is het voordeliger als de eigenwoningschuld niet langer in box 1 zit, maar in box 3. Wanneer is dat het geval? Kan dat zomaar? Wat zijn dan de voorwaarden?

Alimentatie - 29.04.2019

Geen sprake van samenwonen, dan alimentatie doorbetalen

De alimentatieverplichting eindigt als de ex-partner met een nieuwe partner gaat samenwonen ‘als waren zij gehuwd’. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat heeft de rechter hier nu duidelijk over beslist? Wat is er belangrijk voor uw cliënten in de praktijk?

geld lenen - 29.04.2019

Excessief lenen van de eigen BV, wat nu?

Inmiddels is er een conceptwetsvoorstel beschikbaar inzake het plan om het excessief lenen door dga’s van hun BV’s tegen te gaan. Ook is op 4 maart 2019 de internetconsultatie gestart betreffende het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’.

Giftenaftrek - 29.04.2019

Aftrek contante giften binnenkort verleden tijd?

Onlangs stuurde de staatssecretaris van Financiën een brief aan de Tweede Kamer met een aantal verbeteropties voor de giftenaftrek. Een van de ‘verbeterpunten’ is het voornemen om de aftrek voor contante giften af te schaffen.

Belastingen - 29.04.2019

Hoe nu goed gebruikmaken van de inkeerregeling?

Het alsnog vrijwillig aangeven van bijv. verzwegen buitenlandse banktegoeden (inkeren), kan uw cliënt fiscale boetes besparen. Maar dan moet men wel duidelijk en goed gebruikmaken van de inkeerregeling. Wat heeft de rechter nu beslist? Hoe gaat dit nu goed?

GEHEIMHOUDING - 19.04.2019

Moet u verwijsbrieven afgeven aan de verzekeraar?

Een kno-arts werkte als waarnemer in diverse ziekenhuizen en had overeenkomsten met een zorgverzekeraar. Er was een vermoeden van fraude. De verzekeraar vroeg om verwijsbrieven ... mocht de arts weigeren?

TUCHTRECHT - 19.04.2019

Klagen na onacceptabel taalgebruik

Jan heeft een klacht ingediend bij het medisch tuchtcollege. Later stuurde hij, op het verzoek van de secretaris om de klacht te verhelderen, een aanvulling op de klacht. Deze aanvulling wordt niet geaccepteerd. Was dat terecht?

PRIVACY - 19.04.2019

Hoe hoog zijn de boetes bij schending privacy AVG?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is van toepassing in de gehele EU. Ook binnen de zorg. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op 14 maart 2019 het beleid voor boetes bekendgemaakt. Hoe zit dat?

INKOMSTENBELASTING - 19.04.2019

Zo benut u de nieuwe tariefstructuur in box 3 optimaal

Sinds 2017 is het tarief in box 3 progressief. U betaalt dus (ook procentueel) meer belasting bij een hoger vermogen. Het is dus van belang om het box 3-vermogen optimaal te verdelen, maar let hierbij wel op de heffingskortingen!

BOER EN BEDRIJF - 19.04.2019

Herziening pachtwetgeving op komst

Minister Schouten heeft onlangs beleidsvoorstellen gedaan om de pachtwetgeving te herzien. Bij het afsluiten van een nieuwe pacht kunnen de komende veranderingen van belang zijn voor u als (ver)pachter. Wat gaat er veranderen?

GEBOUW EN GROND - 19.04.2019

Wanneer is uw grond vrijgesteld van OZB?

Gronden die bedrijfsmatig agrarisch geëxploiteerd worden, zijn vrijgesteld van OZB. Wat is echter nog bedrijfsmatig? Wat moet u nu hierover weten en wat kunt u nu hiermee?

BOER EN BEDRIJF - 19.04.2019

(Primaire) waterkeringen tellen vanaf 2019 beperkt mee

Heeft u in 2019 een (primaire) waterkering in gebruik? U kunt dit perceel vanaf 2019 nog maar beperkt meetellen voor de Meststoffenwet. Wel kunt u betalingsrechten blijven verzilveren. Wat betekent dit nu voor u?

SCHENKBELASTING - 19.04.2019

Hoezo na 24 jaar nog schenkbelasting verschuldigd?

