Alle domeinen

2014 - Mei

LOONBELASTING - 28.05.2014

Producten eigen bedrijf anno 2014


ARBEIDSCONTRACTEN - 28.05.2014

Let op met tijdelijke contracten!

Vanaf 1 juli 2015 zit u al na 2 jaar of 3 contracten aan een medewerker ‘vast’. Daarom is het tijd nog eens goed naar uw contracten te kijken.

VERGOEDINGEN - 28.05.2014

Abonnement mobiel vergoeden in 2014


PERSONEELSBELEID - 28.05.2014

Je werkt bij mij, dus géén piercings of tattoos!

Als werkgever vindt u het belangrijk dat uw bedrijf én uw medewerkers goed voor de dag komen. Mag u zich in dat kader ook bemoeien met het uiterlijk van uw medewerkers? Mag u bijvoorbeeld piercings verbieden?

LOONBELASTING & PREMIES - 28.05.2014

De werkkostenregeling, de stand van zaken …

Het is al zo lang stil rondom de werkkostenregeling (WKR) dat u bijna zou geloven dat de WKR niet meer doorgaat. Hoe staat het er nu voor? Gaat de WKR nu door zoals gepland of niet?

REFERENTIES - 28.05.2014

Vertel eens, hoe heeft hij bij jou gewerkt?

Een lezer vroeg ons of hij een nieuwe werkgever mag waarschuwen voor een (ex-)werknemer die grove fouten heeft gemaakt. Mag u daarvoor uit zichzelf contact opnemen met de nieuwe werkgever? Wat zei de rechter daarover?

ONTSLAG - 28.05.2014

Moet u uw flexibele schil altijd als eerste ontslaan?

Volgens de ontslagregels van het UWV gaat vast personeel nog steeds voor flexibel personeel. Uw bedrijfsvoering vraagt echter om het behouden van een flexibele schil. Zijn daar oplossingen voor? Kunt u iets leren van andere branches?

PERSONEELSBELEID - 28.05.2014

Het onderhandelingsgesprek

U onderhandelt vaker dan u denkt. Bijvoorbeeld met de arboarts over de kosten van een huisbezoek, met een sollicitant over diens startsalaris, met uw HR-adviseur over de kosten, etc. Wat kunt u nu leren van ‘onderhandelprofs’?

IN DIENST NEMEN - 28.05.2014

Een sollicitant met gebreken?

Als werkgever wilt u met zo min mogelijk risico een nieuwe medewerker aannemen. U zou graag weten of uw medewerker in spe in goede gezondheid verkeert. Mag u dat zomaar vragen? Hoe komt u daar achter?

INCASSO - 28.05.2014

Die spullen houd ik nog even!

Na diverse aanmaningen heeft uw klant nog steeds niet betaald. Wel heeft u in uw magazijn spullen van deze wanbetaler staan die nog naar hem moeten. Die kunt u dan mooi verrekenen met de openstaande factuur! Mag dat zomaar?

BEWAARPLICHT - 28.05.2014

Wat moet ik bewaren en waarom is dat belangrijk?

De administratieve gegevens van uw onderneming zijn erg belangrijk voor de fiscus. Waarom zijn die zo belangrijk? Hoelang moet u de gegevens bewaren? En in welke vorm?

BEDRIJFSKREDIET - 28.05.2014

Gaan pensioenfondsen het MKB financieren?


AUTO - BOETE BELASTINGDIENST - 28.05.2014

Hogere boete leaserijder op de helling

Sinds 2010 gelden er extra hoge boetes voor leaserijders die ten onrechte onder de bijtelling uit willen komen. Naar aanleiding van een recente uitspraak valt te betwijfelen of dit zomaar kan. Wat betekent dit voor de praktijk?

BELASTINGEN - WOZ - 28.05.2014

Profijt van actuele vaststelling WOZ-waarde!

De WOZ-waarde van uw pand wordt voor een bepaald jaar altijd per 1 januari van het hieraan voorafgaande jaar vastgesteld. Behalve in een aantal bijzondere gevallen, zoals een verbouwing. Hoe kunt u hiervan profiteren?

SCHENKBELASTING - 28.05.2014

Schenking aangeven of niet?


BELASTINGEN - BETALEN EN RENTE - 28.05.2014

Snel aangifte doen soms beter dan uitstel aanvragen

Stel, u heeft over 2013 al een voorlopige aanslag inkomstenbelasting betaald. Helaas heeft u een minder resultaat over 2013. Hoe zorgt u er met uw adviseur voor dat u zo snel mogelijk uw geld terugkrijgt?

VERKOOP - 28.05.2014

Té hoog taxeren is ook niet goed

De rechter besliste dat een makelaar geen schadevergoeding hoeft te betalen, maar dat hij wél verkeerd heeft getaxeerd. Hoe zit dat?

