Alle domeinen

2025 - Maart

PERSONEEL - 27.03.2025

Aantrekken en binden van medewerkers als een merk?

Employer branding: het in de arbeidsmarkt neerzetten van de organisatie als merk, kan een oplossing zijn bij krapte op de arbeidsmarkt. Ook draagt het bij aan het binden van zittende medewerkers. Hoe werkt employer branding?

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 27.03.2025

Wijziging huwelijkse voorwaarden door rechter vernietigd

Huwelijkse voorwaarden moeten bij notariële akte worden aangegaan. Dat geldt ook als de huwelijkse voorwaarden worden gewijzigd. Welke zorgplicht geldt daarbij voor de notaris? Wat als deze zorgplicht niet wordt nagekomen?

FAMILIEZAKEN - 27.03.2025

De echtgenoot of geregistreerd partner in het erfrecht

Indien de overledene geen testament heeft opgesteld, geldt het wettelijke erfrecht. Welke plek heeft de langstlevende echtgenoot en de geregistreerd partner in de wettelijke ordening? Wat moet u weten?

ADMINISTRATIE - 27.03.2025

Enkel de cijfers correct verwerken is onvoldoende, voldoe ook aan de regelgeving uit de Sanctiewet 1977

Een zaak waarin een administratiekantoor niet voldeed aan de verplichtingen van het Bureau Financieel Toezicht illustreert de risico’s en gevolgen als alleen de cijfers worden verwerkt zonder voldoende inzicht. Hoe voorkomt u zoiets?

BTW - 25.03.2025

Suppletieaangifte btw 2024, voor 1 april 2025 indienen

Als achteraf blijkt dat u te weinig btw heeft afgedragen of juist te veel btw heeft betaald, dan moet u dit corrigeren met een btw-suppletieaangifte.

WONINGHUUR - 24.03.2025

Maximale huurverhoging per sector in 2025

De maximale stijgingspercentages in de middenhuur- en vrije sector zijn wettelijk vastgelegd om wonen betaalbaar te houden. Door koppeling aan de cao-loonontwikkeling mag de huur pas meer stijgen als de inkomens ook meer gestegen zijn.

PROCEDURE - 24.03.2025

Het belang van het opstellen van een verklaring van erfrecht

In een recente rechtszaak heeft een kind van een overledene bezwaar gemaakt tegen een aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) die is opgelegd aan de erven van. Deze uitspraak benadrukt het belang van een verklaring van erfrecht.

OVERDRACHTSBELASTING - 24.03.2025

Koopsom onder grens startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Voor de startersvrijstelling geldt in 2025 een woningwaardegrens van € 525.000. Wat als de koopsom onder de grens blijft, maar een taxatierapport een marktwaarde boven de woningwaardegrens geeft? Wat zegt de rechter?

AAN- EN VERKOOP - 24.03.2025

Geen (avond)zon, schadevergoeding?

Een zonnige tuin werkt vaak waardeverhogend. Wat als blijkt dat een nieuwbouwwoning een kleinere tuin heeft dan gedacht, waardoor er ook minder avondzon is?

EIGENDOMSRECHTEN - 24.03.2025

Strook gemeentegrond in eigendom verkregen door verkrijgende verjaring

Iemand kan door verjaring eigenaar van grond worden. De wet heeft het over verkrijgende en bevrijdende verjaring. Welke termijnen gelden daarvoor? Wat als het onduidelijk is of de feitelijke erfgrens wel samenloopt met de kadastrale erfgrens?

BOUWRECHT - 24.03.2025

Wat als de klant niet betaalt?

Een aannemer staakte de werkzaamheden vanwege een betalingsachterstand, terwijl de opdrachtgever de betaling opschortte vanwege vermeende gebreken en extra kosten. Wat speelde er? Wat zei de rechter?

GEMEENTE - 24.03.2025

Burgemeester in de fout bij sluiten woning en schuur

Toen de politie drugs vond in een schuur, sloot de burgemeester niet alleen de schuur, maar ook de woning van de eigenaar. Hij maakte daarbij gebruik van de ‘Wet Damocles’, maar de rechter floot hem terug. Waarom was dat?

