Waar is een executeur zoal bij nodig?
Vertegenwoordigingsbevoegdheid erven. De executeur vertegenwoordigt de erfgenamen. De erfgenamen zijn gedurende het beheer van de executeur in beginsel onbevoegd. De beschikkingsbevoegdheid van de erfgenamen is geblokkeerd. Ook zijn daden van beheer door de erfgenamen niet toegestaan. Dit brengt een exclusieve rol voor de executeur met zich mee. De wet maakt hierop een uitzondering door te bepalen dat erfgenamen met medewerking van de executeur of machtiging van de kantonrechter over de nalatenschapsgoederen kunnen beschikken (art. 4:145 lid 1 BW) .
Meerdere executeurs bij boedel nodig
Zijn er twee of meer executeurs benoemd, dan is het wettelijk uitgangspunt dat ieder van de executeurs alle werkzaamheden alleen verricht. Dit komt een vlotte boedelafwikkeling ten goede. De erfgenamen zijn gebaat bij een vlotte afwikkeling. De mogelijkheid bestaat om testamentair te bepalen dat de executeurs slechts tezamen bevoegd zijn. De ervaring leert dat in veel testamenten de executeurs gezamenlijk bevoegd worden gemaakt, indien de testateur meerdere executeurs benoemt.
Bankieren. Willen deze gezamenlijk bevoegde executeurs internetbankieren, dan levert dit (bij veel banken) praktische problemen op. De bank kan immers niet controleren dat de executeurs gezamenlijk internetbankieren. Er zal door banken in dat geval aan de executeurs geen toegang tot internetbankieren worden verleend. Tip. De testateur kan dit oplossen door in zijn testament te bepalen dat de executeurs gezamenlijk bevoegd zijn, maar dat zij afzonderlijk bevoegd zijn om de bankrekeningen te beheren en daarover te beschikken, voor zover dat nodig is in het kader van de beheerstaak of om nalatenschapsschulden te voldoen (hoewel de bank niet kan controleren in hoeverre er daadwerkelijk nalatenschapsschulden zullen worden voldaan). Een andere mogelijkheid is om de executeurs afzonderlijk bevoegd te maken (het wettelijk uitgangspunt). Zijn er meerdere executeurs en ontstaat er tussen hen een meningsverschil, dan kan op verzoek van een van hen de kantonrechter beslissen. De kantonrechter kan een verdeling van de werkzaamheden tussen de executeurs vaststellen.
Afwikkelingsbewind
De bevoegdheden van een executeur kunnen worden uitgebreid met een zogenaamd ‘afwikkelingsbewind’. Als de executeur zijn taak heeft volbracht, kan hij zijn beheer beëindigen. Ook kunnen de erfgenamen de beheersbevoegdheid van een executeur in bepaalde gevallen beëindigen. Met een afwikkelingsbewind kan het beheer worden verlengd.
Voorbeeld.Aan een executeur-afwikkelingsbewindvoerder kan bijv. de bevoegdheid worden toegekend om goederen van de nalatenschap te gelde te maken, ook als dat niet nodig is om schulden te voldoen. Ook kan hij de bevoegdheid krijgen om de nalatenschap naar eigen inzicht te verdelen. De insteek is hiermee om een goede afwikkeling van de nalatenschap te bevorderen . Tip. Dit kan erg praktisch zijn in gevallen dat er bijv. veel erfgenamen zijn of dat er erfgenamen in het buitenland wonen.
Dus, executeur benoemen? Tegenwoordig wordt er in veel gevallen een executeur benoemd. Er wordt wel eens gezegd dat een testament zonder executeursbenoeming geen goed testament is. Er kunnen meerdere redenen worden genoemd om standaard een executeur te benoemen, bijv. als het beheer ligt bij een of enkele personen.