BURENRECHT - 28.05.2014

Beplanting en heg mogen blijven


WONINGHUUR - 28.05.2014

Ontruiming mogelijk vanwege verzamelwoede?

U verhuurt een aantal woningen. Nu blijkt dat er door een wel heel erg verregaande verzamelwoede van een huurder een brandgevaarlijke en onhygiënische woonsituatie is ontstaan. Kunt u de woning dan laten ontruimen?

MAKELAARSCONTRACT - 28.05.2014

Een hennepkwekerij? Makelaar aansprakelijk

Het komt regelmatig voor dat er in een gehuurde woning een hennepplantage wordt geëxploiteerd. Vaak is de huurder dan gevlogen of hij biedt geen verhaal. Kan de verhuurder dan de verhuurmakelaar aansprakelijk stellen?

RECHT - 28.05.2014

Netbeheerder moet beweringen over fraude ‘hard’ maken

Bij onjuiste meterstanden is het in rekening brengen van het herberekende verbruik op grond van de algemene voorwaarden bijna een automatisme. Wat oordeelde de rechter laatst over de bijkomende kosten?

IN DE KIJKER - 28.05.2014

Uw huurder gaat failliet, wat komt er allemaal op u af?

Stel, u verhuurt al jaren een winkelruimte en dan ineens betaalt de huurder steeds later, totdat de betalingen uiteindelijk stoppen. U heeft diverse sommaties verzonden. Wat nu als de huurder failliet gaat? Welke stappen moet u dan nemen?

BOUWRECHT - 28.05.2014

De aannemer en zijn retentierecht …

Het retentierecht kan een machtig wapen zijn voor een aannemer. De aannemer moet echter wel aan een aantal vereisten voldoen om met succes van zijn wapen gebruik te maken. Wanneer krijgt de aannemer nul op rekest?

UW RAADSMAN - 28.05.2014

Eerst kopen en dan pas schenken

Vader en dochter komen informeren naar een koopwoning. Vader geeft aan bij te springen in de financiering van de woning, bijvoorbeeld door naast een lening een bedrag te schenken. Hoe maakt u het voor hen nog aantrekkelijker?

SOFTWARE - BROWSER - 27.05.2014

Wat is nieuw in Firefox?


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 27.05.2014

Interessante add-ons voor Google Docs

Na de Google Drive-add-ons zijn er nu ook add-ons voor Google Docs, die de mogelijkheden van deze webgebaseerde Office-toepassing uitbreiden. Welke zijn de moeite waard?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 27.05.2014

Welke cloudopslagdienst moet u kiezen?

U wilt bestanden opslaan in de cloud, maar u weet nog niet welke dienst u daarvoor moet kiezen? Wij zetten de troeven van drie bekende spelers alvast voor u op een rijtje.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 27.05.2014

E-mail zonder stress

E-mail is niet meer weg te denken uit uw dagelijkse activiteiten. Toch hoort u vaak dat e-mail niet meer werkt en alleen maar een hoop stress veroorzaakt. Hoe kunt u het probleem aanpakken en uw e-mail weer onder controle krijgen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.05.2014

Alles in de cloud?

Voor veel zakelijke toepassingen hoeft u tegenwoordig geen software meer te installeren. Ontdek het gemak van de cloud voor uw bedrijf.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 27.05.2014

Welke programma’s verwijderen?


SOFTWARE - OFFICE - 27.05.2014

Wat bent u met OCR?

Wanneer u een document scant, dan maakt u er eigenlijk een foto van die uw pc niet kan interpreteren als tekst. Via OCR-software kan het echter anders.

SOFTWARE - BROWSER - 27.05.2014

Sneller surfen dan met favorieten

Met favorieten (bladwijzers, bookmarks) gaat u snel naar vaak bezochte websites. Met enkele trucjes is het mogelijk om nóg sneller en efficiënter te surfen. We laten u zien hoe u dat precies doet.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 27.05.2014

Hoe merkt u dat iemand uw wachtwoord kent?

Heartbleed heeft aangetoond dat iedereen het risico loopt om zijn wachtwoord te verliezen. Welke tekenen wijzen erop dat iemand misschien uw wachtwoord te pakken heeft?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 27.05.2014

Maak uw teksten ‘webvriendelijk’

Veel surfers ‘scannen’ webteksten in plaats van ze echt helemaal te lezen. Hoe moet u daarmee rekening houden bij het opmaken van inhoud voor uw eigen website?

INTERNETCONNECTIE - ROUTER - 27.05.2014

Maak uw router ‘onhackbaar’

Uw router is rechtstreeks aangesloten op internet en is voor hackers dus de poort die ze willen openbreken. Met deze eenvoudige trucjes maakt u het hackers een heel stuk moeilijker om binnen te breken.