Kan de fiscus na meer dan 20 jaar nog een aanslag opleggen voor de schenkbelasting? Wat als de begiftigde een overeenkomst heeft gesloten met de fiscus? Wat is er nu beslist door de hoogste rechter?

FISCOTIP - 19.04.2019

Leuke dingen doen met banksparen

Nu pensioen bij de eigen BV voor u als directeur-grootaandeelhouder (dga) inmiddels einde oefening is, moet u op zoek naar andere regelingen om belasting te besparen binnen de familie. Wat te denken van een bancaire lijfrente?

BEDRIJFSOPVOLGING - 19.04.2019

Bedrijfsopvolgingsregeling, let op de termijnen

Als u de aandelen in uw BV schenkt aan uw kind(eren), kunt u voor de schenkbelasting een beroep doen op de bedrijfsopvolgingsregeling. Daarvoor gelden wel strikte voorwaarden. Hoe zit dat? Wat besliste de rechter hier onlangs over?

PRIVÉ - 19.04.2019

Nog een levensloopsaldo, kom in actie!

Heeft u nog een levensloopsaldo, maar nog niet gekeken naar de mogelijkheden om dit op een fiscaalvriendelijke wijze uit te laten keren? Dan begint de tijd te dringen. Wat zijn de mogelijkheden? Waar moet u op letten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.04.2019

Verkoop dochter-BV en fiscale eenheid, wat nu bewaken?

Een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting tussen een holding-BV en een werk-BV is vaak de ideale BV-structuur. Maar let wel goed op als de holding de werk-BV verkoopt. Wat moet u nu weten en wat is raadzaam om te doen?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 19.04.2019

Kostenvergoeding altijd onderbouwen

De meeste dga’s krijgen van hun BV een vaste kostenvergoeding. Dit kan belastingvrij, mits u zich aan de voorwaarden houdt. Waar moet u op letten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.04.2019

Vergeet niet om een factuur te sturen

Veel dga’s werken vanuit een holding-BV voor hun werkmaatschappij. Op grond van een managementovereenkomst wordt er iedere maand een fee betaald voor deze diensten. Moet hiervoor een factuur met btw worden verstuurd?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 17.04.2019

Geen overleg over wijziging, aannemer aansprakelijk!

Mag een aannemer de bouwplannen wijzigen als dat uit technisch oogpunt noodzakelijk is? Waar moet hij dan rekening mee houden? Wat zegt de rechter en wat is goed om te weten?

OPLEVERING - 17.04.2019

Geen sprake van stilzwijgende aanvaarding oplevering

Een collega-aannemer en opdrachtgever verschillen sterk van mening over de kwaliteit van het uitgevoerde werk en of er al of niet oplevering plaatsgevonden heeft. Wat ging er mis? Wie is waarvoor aansprakelijk? Wat zegt de rechter?

RECHT VAN DE BOUW - 17.04.2019

Valt bouw berging bij woonhuis nu onder de garantie?

Valt een vrijstaande berging niet onder de garantieregeling die op het woonhuis van toepassing is? Wat wordt er volgens de algemene voorwaarden bedoeld met ‘een voorziening buiten het huis’? Wat is er nu beslist? Wat is goed om te weten?

RECHT VAN DE BOUW - 17.04.2019

De Generieke Poortinstructie


BELASTINGCONTROLE - 17.04.2019

Help, de fiscus komt langs!

Als horecaondernemer krijgt u ongetwijfeld af en toe bezoek van de fiscus. Is dat iets om u druk over te maken? Hoe gaat zo’n bezoek eigenlijk in z’n werk, waar vindt het plaats en moet u daarbij uw adviseur inschakelen?

DRANK- EN HORECAWET - 17.04.2019

Nieuw wetsvoorstel DHW

In de vakpers verschenen berichten dat staatssecretaris Blokhuis de Drank- en Horecawet heeft aangepast. Wat is de status daarvan en wat moet u weten?

PERSONEEL - 17.04.2019

Uitbetaling vakantiegeld, wat kunt u voorbereiden?

Voor veel horecaondernemers is de uitbetaling van het vakantiegeld een rib uit hun lijf. Maar u ontkomt er natuurlijk niet aan. U kunt zaken wel voorbereiden, zodat het allemaal niet zo heel hard aankomt. Wat is wijsheid?

DRANK- EN HORECAWET - 17.04.2019

Versoepeling inrichtingseisen, meten is weten!


Cookiebeleid