BOUWRECHT - 24.03.2025

Aannemer aansprakelijk voor schade door graafwerk

De Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) heeft tot doel om schade aan leidingen door graafwerkzaamheden te voorkomen. Wat als er schade ontstaat tijdens de voorbereiding van het werk?

UW RAADSMAN - 24.03.2025

Wie betaalt het eigen risico bij schade aan auto van de zaak?

De schade aan een auto van de zaak is meestal wel verzekerd. Maar wie draait er op voor het eigen risico? Kunt u dat zomaar doorbelasten aan de werknemer die in deze auto rijdt?

SUBSIDIES - 24.03.2025

Subsidie voor aanleg laadinfrastructuur bij bedrijven

Wellicht dat u ook aan het overstappen bent naar (meer) elektrische bedrijfswagens en dat u laadpalen bij uw bedrijf overweegt. Dan komt u misschien in aanmerking voor de SPRILA.

PERSONEELSBELEID - 21.03.2025

Vertrekredenen werknemer ombuigen in blijven

Het investeren in het behouden van medewerkers is uitermate rendabel en dat kan het beste door het opsporen en wegnemen van de oorzaken van hun vertrek. Hoe pakt u dat aan?

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST - 21.03.2025

Vaststellingsovereenkomst geschonden door schadelijke uitlatingen over werknemer te doen?

Als werkgever en werknemer via een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gaan, worden er vaak afspraken gemaakt over het niet doen van schadelijke uitlatingen. Maar is daarmee de zaak dichtgetimmerd? Wat is preventief beter?

ONTSLAG - 21.03.2025

Werknemer spaart ten koste van werkgever koopzegels: genoeg voor ontslag op staande voet?

Een werknemer die zonder toestemming iets meeneemt van kantoor of op kosten van de baas een privéaankoop doet, kan tegen ontslag aanlopen. Maar hoe zit dat met koopzegels of Eftelingzegeltjes bij boodschappen? Is dat genoeg reden voor ontslag?

ONTSLAG - 21.03.2025

Ontslag op de i-grond, hoe pakt u dat aan?

Tussen u en uw werknemer botert het al een tijd niet meer. Onduidelijk is of er sprake is van disfunctioneren of van verwijtbaar handelen. Is ontbinding op de i-grond, de combinatie van twee of meer onvoldragen ontslaggronden, een optie?

LOON - 21.03.2025

Voorsorteren op Richtlijn Loontransparantie per 6 juni 2026

Op 24 april 2023 is de Europese Richtlijn Loontransparantie aangenomen. Deze richtlijn tegen loonongelijkheid moet uiterlijk op 6 juni 2026 zijn opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Kunt u al voorsorteren op deze nieuwe regels?

PREMIE WERKGEVER - 21.03.2025

Werkgevers betalen te veel Aof-premie


WERKNEMERSCHAP - 21.03.2025

Hoge Raad geeft duidelijkheid over arbeidsrelatie Uber-zaak

De vraag of er sprake is van werknemerschap of ondernemerschap blijft de gemoederen bezighouden. In de bekende Uber-zaak gaf de Hoge Raad onlangs uitsluitsel. Wat is er voor u van belang?

PERSONEELSBELEID - 21.03.2025

Hoe stelt u de rente vast bij een personeelslening?

Stel, in uw bedrijf kunnen werknemers een personeelslening bij u afsluiten. De kennisgroep van de Belastingdienst heeft onlangs een standpunt ingenomen hoe u de zakelijke rente daarvan moet hanteren in uw beleid. Wat moet u weten?

LOONKOSTEN - 21.03.2025

Let op de wijzigingen in de tegemoetkoming loonkosten per 2025!

Voor bepaalde werknemers kunt u onder voorwaarden een tegemoetkoming krijgen op grond van de Wet tegemoetkomingen loondomein. Deze regeling is veranderd per 2025. Ga dus bij de loonkostenbepaling uit van de nieuwste regels.