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 27.05.2014

Haal alles uit uw usb-stick

Een usb-stick is een handig opslagmedium om bv. facturen, rapporten en andere bestanden op te bewaren of over te zetten naar een andere computer. Met de juiste tools benut u maximaal de mogelijkheden ervan.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 27.05.2014

Efficiënter omgaan met bestanden

Windows Verkenner is wellicht ook uw eerste stopplaats voor bestandsbeheer. Wij zochten enkele gratis tools waarmee u bepaalde bestandsoperaties efficiënter kunt uitvoeren.

GELDLENING - 26.05.2014

Oninbare lening aan bedrijf kind fiscaal aftrekbaar?

Lenen aan kinderen komt vaak voor. Kunt u een oninbare lening aan de onderneming van uw meerderjarig kind aftrekken voor de inkomstenbelasting? Dat hangt ervan af! Wat heeft de rechtbank hier nu gunstig over beslist?

BOER EN PRIVÉ - 26.05.2014

Volmacht is handiger dan bewind!

Wat kunt u regelen voor uw oude dag als u niet zelfstandig meer kunt handelen? Is er dan toestemming nodig van een arts of van de rechtbank? Of kan dat gemakkelijker?

AUTO VAN DE ZAAK - 26.05.2014

Verbod op privégebruik

Met een sluitende rittenregistratie kunt u bewijzen dat u de auto nauwelijks privé gebruikt. Als u geen zin heeft in dat bijhouden, zijn er dan alternatieven?

BOER EN BEDRIJF - 26.05.2014

Wachten op de PAS of toch ammoniakrechten kopen?

Het wetsvoorstel voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is nu goedgekeurd. Komt er nu voldoende ontwikkelingsruimte? Heeft u plannen voor bedrijfsuitbreiding? Wachten op de PAS? Of beter ammoniakrechten kopen?

GEBOUW EN GROND - 26.05.2014

Huis ‘onbewoonbaar’, maar verkoper niet aansprakelijk?

Iemand verkocht een huis van meer dan 45 jaar oud. Dan stelt de koper dat het aangekochte pand ‘onbewoonbaar’ is, is de verkoper dan automatisch aansprakelijk? Of is daar meer voor nodig? Wat heeft de rechter beslist?

BTW - 26.05.2014

Wel of niet meedoen aan de btw(-landbouwregeling)?

De landbouwregeling hoeft niet altijd profijtelijk te zijn voor u. Bij grote investeringen kan het aantrekkelijk zijn om (tijdelijk) geen gebruik te maken van deze regeling. Wat speeIde er recentelijk bij een collega? Wat heeft de rechter beslist?

BELASTING - 23.05.2014

Eventjes in het rood bij de fiscus?

Stel, u heeft net een tegenvaller gehad en het is lastig die belastingaanslag nú te betalen. Wat zijn dan uw rechten? Kan de fiscus u helpen?

IN DE KIJKER - 23.05.2014

Waarop letten als u de rente opnieuw vastzet?

Als eigenaar van een woning of praktijkpand heeft u er regelmatig mee te maken: het verlengen van uw hypotheekrentetermijn. Waar moet u rekening mee houden als u binnenkort uw hypotheekrente (opnieuw) moet vastzetten?

PATIËNTGEGEVENS - 23.05.2014

De privacy van uw patiënt én zijn medicijnen

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft onderzoek gedaan naar de toegangsbeveiliging en logging bij uitwisseling van medicatiegegevens tussen apotheken. Kunt u (ook als niet-apotheker) iets leren van de conclusies?

RECHTSVORM - 23.05.2014

Er valt nog wel wat te kiezen vóór 2015

Volgens de Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is het tijd om keuzes te maken aangaande de relatie tussen ziekenhuizen en de vrijgevestigde medisch specialisten. Wat speelt er daarbij?

BELASTINGEN - 23.05.2014

Aftrek zorgkosten in afgeslankte vorm

De aftrek van zorgkosten gaat in 2015 verdwijnen, maar is dit jaar nog mogelijk. Echter wel in afgeslankte vorm. Wat is er dit jaar nog wél en wat níét meer aftrekbaar? Wat kunnen u en uw patiënten dit jaar nog regelen?

PERSONEEL - 23.05.2014

Korte mouwen graag!

Stel, u heeft uit oogpunt van hygiëne een kledingvoorschrift ingevoerd waardoor al uw werknemers voortaan met korte mouwen aan de slag moeten. Wat nu als een werknemer dit weigert? Wat zei de rechter daar onlangs over?

PERSONEEL - 23.05.2014

Extra vakantiegeld voor werknemer?

Heeft uw werknemer een auto van de zaak en betaalt hij een vergoeding voor het privégebruik? U kunt hem dan kostenneutraal aan een belastingvoordeel helpen.

PERSONEEL - 23.05.2014

Goedkoper met vakantiehulp?


