Nieuw in Android 10 en iOS 13
Android 10
De update naar Android 10 zal eerst op de Google Pixel-smartphones beschikbaar zijn. Later dit jaar (of pas volgend jaar) volgen andere smartphones. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van uw smartphonefabrikant.
Navigeren zonder knoppen. Opvallend in Android 10 is dat de drie vertrouwde knoppen onderaan het scherm (‘terug’, ‘thuis’ en ‘openstaande apps’) vervangen zijn door gebaren. Door op het scherm vanuit het midden onderaan naar boven te vegen keert u terug naar het thuisscherm. Dezelfde beweging waarbij u uw vinger een seconde langer op het scherm houdt, toont u de open apps. Door naar binnen te vegen vanuit de linker- of rechterkant van het scherm, gaat u een stap terug in de app. In de instellingen van uw smartphone kunt u aangeven dat u de vertrouwde drie knoppen wilt blijven gebruiken.
Privacy. U kunt nu veel preciezer toestemming geven om bepaalde privacygevoelige gegevens te gebruiken. Vroeger kon u bijv. uw locatie alleen altijd wel of helemaal niet delen met een app, terwijl u nu kunt bepalen dat dat alleen kan wanneer u de app effectief gebruikt. U krijgt ook een veel beter overzicht per app van de toestemmingen die u gegeven heeft.
Ook nieuw. U kunt instellen dat uw smartphone een volledig donkere achtergrond heeft om ’s avonds uw ogen te sparen. Als u de donkere modus activeert, zullen alle apps die dit ondersteunen (bijv. de Outlook-app) ook automatisch een donkere achtergrond krijgen.
Als u een video bekijkt, luistert naar een podcast, of een spel speelt, dan kunt u in de Toegankelijkheid -sectie van de Instellingen aangeven dat u daarbij ondertitels wilt zien. En om uw ‘digitale welzijn’ te beschermen, biedt Android nu een Focus Mode aan. U geeft aan welke apps u hieronder wilt opnemen, en wanneer u dan de Focus Mode activeert, kunt u die apps niet meer opstarten en krijgt u er ook geen meldingen meer van.
Het menu om iets te delen, kunt u nu veel sneller oproepen en het menu is ook duidelijker.
iOSÂ 13
iOS 13 heeft net als Android 10 nu ook een donkere modus en een betere controle over de toestemmingen die u aan uw apps geeft. Met ‘Log in met Apple’ kunt u Face ID gebruiken om in te loggen op websites. Daarbij worden alleen uw naam en e‑mailadres doorgegeven. Als u dat wilt, maakt Apple daarbij een uniek e‑mailadres aan dat berichten doorstuurt naar uw echte e‑mailadres.
De Kaarten app is aanzienlijk verbeterd en biedt nu net zoals Google Maps een Look Around -mogelijkheid om straatbeelden van een bepaalde locatie te bekijken (voorlopig beperkt tot de VS). De bewerkingsmogelijkheden in de Foto’s app zijn uitgebreid en werken nu ook op video’s.
iOS biedt met QuickPath Typing nu eindelijk ook de mogelijkheid om op het toetsenbord te typen met veegbewegingen (zoals met Swype of SwiftKey voor Android).
Let op.  Apple heeft iOS 13 begin september uitgebracht, en kort daarna al twee 13.1-versies met bugfixes. Misschien kunt u beter nog even wachten op versie 13.2.