OVEREENKOMSTEN - 31.10.2019

Een geschil tussen onderaannemers

“Ik betaal alleen afgetekende werkbonnen.” Onderaannemer A en een onderonderaannemer B hadden een geschil over de vraag of A de betaling van facturen van B terecht heeft opgeschort. A wilde dat B afgetekende werkbonnen overlegde, maar B deed dat niet. Volgens A was dat een reden om de facturen van B niet te betalen.

Aftekenen geweigerd. De Raad van Arbitrage voor de Bouw (nr. 36.023) stelt dat B aan A gevraagd heeft de werkbonnen af te tekenen en hem een code te verstrekken om de administratie op de juiste wijze in te kunnen voeren. Als A op deze wijze B frustreert, kan dit niet aan B worden verweten. B heeft daarom terecht het werk opgeschort, omdat A weigerde de openstaande facturen te voldoen.

Dus? Een (onder)onderaannemer moet zijn best doen om aan het contract te voldoen. Als dit door de aannemer onmogelijk wordt gemaakt, dan mogen de facturen niet ineens onbetaald blijven. Tip. Zorg dat u altijd kunt aantonen dat er alles aan gedaan is om aan het contract te voldoen.

Schade door opschorten. A vordert ook stagnatieschade van B, maar B heeft het werk terecht opgeschort, dus de raad wijst de stagnatieschade af. Ook was in het contract geen fatale termijn opgenomen voor B. Tip. Werkt u als onderaannemer met onderonderaannemers? Leg dan vast dat deze gehouden zijn aan alle verplichtingen waar u als onderaannemer ook aan gehouden bent. Voorkom dat u stagnatieschade moet betalen terwijl de onderonderaannemer deze heeft veroorzaakt.

Regel onderling goed welke verplichtingen er gelden op de bouw. Zorg dat u als tussenschakel niet aansprakelijk bent voor werk van anderen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01