BELASTINGDIENST - 23.05.2014

Gezamenlijke digitale taxatie


AFTREKPOST - 23.05.2014

Woning met kantoorruimte en hypotheekrenteaftrek

De mogelijkheden tot aftrek van hypotheekrente van de eigen woning zijn de laat-ste jaren steeds verder beperkt. Voor een woning die tot het ondernemingsvermogen gerekend wordt, gelden die beperkingen niet. Hoe zit dat?

ADMINISTRATIE - VERMOGEN - 23.05.2014

Met terugwerkende kracht keuzevermogen?

Bij bedrijfsmiddelen, zoals bijvoorbeeld een aanhangwagen, die u zowel voor uw onderneming als privé gebruikt, mag u kiezen of u ze al dan niet op de balans zet. Dat heeft voor- én nadelen. Kunt u een gemaakte keuze wijzigen?

ADMINISTRATIE - BEWAARPLICHT - 23.05.2014

Wat met uw agenda op dat oude mobieltje?

Volgens de wet en de rechtspraak hoort alles wat enig licht kan werpen op uw fiscale verplichtingen, tot uw administratie. Dus ook uw (elektronische) agenda. Hoe zit het dan met de gegevens in uw elektronische agenda?

BTW TERUGVRAGEN - 23.05.2014

Vraag buitenlandse btw op tijd terug

Als ondernemer kunt u de door u in het buitenland betaalde btw terugvragen bij de Nederlandse fiscus. Hoe moet dat en welke obstakels komt u zoal tegen? En waar moet u speciaal op letten?

BELASTINGCONTROLE - VOF - 23.05.2014

Vof binnen de familie, wanneer fiscaal alarm?

Als u met familieleden een Vof aangaat, is de fiscus op zijn hoede. Ondernemersvoordelen zijn dan niet meer vanzelfsprekend. Wanneer is hiervan sprake en waar moet u op letten om zelfs het vermoeden al te vermijden?

LOONHEFFING - 23.05.2014

Rechtbank laat crisisheffing intact

Als u in 2012 een of meerdere werknemers in dienst had die meer verdienden dan € 150.000,-, heeft u in maart 2013 16% crisisheffing betaald. De Rechtbank in Den Haag heeft onlangs beslist dat deze crisisheffing is toegestaan. Wat nu?

AUTO VAN DE ZAAK - 23.05.2014

Externe controle privégebruik auto


FISCOTIP - 23.05.2014

Afromen? Ik ben toch niet gek!

Als de fiscus uw salaris als directeur-grootaandeelhouder vaststelt via de ‘afroommethode’, is dit fiscaal ongunstig. Wat is hieraan te doen en hoe kunt u de schade zo beperkt mogelijk houden? En wat vond de rechter onlangs?

PRIVÉ - 23.05.2014

Hypotheek eigen woning, rekenen en opletten geblazen

Vanaf 1 januari 2013 moet u goed opletten bij leningen die afgesloten worden ten behoeve van de eigen woning anders dan bij een ‘gewone’ bank. Waarom? Wat speelt er?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 23.05.2014

BV-kapitaal volstorten, geen aansprakelijkheidsrisico

Moet het aandelenkapitaal van de BV meteen bij de oprichting worden volgestort? Welke regels gelden er sinds de invoering van de flex-BV? Welke risico’s loopt u daarbij? Wat is dus raadzaam om te doen en goed om te weten?

UITSMIJTER - 23.05.2014

Stel de fiscus nooit achter!


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 23.05.2014

Boeteverlaging door slechte financiële situatie

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de matiging van een door de Belastingdienst opgelegde boete. Wat speelde er? Wanneer kunt u een beroep doen op deze uitspraak?

CONTROLE - 23.05.2014

Toegang voor de fiscus in uw woning?

Medewerkers van de fiscus die zomaar uw woning binnenkomen of uw grond betreden, mag dat eigenlijk wel? Mag u de belastingcontroleur weigeren om in uw huis binnen te komen? Hoe staat u nu in uw recht?

PERSONEELSADMINISTRATIE - 20.05.2014

Help mijn zzp’er geeft geen ID-bewijs af, wat nu?


ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.05.2014

Tijdelijk contract en proeftijd …

Per 1 juli 2014 mag u niet langer een proeftijd afspreken bij een tijdelijk contract van zes maanden of korter. Welke mogelijkheden heeft u nog wél?

LOON TIJDENS ZIEKTE - 20.05.2014

Loondoorbetaling bij ziekte

Weet u welk loon u uw werknemer moet betalen als hij ziek wordt? Wat heeft u dan te maken met het minimumloon en het maximumdagloon? En hoe zit het met uw oproepkracht? Wij zetten de zaken voor u op een rij.

ONTSLAGVERGUNNING - 20.05.2014

Een werknemer ontslaan en daarna weer inhuren

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers ontslagaanvragen indienen omdat zij bepaalde werkzaamheden willen uitbesteden aan hun ontslagen medewerkers die inmiddels zzp’er zijn. Wat speelde er daarover laatst bij de rechter?