SUBSIDIE - 21.03.2025

Extra SLIM-scholingssubsidie beschikbaar voor werkgevers in cruciale sectoren

De reeds bestaande SLIM-regeling heeft er sinds 10 maart 2025 een nieuw subsidieonderdeel bij voor cruciale sectoren. Wat houdt dat in?

ONTSLAG - 21.03.2025

Ontslag op staande voet … de lat ligt hoog!

Ontslag op staande voet kan u veel geld kosten als het onterecht wordt gegeven. Het gaat daarbij niet alleen over wat er feitelijk is gebeurd, maar ook over de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Wat zei de rechter onlangs?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.03.2025

Waarom is één BV geen BV?

Een bekende uitspraak voor ondernemers met een BV luidt: Eén BV is geen BV. Waarom is dat en gaat deze stelling altijd op?

BTW - 21.03.2025

Fiscale eenheid btw, een zegen of een vloek?

Een fiscale eenheid btw kent diverse voordelen. Het is administratief makkelijker, omdat er nog maar eenmaal aangifte hoeft te worden gedaan en onderlinge transacties zonder btw kunnen plaatsvinden. Maar er zijn ook zeker nadelen.

BEDRIJFSOVERDRACHT - 21.03.2025

Werknemer belonen bij overdracht onderneming

Bij gehele of gedeeltelijke verkoop van de onderneming zijn er ook mogelijkheden om de zogenoemde ‘key-werknemers’ te belonen. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 21.03.2025

Maximaal profijt van de WBSO via de BV

De WBSO is in 2025 sterk verbeterd voor innovatieve werkgevers. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zagen de S&O-aftrek slechts beperkt stijgen. Kan de innoverende zzp’er dan beter een BV oprichten en als dga innoveren?

werkwijze belastingdienst - 21.03.2025

Massaal bezwaar tegen belastingrente vennootschapsbelasting

Bezwaarschriften tegen het in rekening gebrachte percentage belastingrente vennootschapsbelasting worden als massaal bezwaar aangewezen. Hoe zit dat?

PRIVÉ - 21.03.2025

Veilig schenken aan kleinkinderen

Als grootouder kunt u onder voorwaarden belastingvrij schenken aan uw kleinkind(eren). Natuurlijk wilt u dat het geschonken geld zo veilig mogelijk wordt gestald en niet voortijdig door uw kleinkind wordt verbrast. Hoe regelt u dat?

INKOMSTENBELASTING - 21.03.2025

Hoe kunt u nog profiteren van middeling?

Al in 2022 werd bekendgemaakt dat de middelingsregeling per 2023 zou worden afgeschaft. Het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden, is 2022-2024. Kunt u in 2025 nog gebruikmaken van deze regeling? Hoe pakt u dat aan?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 21.03.2025

Standpunt kennisgroepen beleid?

Kennis is belangrijk en kennis delen evenzeer, ook voor de Belastingdienst. Vandaar dat er kennisgroepen zijn geformeerd, elk gespecialiseerd in diverse fiscale onderwerpen. Vormen de standpunten van deze kennisgroepen beleid?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.03.2025

Let op onzakelijke kosten

De Belastingdienst heeft aangekondigd in 2025 scherper te gaan controleren op de zakelijkheid van kosten, onder andere bij zogenoemde ‘eenpersoons-BV’s’.

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 21.03.2025

Standpunt kennisgroep over verliesverrekening


UITSMIJTER - 21.03.2025

Cryptovaluta opgeven in box 3


OVEREENKOMSTEN - 19.03.2025

Concurrentiebeding in overeenkomst met een zzp’er?

Bij arbeidsovereenkomsten met werknemers voor korte of lange duur, is er sprake van een gezagsverhouding. Vaak ziet men in deze overeenkomsten een concurrentiebeding. Dit is om te voorkomen dat de werknemer na zijn dienstverband voor een concurrent gaat werken. Zzp’ers werken juist voor eigen rekening en risico en zijn niet in dienst van een werkgever. Zij wisselen vaak van opdrachtgever. Toch wil er weleens een concurrentiebeding in de overeenkomst van opdracht staan. Dit belemmert de zelfstandige om voor concurrenten van die ene opdrachtgever te werken. Maar mag dat wel?

