Door zonnepanelen extra btw-aftrek?
Veel particulieren en ondernemers plaatsen massaal zonnepanelen op hun dak. De btw op zonnepanelen kan men terugkrijgen als een deel van de opgewekte energie aan een energiemaatschappij wordt geleverd. Onlangs kwam er een zaak voor de rechter waarbij de belastingplichtige ook btw die bij de bouw van het pand betaald was, terugvroeg (ECLI:NL:RBGEL:2019:1163) .
Wat is de nuttige ruimte?
Kernvraag rechter. Voor de rechter was de vraag van belang wat de nuttige ruimte van de woning was en of dit beĂŻnvloed werd door de plaatsing van de zonnepanelen. De rechter was van mening dat dit inderdaad het geval was. De nuttige ruimte van de woning voor plaatsing van de zonnepanelen bedroeg op basis van het oppervlak van 6 m x 12 m in totaal 72 m2 .
Meer nut door dak. Door de plaatsing van de zonnepanelen werd ook een deel (19,7 m2 ) van het dak nuttig besteed, waardoor de nuttige ruimte van de woning toenam tot 72 m2 + 19,7 m2 = 91,7 m2 . Hiervan was 19,7 m2 zakelijk, namelijk het deel van het dak dat werd gebruikt voor de zonnepanelen. Voor dit deel van de woning kon de btw worden teruggevraagd, per saldo 19,7 / 91,7 ofwel 21,5%. Van de betaalde btw op de bouw van de woning van € 14.636 kreeg uw collega dan ook 21,5% terug, ofwel € 3.146.
Wat betekent dit voor de praktijk?
De uitspraak betekent dat door de plaatsing van zonnepanelen een deel van de btw op de bouw van het pand waarop ze zijn geplaatst, kan worden teruggevraagd. Dit deel berekent u door de nuttige ruimte van uw woning voor plaatsing te vermeerderen met het oppervlak van de zonnepanelen. Dan berekent u welk deel de zonnepanelen van de totale nuttige ruimte uitmaken. Dit deel van de betaalde btw, in de eerdergenoemde rechtszaak dus 21,5%, krijgt u dus terug.
Ondernemer. Als voorwaarde geldt wel dat u voor de btw ondernemer bent en de zonnepanelen zakelijk gebruikt. Dit is bij ondernemers in het MKB vaak het geval en ook bij particulieren als er energie wordt geleverd aan het energiebedrijf.
Woon-bedrijfspand
Beschikt u over een woning die u voor de btw deels als zakelijk aanmerkt, dan zal door de plaatsing van zonnepanelen een groter deel van de woning zakelijk zijn en kunt u dus ook een groter deel van de btw bij de bouw van de woning aftrekken. Betreft het een bestaande woning, dan wordt de btw bij aanschaf van de woning tien jaar lang gevolgd. Alleen de btw op het zakelijke deel is immers aftrekbaar. Bij een groter zakelijk gebruik van de woning (door plaatsing van zonnepanelen), leidt dit helaas niet alsnog tot meer teruggave.
Nog geen gelopen race. Door de uitspraak is de btw op een pand met zonnepanelen voor een groter deel aftrekbaar. De uitspraak staat echter nog niet definitief vast, want in een soortgelijke zaak uit november 2017 wordt nog gewacht op het oordeel van de Hoge Raad. Dit neemt niet weg dat u al een deel van de btw kunt terugvragen, als u nu een woning laat bouwen. Teruggaaf is helaas niet meer mogelijk voor facturen die thuishoren in voorgaande (btw-)aangiftetijdvakken, waarvan de bezwaartermijn - zes weken - verstreken is.