ONTSLAGVERGOEDING - 20.05.2014

Nu al anticiperen op de transitievergoeding?

Vanaf 1 juli 2015 moet u een vergoeding gaan betalen als er een werknemer bij u vertrekt, de zogenaamde ‘transitievergoeding’. Dat moet ook als een werknemer alleen met tijdelijke contracten bij u heeft gewerkt. Kunt u dat voorkomen?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.05.2014

Wat verandert er rondom het concurrentiebeding?

Per 1 juli 2014 wordt de mogelijkheid om een concurrentiebeding in een tijdelijk contract op te nemen door een wetswijziging sterk beperkt. Wat is voor u als werkgever belangrijk om daarover te weten?

PERSONEELSBELEID - 20.05.2014

Het correctiegesprek, wees ferm!

Medewerkers kunnen bewust of onbewust regels overtreden, klanten onheus bejegenen en/of sfeerverziekend gedrag vertonen. Het is dan tijd voor een correctiegesprek. Hoe pakt u dat aan?

BIJTELLING PRIVÉGEBRUIK AUTO - 20.05.2014

500 km-grens: tel verschillende auto’s in één jaar samen

De 500 km-grens is bepalend voor een bijtelling wegens privégebruik van de zakelijke auto. Wat nu als uw werknemer maar een deel van het jaar in een auto rijdt? Of delen van het jaar in verschillende auto’s?

RECHT VAN DE BOUW - 19.05.2014

Vriendendienst of aannemingscontract?

Een collega verrichtte een ‘vriendendienst’. Dat liep mis: de vriendschap was over en er volgde een claim op grond van een echte aannemingsovereenkomst. Wat heeft de rechter gezegd? Wat is er dan nodig voor een aansprakelijkstelling?

CONTROLE - 19.05.2014

Door verbouwingsstress inkomsten niet aangegeven?

Iemand gaf de door hem ontvangen afkoopsom van zijn lijfrentepolis niet aan bij zijn aangifte inkomstenbelasting ‘omdat hij stress had gehad vanwege een verbouwing’. Wat vond de rechter? Kunt u soms onder een boete uitkomen?

RECHT VAN DE BOUW - 19.05.2014

Scherper begroten met minder prijsrisico’s

Door de economische omstandigheden van de laatste jaren zijn opdrachtgevers kritischer geworden. Toch wilt u niet onder de kostprijs werken. Wat nu te doen om inzicht in uw eigen kosten te krijgen en een scherp aanbod te doen?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 19.05.2014

Economische crisis is geen overmacht, koper betaalt!

Wat heeft de rechter beslist in een zaak van een koper van bouwkavels die niet wilde betalen? Kan een professionele koper met een beroep op de economische crisis onder zijn verplichtingen uitkomen?

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 19.05.2014

Als privé en zakelijk niet gescheiden zijn …

Bij ondernemers zijn privé en de zaak vaak niet strikt gescheiden, ook niet wat de kosten betreft. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon- en internetaansluiting thuis die u ook zakelijk gebruikt. Is dan een deel van de kosten aftrekbaar?

WET- EN REGELGEVING - 19.05.2014

Uitsluitend voor huishoudelijk gebruik …

U schaft voor uw horecabedrijf een volautomatisch koffiezetapparaat aan. In de documentatie staat dat het apparaat alleen bestemd is voor huishoudelijk gebruik. Betekent dat dat u straks geen garantie heeft?

BELASTING BETALEN - 19.05.2014

In het rood bij de fiscus, uw rechten?

Stel, u heeft een betalingsachterstand op een fiscale aanslag. Wat zijn dan uw rechten? Kan de fiscus zomaar bedragen van uw horecarekening boeken?

ONROERENDEZAAKBELASTING - 19.05.2014

WOZ-waarde horecapand te laag, wat nu?

Als de gemeente de WOZ-waarde van uw horecapand te laag vaststelt, kan dat problemen geven met de bank of bij verkoop. Hoe kunt u deze problemen voorkomen?

AUTO VAN DE ZAAK - 19.05.2014

Minder bijtelling door aanpassing van uw auto?

De privébijtelling van de auto van de zaak is afhankelijk van de CO2 -uitstoot. Wat nu als uw auto zodanig wordt aangepast dat de uitstoot vermindert? Welk percentage geldt er dan en wat vond de rechter hiervan?

GEMEENTE - 19.05.2014

Wat doet u met mijn reclamebelasting?

Als de gemeente reclamebelasting heft en de opbrengst gebruikt voor een bepaald doel, zitten hier verplichtingen aan vast. Wat kunt u als de gemeente zich hier niet aan houdt en wat vond de rechter hiervan bij een caféhouder?