BELASTINGCONTROLE - 17.03.2025

Controle schijnzelfstandigheid, hoe bereidt u zich voor?

Om controles op schijnzelfstandigheid uit te voeren, zet de Belastingdienst twee belangrijke instrumenten in: bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken. Wat houdt dit in, wat kunt u verwachten en hoe kunt u zich goed voorbereiden?

NOTARIS - 17.03.2025

Testament of een levenstestament?

In de notariële praktijk worden veel testamenten en levenstestamenten opgesteld. Wat is het verschil? Waarom is het van belang voor een ondernemer of particulier? Is het voor iedereen geschikt? Wanneer kiest u voor welk testament?

BEZWAAR EN BEROEP - 17.03.2025

Lagere kostenvergoedingen bezwaar en beroep WOZ en bpm

Sinds 2024 krijgt u een geringere proceskostenvergoeding als u een geschil heeft inzake de WOZ of bpm. De Hoge Raad is hiermee in de meeste gevallen akkoord. Wat betekent dit als u een adviseur inschakelt als u naar de rechter stapt?

AFTREKPOSTEN - 17.03.2025

Is meer dan afgesproken alimentatie ook aftrekbaar?

Als een echtgenoot aan zijn of haar ex-partner alimentatie betaalt, is deze onder voorwaarden aftrekbaar. Maar geldt dit ook als er meer alimentatie betaald wordt dan is afgesproken? Hoe voorkomt u dat de aftrek fiscaal geweigerd wordt?

ONROERENDEZAAKBELASTINGEN - 17.03.2025

Zijn verschillende OZB-tarieven wel toegestaan?

Een belangrijke financieringsbron voor gemeenten is de onroerendezaakbelasting (OZB). Gemeenten willen hiervoor nogal eens verschillende tarieven hanteren. Maar mag dat wel en in hoeverre? Wat vond de rechter?

LOONHEFFINGEN - 17.03.2025

Een griepprik van de baas is toch geen loon?

Er heerst weer flink veel griep. Stel, u wilt uitval van uw medewerkers voorkomen en een griepprik aanbieden. Hoe kunt u dat regelen zodat u niet ziek wordt van onverwachte belastingkosten? Wat kan er wel of niet?

EIGEN WONING - 17.03.2025

Woning die uit verschillende delen bestaat deels in box 3?

Een eigen woning waarin u anders dan tijdelijk woont, behoort in de regel in box 1. Maar wat nu als een woning uit verschillende onderdelen bestaat? Behoort deze dan deels tot box 1 en deels tot box 3? Waar hangt dit van af?

ERFBELASTING - 17.03.2025

Een goed schenkingsplan bespaart erfbelasting

Door jaarlijks te schenken, kan er bij overlijden erfbelasting worden bespaard. Wat is het nut van een goed schenkingsplan en wat betekent ‘goed’?

BELASTINGCONTROLE - 17.03.2025

Extra aandacht fiscus bij kostenaftrek in aangiften 2025

De Belastingdienst gaat extra aandacht besteden aan de juistheid van kostenaftrek in de belastingaangiften 2025. Voor welke belastingen geldt dit dan?

ONROERENDE ZAKEN - 17.03.2025

Wel of geen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Een hogere WOZ-waarde leidt tot hogere belastingen en heffingen. Maar een hogere WOZ-waarde kan ook een gunstig effect hebben. Waar moet u dan aan denken? Wat is goed om te weten over woning of bedrijfspand?

ERFRECHT - 17.03.2025

Wie bepaalt wie de erfgenamen zijn van de overledene?

Via het parentele stelsel kan de erflater bepalen of het voor de erfgenaamschap nodig is om een testament op te stellen. Hoe werkt dat?

