AANSPRAKELIJKHEID - 11.03.2025

Verklaring van betalingsgedrag

Om een gevoel te krijgen over het aansprakelijkheidsrisico (inlener- of ketenaansprakelijkheid) kan een inlener/aannemer aan zijn uitlener/onderaannemer vragen om met een verklaring over betalingsgedrag te laten zien dat hij zijn fiscale verplichtingen stipt nakomt.

Soorten verklaring

Aan elke ondernemer wordt door de Belastingdienst op verzoek een verklaring over zijn betalingsgedrag verstrekt. In de verklaring staat dat de ondernemer alle aan de Belastingdienst, op het moment van afgifte van de verklaring, bekende loonheffingenschulden (en bij inlening ook de btw) heeft voldaan. Dit wordt een zogeheten ‘schone’ verklaring genoemd. Ingeval aan de ondernemer uitstel van betaling is verleend in verband met een ingediend bezwaar- of beroepschrift dan wel dat er een betalingsregeling is getroffen die tot op heden stipt wordt nagekomen, worden zogeheten ‘voorbehoudsverklaringen’ afgegeven.

Aanvraag

De verklaring wordt in principe alleen aan de ondernemer zelf verstrekt. Een derde kan door de ondernemer gemachtigd worden om namens hem een dergelijke verklaring te vragen. De verklaring kan tegenwoordig digitaal worden aangevraagd door op de website van de Belastingdienst te zoeken op: verklaring betalingsgedrag. Voordeel van het digitaal aanvragen is dat, als het goed is, de aanvraag en verstrekking sneller verloopt dan voorheen.

Geen verklaring

Er wordt geen verklaring inzake betalingsgedrag afgegeven indien:

  • er een achterstand bestaat in de betaling van loonheffingen (en btw) en er voor de betreffende aanslagen geen uitstel van betaling is verleend of geen betalingsregeling is getroffen;
  • een betalingsregeling is getroffen, maar deze wordt niet nagekomen;
  • de ontvanger bekend is met het feit dat de inspecteur binnen afzienbare tijd na ontvangst van de aanvraag een of meer naheffingsaanslagen oplegt;
  • er ambtshalve aanslagen zijn opgelegd, ongeacht of deze aanslagen zijn voldaan.

Van de weigering wordt de aanvrager schriftelijk en gemotiveerd op de hoogte gesteld.

Waarde verklaring De verklaring is in beginsel slechts een hulpmiddel bij de beoordeling van de betrouwbaarheid van de uitlener. Bedacht moet worden dat de verklaring slechts aangeeft dat de aangiften loonheffing tijdig zijn gedaan en dat ook tijdig afdrachten (loonheffingen) en voldoeningen (btw) op deze aangiften hebben plaatsgevonden. Het hoeft uitdrukkelijk niet te betekenen dat de aangiften loonheffing overeenstemmen met de materieel verschuldigde loonheffingen. Hetzelfde geldt voor de aangiften btw.

bz advies

Hoewel in het algemeen de praktische waarde van een verklaring betalingsgedrag gering wordt geacht, is het toch aan te bevelen om een dergelijke verklaring in ieder geval periodiek (maandelijks) te vragen. Omdat de aangiftetijdvakken veelal een maand of vier weken zijn, betekent dit dat een verklaring slechts op deze periode ziet. Het is dan ook aan te bevelen om periodiek op te vatten als ‘elke maand’. Immers, indien een dergelijke verklaring niet kan worden overgelegd, dient de inlener zich te realiseren dat er dan blijkbaar een betalingsachterstand is waarvoor ook nog eens geen betalingsregeling is getroffen. Kortom: alle signalen dienen dan op rood te springen en er dient te worden overwogen of, en zo ja, onder welke voorwaarden de samenwerking wordt voortgezet.

Onjuiste verklaring

Als de Belastingdienst een verklaring in strijd met de waarheid afgeeft, betekent dit dat aansprakelijkstelling over de periode waarover deze onjuiste verklaring is afgegeven niet meer mogelijk is. Hof Den Bosch (ecli:nl:ghshe:2020:4126) oordeelde dat een inlener niet aansprakelijk is voor de belastingschulden die na de datum van de verklaring van betalingsgedrag zijn ontstaan, als de inlener te goeder trouw op een recente verklaring van betalingsgedag is afgegaan. Meer dan twee jaren na deze uitspraak is de essentie van deze uitspraak vastgelegd in een kennisgroepstandpunt ( kg:207:2023:9 Rechten ontlenen aan de verklaring betalingsgedrag). Knelpunt daarbij is dat een van de voorwaarden is dat de inlener aannemelijk moet maken dat hij op het moment van inlenen in bezit was van een dergelijke verklaring. Dat zal lastig worden als dat ten eerste vaak enkel in het contract staat en ten tweede het niet ongebruikelijk is dat de inlener voorts mondeling om een dergelijke verklaring vraagt.

Om aan te tonen dat een inlener/aannemer over een verklaring van betalingsgedrag beschikt, kan hij de uitlener/onderaannemer vragen hem te machtigen om namens deze een verklaring op te vragen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01