BETALINGSVERKEER - 19.05.2014

Veilig elektronisch bankieren zakelijk én privé

Banken stellen strengere veiligheidsregels aan het elektronisch bankieren en betalen door particulieren. Banken leggen daarin een grotere verantwoordelijkheid bij hun klanten. Wat moet u als horecaondernemer weten?

VERZEKERINGEN - 19.05.2014

Mag uw verzekeraar de premie zomaar verhogen?

Onlangs werd bekend dat Nationale Nederlanden (NN) de premie voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaat terugbetalen. Wat is daar aan de hand: doet NN dat ‘zomaar’ of speelde er meer? Wat met uw polis?

SOFTWARE - GRAFISCH - 15.05.2014

Zo maakt u een screenshot


ZOEKEN - COMPUTER - 15.05.2014

Sneller en beter zoeken in Windows 8

U moet af en toe weleens zoeken naar een bepaald bestand of programma op uw pc. In Windows 8 is het soms niet duidelijk hoe u dat nu het snelst en het best doet.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 15.05.2014

Visitekaartjes in de cloud


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 15.05.2014

Brainstormen kan ook online

Wilt u met collega’s of zakenrelaties brainstormen over een bepaald onderwerp, dan hoeft u daarvoor niet per se fysiek samen te zijn. Het nieuwe Stormboard biedt u hiervoor een onlineplatform. Wij testten het voor u uit.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 15.05.2014

Het bureaublad, de bomen en het bos

De desktop van uw pc is wellicht een allegaartje van snelkoppelingen naar programma’s, documenten, spreadsheets, facturen, foto’s, internetlinks, enz. Dat kan beter!

SOFTWARE - OFFICE - 15.05.2014

Schrijven zonder Word

Gebruikt u ook Microsoft Word voor het schrijven van teksten of brieven? Word is een uitstekende tekstverwerker, maar hij kost flink wat geld. Er zijn echter heel wat goede alternatieven. Welk programma gebruikt u in welke situatie?

SOFTWARE - LEZEN - 15.05.2014

Sneller lezen op uw tablet of in uw browser

Als u veel leest op uw tablet of in uw browser, dan vraagt u zich misschien af of dit niet wat sneller kan. Met de juiste ‘snelleessoftware’ kunt u zich inderdaad veel leestijd besparen. Hoe werkt dat?

EIGEN WEBSITE - WEBSHOP - 15.05.2014

Zo verkoopt u meer in uw webshop

Slechts een op de vijf bezoekers van een webwinkel heeft de intentie om er ook echt iets te kopen. Hoe zorgt u ervoor dat er vaker op de bestelknop geklikt wordt?

SOFTWARE - BROWSER - 15.05.2014

Maak een back-up van uw browser

In uw browser heeft u veel favorieten, uw eigen instellingen en allerlei add-ons. Een back-up van deze gegevens komt dus van pas na een crash van uw schijf of wanneer u een nieuwe computer koopt. Hoe gaat u te werk?

VERVOER - OPENBAAR VERVOER - 15.05.2014

Ov voor de zaak

Ook voor ondernemers kan het openbaar vervoer een goed alternatief zijn. Wat zijn uw opties?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 15.05.2014

Vergeet nooit meer uw bijlage


E-MAIL - E-MAILADRES - 15.05.2014

Vlot naar een nieuw e-mailadres

U bent van plan om van e-mailadres te veranderen. Waarop moet u letten om de overgang goed te laten verlopen?

CONSUMENT - ZOEKERTJES - 15.05.2014

Tips voor de beginnende eBay-koper

Spullen kopen op eBay is niet te vergelijken met aankopen in een gewone onlinewinkel. U moet toch op een aantal dingen letten, zeker als u daar voor het eerst iets koopt.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 15.05.2014

Zo maakt u uw presentatie interactief

Wanneer u een presentatie geeft, kunnen de aanwezigen eigenlijk alleen maar luisteren en noteren. Met behulp van de webtool EverySlide maakt u uw slideshows echter interactief. Iets voor u?

PERSONEEL - 15.05.2014

Dubbele huisvesting langer belastingvrij vergoeden

Als uw werknemers op locatie te werk zijn gesteld, kunnen ze voor dubbele huisvestingskosten komen te staan. Die mag u maximaal twee jaar belastingvrij vergoeden. Is dit nu per opdracht of per dienstbetrekking? Wat vond de rechter?

BTW-AFTREK - 15.05.2014

Kosten werkkamer, vraag btw terug

De kostenaftrek voor werkruimten in uw woning is uitgesloten of beperkt. Die beperkingen gelden echter niet voor de btw. Dat behoeft nadere toelichting!

BELASTINGEN - 15.05.2014

Reclamebelasting mag niet discriminerend zijn

Als een gemeente reclamebelasting heft, mag er hierbij niet gediscrimineerd worden. Aan welke regels moet een gemeente zich houden en hoe kunt u hier gebruik van maken als dit niet gebeurt?