AUTO VAN DE ZAAK - 17.03.2025

Privébijtelling auto van de zaak 2025

Een van de fiscale bijtellingspercentages voor privégebruik van de auto van de zaak is vanaf 2025 gestegen van 16 naar 17%. Hoe zit het met de datum toelating?

AUTO - 17.03.2025

Laatste nieuws over zero-emissiezones

Er is al veel te doen geweest over de zero-emissiezones die op 1 januari 2025 door 14 gemeenten zijn ingevoerd (15 gemeenten volgen later). Inmiddels zijn er nieuwe afspraken gemaakt.

BTW - 13.03.2025

Bent u bekend met de btw-regels voor de zorgsector?

Als ondernemer in de (para)medische zorg geldt voor uw activiteiten mogelijk een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw). Dit geldt niet voor alle activiteiten die u als zorgondernemer verricht. Waar moet u zoal rekening mee houden?

TUCHTRECHTSPRAAK - 13.03.2025

Dossier verwijderen na overdracht praktijk aan opvolger?

De curator van een onder curatele gestelde patiënt klaagt over het niet van zijn computer verwijderen van een dossier door een huisarts, omdat dit volgens de huisarts niet mogelijk zou zijn. Wat zegt het tuchtcollege hierover?

dga - 11.03.2025

Enkele bijzonderheden bij terugkeer uit de BV

Vanuit fiscale optiek is de BV niet altijd de meest voordelige rechtsvorm. Dga’s besluiten soms om uit de BV terug te keren en de onderneming verder te drijven via een IB-onderneming. Vaak wordt hierbij een beroep gedaan op de faciliteit van de geruisloze terugkeer. Soms is echter de ruisende terugkeer verstandiger.

onzakelijke lening - 11.03.2025

Rente op een onzakelijke lening

Ook op een onzakelijke lening moet fiscaal een rente in aanmerking worden genomen, de zogenoemde ‘ODR-rente’.

eigen woning - 11.03.2025

Begin- en einddatum eigenwoningforfait: let op deze data!

Bij de berekening van het eigenwoningforfait is de vaststelling van de juiste begin- en einddatum belangrijk. Sinds 2010 wordt hierbij in principe uitgegaan van de inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP).

auto van de zaak - 11.03.2025

Auto tegen lage prijs aan dga verkopen en de gevolgen voor de btw

Bij de verkoop van een bedrijfsauto aan een dga is het de vraag voor welke prijs de auto wordt overgedragen aan privé en hoe het zit met de btw.

aansprakelijkheid - 11.03.2025

Verklaring van betalingsgedrag

Om een gevoel te krijgen over het aansprakelijkheidsrisico (inlener- of ketenaansprakelijkheid) kan een inlener/aannemer aan zijn uitlener/onderaannemer vragen om met een verklaring over betalingsgedrag te laten zien dat hij zijn fiscale verplichtingen stipt nakomt.

investeren - 11.03.2025

Zorg voor optimale benutting EIA

Het totale budget voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) is voor 2025 stevig verhoogd. Pak daarom tijdig de Energielijst erbij!

procederen - 11.03.2025

Digitaal procederen

De Raad voor de rechtspraak heeft het Procesreglement bestuursrecht rechtbanken en de Procesregeling belastingkamers gerechtshoven, zoals deze luiden per 1 januari 2025, vastgesteld en in de Staatscourant gepubliceerd.

aangifte - 11.03.2025

Denk aan deadline 30 april

Vraag op tijd beconuitstel aan en verzoek om een juiste voorlopige aanslag IB/Vpb 2024 ter voorkoming van belastingrente.

eigen woning - 11.03.2025

Tiny house en de eigenwoningregeling

De Kennisgroep onroerende zaken kreeg onlangs de vraag voorgelegd of de eigenwoningregeling van toepassing is op een tiny house.

huisbankier - 11.03.2025

Belastingdienst krijgt per 1 mei 2026 een nieuwe huisbankier

Na een Europese aanbesteding is de Rabobank vanaf 1 mei 2026 verantwoordelijk voor het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen.