BELASTINGDIENST - 15.05.2014

De inspecteur die zwijgt, stemt nog niet toe …

Als u afspraken maakt met de inspecteur, mag u hem hieraan houden. U moet echter wel kunnen bewijzen dat deze afspraken er zijn. Waar moet u op letten en wat zijn de valkuilen als de inspecteur minder bereidwillig is?

VERVOER - 15.05.2014

Fiscaal voordelig de file ontwijken op de motor

Een motor van de zaak kan een fiscaal aantrekkelijke manier van reizen zijn. Er wordt gekeken naar het werkelijke gebruik in plaats van naar de cataloguswaarde. Zo kan er vaak een aanzienlijk deel van de kosten zakelijk worden afgetrokken.

ADMINISTRATIE - 15.05.2014

Mag ik nu gewoon alles weggooien?

Als ondernemer bent u verplicht een administratie te voeren en deze zeven jaar te bewaren. Afhankelijk van de omvang van uw bedrijf kan dit een enorme rij archiefdozen opleveren. Mag u alles digitaliseren en originelen vernietigen?

HYPOTHEEK - RENTEAFTREK - 15.05.2014

Nieuwe hypotheek verplicht melden?

Hypotheekrente is in beginsel aftrekbaar. Dat geldt ook als u de hypotheek afsluit bij een familielid. Er geldt sinds 2013 dan wel een aanvullende voorwaarde, anders kunt u de aftrek vergeten! Hoe zit dat ook alweer? Een update.

APPARTEMENTSRECHTEN - 15.05.2014

VvE’s betalen te veel btw


IN DE KIJKER - 15.05.2014

Wat is een ‘grosse’ nu precies?

Stel, uw cliënt heeft aan een kennis een bedrag geleend. Nu zegt deze kennis dat hij dit niet kan terugbetalen. Uw cliënt kan dan maatregelen nemen met behulp van een grosse. Maar wat is dat nu eigenlijk? Wat kan uw cliënt ermee?

VERKOOP - 15.05.2014

Alsnog een financiële kink in de kabel!

De woning van uw cliënt is eindelijk verkocht en er komt een einde aan zijn ‘dubbele woonlasten’. Helaas wordt er vlak voor de levering van de woning beslag gelegd met alle gevolgen van dien. Had hij dit kunnen voorkomen?

KOOPOVEREENKOMST - 15.05.2014

Onderhandelen namens een ander

Het komt regelmatig voor dat een koper en een verkoper twisten over de vraag of er een geldige koopovereenkomst tot stand is gekomen. Wat is daarbij belangrijk?

BEDRIJFSHUUR - 15.05.2014

Hoe zit het met de huur na overname winkel?

Uw cliënt neemt een winkel over (al dan niet uit een faillissement). Wat moet hij dan doen richting de verhuurder? Is een indeplaatsstelling verstandig of liever maar een nieuw huurcontract? Waar moet hij rekening mee houden?

BESTEMMINGSPLAN - 15.05.2014

Geen monument, maar wel karakteristiek

Voor gebouwen die geen monumentenstatus hebben maar wel karakteristiek zijn, gelden geen beschermende wettelijke regels. De Raad van State heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan. Wat speelt er?

UW RAADSMAN - 15.05.2014

Waarde verhuurde woning in belastingaangifte

Zoals bekend, moet een woning die u privé verhuurt, in de aangifte inkomstenbelasting in box 3 worden aangegeven. De rechter in Den Haag heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de waarde van zo’n woning.

KOOP - 15.05.2014

Wijziging boetebeding bij koop nieuwbouwwoningen

Sinds 1 januari 2014 is het standaardmodel koop-/aannemingsovereenkomst voor nieuwbouwwoningen gewijzigd. Daarbij is onder meer het boetebeding bij te late oplevering aangepast. Wat zijn de gevolgen voor de praktijk?

ONDERNEMERSCHAP - 15.05.2014

Speel in op naderende onzekerheid VAR-wuo

Als u over een VAR-wuo beschikt, is er geen sprake van een dienstbetrekking. Er hoeft dan ook geen loonheffing en premie te worden ingehouden. Die zekerheid heeft zijn langste tijd gehad. Hoe kunt u hierop inspelen?

INTERNET EN RECHT - 15.05.2014

De nieuwe ‘consumentenregels’ en uw website

Steeds meer bedrijven bieden hun producten aan via internet. Op 13 juni 2014 treedt de nieuwe Wet koop op afstand (‘Consumentenwet’) in werking. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en wat betekenen die voor u?

LOKALE HEFFINGEN - 15.05.2014

Gebruik gemeentegrond voor bouw, precariobelasting?