echtscheiding - 11.03.2025

Afzien van onderbedelingsvordering is schenking

Als iemand in een echtscheidingsprocedure afziet van zijn onderbedelingsvordering op zijn ex-echtgenoot, vormt deze kwijtschelding in beginsel een belaste schenking voor deze ex-echtgenoot.

bedrijfsoverdracht - 11.03.2025

IB-navordering ab-heffing overdracht zonen ongedaan gemaakt

Hof Amsterdam oordeelt dat bij de overdracht van aandelen in een vastgoed-BV aan zijn zonen de bevoordelingsbedoeling niet aannemelijk is. De navorderingsaanslag IB wordt vernietigd.

BOER EN BEDRIJF - 11.03.2025

GLB 2025: GeoTag verplicht voor volledige uitbetaling

Als u GLB-subsidies aanvraagt, zal de RVO dit controleren. Soms is het nodig dat u aanvullend bewijs aanlevert. Vanaf 2025 bent u voor de ecoregeling verplicht hiervoor de applicatie GeoTag te gebruiken. Wat is nu raadzaam?

BOER EN BEDRIJF - 11.03.2025

Conditionaliteiten 2025 definitief

Om GLB-subsidies te kunnen ontvangen, moet u aan de conditionaliteiten (basisvoorwaarden) voldoen. Vanaf 2025 zijn enkele conditionaliteiten, na afstemming met Brussel, gewijzigd. Meestal gaat het om versoepelingen.

BOER EN BEDRIJF - 11.03.2025

Stikstofnorm per melkkoe in 2025 (bijna altijd) lager

Per 2025 is de stikstofnorm per melkkoe verlaagd. Wat als u gebruikmaakt van de BEX? Waarmee rekenen?

BOER EN BEDRIJF - 11.03.2025

Is uw SBI-code nog wel up-to-date?


PERSONEEL - 11.03.2025

Fors hogere maximale boetes bij illegaal laten werken van arbeidsmigranten van buiten de EU

Maakt u gebruik van buitenlandse werknemers en dan met name van buiten de EU, dan heeft u te maken met vergunningen, minimumrechten en controles door de arbeidsinspectie. De maximale boete voor overtreding is nu met bijna 50% verhoogd.

VERZEKERINGEN - 11.03.2025

Hoe is diefstal van trekkers verzekerd?

‘De hele polder wordt leeggeroofd’ was een kop van een artikel in het Algemeen Dagblad van 7 januari jl. Hoe zit het dan met de verzekeringsdekking?

VERZEKERINGEN - 11.03.2025

Eisen verzekeraar bij investering in Energie Opslag Systeem

Steeds meer agrarische ondernemers wekken hun eigen stroom op met zonnepanelen en windmolens. Om deze stroom zo efficiënt mogelijk te gebruiken, is een Energie Opslag Systeem (EOS) misschien interessant. Hoe kijkt een verzekeraar hiernaar?

PERSONEEL - 11.03.2025

Regels voor opzegging arbeidsovereenkomst door werkgever

Er zijn verschillende manieren waarop een arbeidsovereenkomst tot een einde kan komen. Een daarvan is door opzegging door de werkgever. Op welke gronden kan dit, hoe zit het met formaliteiten en opzegtermijnen? Kortom: wat zijn de spelregels?

PACHT - 11.03.2025

Geen volledig en exclusief gebruik, dus geen reguliere pacht

Een mondeling contract voor het gebruik van (weide)grond kan door de rechter schriftelijk worden vastgelegd. Wat als de grond slechts een beperkte tijd wordt gebruikt en de grondeigenaar steeds andere voorwaarden kan stellen?

SUBSIDIES - 11.03.2025

Flex-e-subsidie voor oplossen netcongestie

Vanaf 1 april 2025 kunnen ondernemers die last hebben van netcongestie in aanmerking komen voor Flex-e-subsidie.

PERSONEEL - 11.03.2025

Loonkostenvoordeel 2024: uiterlijk 14 maart 2025 het juiste vinkje zetten!

Loonkostenvoordelen zijn bedragen per uur die u ontvangt voor bepaalde werknemers die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Over 2024 moet u nu nog wel actie ondernemen!

INKOMSTENBELASTING - 06.03.2025

Ondernemer en werknemer tegelijk zijn, is loon dan winst?

Stel, u bent in loondienst naast uw ondernemerschap waar u winst uit onderneming geniet. Is dat loon dan ondernemingswinst? Wat vonden de rechters?

PERSONEEL - 06.03.2025

Remote werken neemt toe, iets voor uw werknemer?

Werken vanuit een andere locatie, plaats of zelfs ander land is steeds meer in trek. Remote werken heeft voordelen en kent aandachtspunten. Waar moet u aan denken als u dit voor uw medewerkers ook interessant vindt?

WET- EN REGELGEVING - 06.03.2025

Mag betalingsregeling geweigerd worden door schuldeiser?

Soms zit het mee, maar soms zit het tegen, waardoor u rekeningen net niet op tijd kunt betalen. U vraagt uw leverancier om een betalingsregeling. Moet hij daarmee akkoord gaan? Hoe is dat anders voor de premie zorgverzekering?

FISCALE WINST - 06.03.2025

Staat onvoldoende financiering de herinvesteringsreserve in de weg?

Als u een bedrijfsmiddel met boekwinst verkoopt, kunt u onder voorwaarden een herinvesteringsreserve (HIR) vormen. Zo kunt u belastingheffing nog even uitstellen. Maar kunt u dit ook zonder voldoende financieringsmogelijkheden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 06.03.2025

Btw besparen via dividenduitkering?

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een dga de auto van zijn BV privé overneemt. Maar kunt u ook btw besparen door de auto te laten betalen via een dividenduitkering van uw BV? Wat vond de rechter en wat kunt u hiermee?

BETALINGSVERKEER - 06.03.2025

Sneller betaald krijgen met een betaalverzoek

Wellicht kent u de betaalverzoeken, zoals Tikkies, reeds van een etentje met vrienden, waarmee de rekening gedeeld kan worden. Zulke betaalverzoeken kunt u echter ook naar uw klanten sturen. Wat komt daarbij kijken?

NOTARIS - 06.03.2025

Waar is een executeur zoal bij nodig?

Er kunnen diverse aspecten van de executeur aan bod komen, te weten: de exclusieve rol van de executeur (privatieve vertegenwoordigingsbevoegdheid), meerdere executeurs, een afwikkelingsbewind en de notariële praktijk. Hoe zit dat?

SUBSIDIE - 06.03.2025

Dit jaar meer energie- en klimaatsubsidie DEI+

Ondernemers kunnen ook dit jaar de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) aanvragen. Waarvoor is de subsidie beschikbaar, wat zijn de voorwaarden, hoe vraagt u de subsidie aan en wat levert het op?

PENSIOEN - 06.03.2025

Standpunt fiscus verrekening pensioenrechten samenwoners herzien

De Belastingdienst neemt een nieuw standpunt in inzake de verrekening van pensioenrechten tussen ex-samenwoners. Wat zijn de voorwaarden en wat betekent de herziening van het standpunt?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 06.03.2025

Houd als dga zakelijk en privé goed gescheiden

Als u als dga zakelijk optreedt voor uw BV, is het van belang dit goed te scheiden van zaken waarin u privé optreedt. Dit geldt zeker als er zowel een zakelijk als een privébelang is. Dit bleek onlangs voor de rechter. Wat was er aan de hand?

FISCALE WINST - 06.03.2025

Zelfstandigenaftrek mislopen bij werk voor de BV van de partner

Een collega van u liep de zelfstandigenaftrek mis door het werken voor de BV van zijn partner. Waarom besliste de rechter hiertoe? Wat is de oorzaak?

INKOMSTENBELASTING - 06.03.2025

In 2025 nog gebruikmaken van de middelingsregeling?

De middelingsregeling is per 1 januari 2023 vervallen. De laatste periode waarover u kunt middelen, is 2022, 2023 en 2024.

Cookiebeleid