Bedrijven of particulieren die gemeentegrond in gebruik nemen door er bijvoorbeeld iets op te zetten, boven te hangen of in te plaatsen, kunnen een aanslag precariobelasting krijgen. Wat te doen? Is bezwaar kansrijk?

PERSONEEL - 15.05.2014

All-insalaris … mag dat eigenlijk wel?

Betaalt u uw oproepkrachten en vakantiekrachten één keer per jaar vakantietoeslag of betaalt u ze een zogenaamd ‘all-insalaris’? Mag u dit eigenlijk wel doen? Waar moet u op letten?

PENSIOEN - 15.05.2014

Pensioen en echtscheiding


TUCHTRECHT - 15.05.2014

Zorg dat u het beleid kunt verdedigen

Een patiënte overlijdt na een periode van 15 maanden waarin haar gezondheid steeds verder verslechtert. Achteraf blijkt dat de arts een onjuiste diagnose heeft gesteld. Wat vond de tuchtrechter daarvan?

KLACHTEN - 15.05.2014

Een nieuw Landelijk Meldpunt Zorg per 1 juli 2014

Per 1 juli a.s. kunnen cliënten terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) indien zij vinden dat de klachtafhandeling door een zorginstelling niet goed verloopt. Zij kunnen advies en begeleiding krijgen wanneer ze klachten hebben.

WINST BV - 15.05.2014

Dit jaar (extra) dividend uitkeren?

Voor 2014 geldt een tijdelijk verlaagd tarief in box 2 van 22%. Als u een BV heeft, lijkt het gunstig om in 2014 (extra) dividend uit te keren. Waar moet u op letten?

PERSONEEL - 15.05.2014

Van uitzendbureau naar contract en terug ...

Als professional wilt u dat er goede mensen werken in uw praktijk, maar als ondernemer wilt u flexibel kunnen schakelen. In de praktijk betekent dit vaak dat u niet iedere medewerker vast in dienst wilt hebben. Wat speelde er laatst?

BELASTINGEN - 15.05.2014

Zorgkosten wel of niet aftrekbaar?

De vraag of bepaalde zorgkosten wel of niet aftrekbaar zijn, is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Om de nodige duidelijkheid te verschaffen, werd er daarom een Besluit gepubliceerd. Wat kunt u hiermee?

PENSIOEN - 08.05.2014

Waardering pensioen in eigen beheer aangepast

Met ingang van boekjaar 2014 geldt er een nieuwe richtlijn voor de waardering van het pensioen in eigen beheer in de jaarrekening. Waarom is deze nieuwe richtlijn ingevoerd? Welke gevolgen heeft deze wijziging voor uw BV?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 08.05.2014

Salaris of dividend, wat kiest u?

Nu het tarief voor dividend uit de eigen BV tijdelijk is verlaagd, is de vraag wat voor u het meest voordelig is: een hoger salaris of een dividenduitkering?

IN DE PIJPLIJN - 08.05.2014

Geen crisisheffing in 2015?


BTW - 08.05.2014

Uw BV’s samen in een fiscale eenheid btw?

Onderneemt u met meerdere BV’s, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de BV’s een fiscale eenheid voor de omzetbelasting (btw) te laten vormen. Hoe pakt dat gunstig uit? Waar moet u op letten?

FISCOTIP - 08.05.2014

Giften via de BV betalen?

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kunt u giften via uw BV laten lopen of zelf betalen. Voor een optimale fiscale aftrek is het zaak om tijdig te weten hoe de gift het beste kan worden betaald: vanaf uw privérekening of vanuit de BV.

BEDRIJFSOPVOLGING - 08.05.2014

Onroerend goed als onderneming?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs een gunstige uitspraak gedaan waarbij onroerend goed voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteit niet wordt aangemerkt als belegging, maar wel degelijk als onderneming. Wat speelt er?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 08.05.2014

Vaststellingsovereenkomst met fiscus is bindend!

Bij meningsverschillen werkt de fiscus graag met een vaststellingsovereenkomst. Hierbij leggen partijen vast welke rechten en plichten tussen hen gelden in een bepaalde situatie. Hoe ging dit mis? Hoe voorkomt u dat dit bij u het geval is?

FISCALE WINST - 08.05.2014

Een prijsvraag voor uw klanten?

Er staan binnenkort weer diverse sportieve evenementen op het programma. De Tour de France of het WK-voetbal zijn mooie gelegenheden om een prijsvraag of een toto voor uw werknemers te organiseren. Wellicht ook voor uw klanten?

ERFRECHT - 08.05.2014

Regel erfenis of schenking goed

Als u vermogen nalaat of schenkt aan uw kinderen, kan dit bij latere echtscheiding van die kinderen problemen opleveren. Wat kunt u regelen?

BOER EN BEDRIJF - 08.05.2014

Stimulering duurzame stallen door Plusstal

Om de bouw van duurzame stallen vanaf 2015 te stimuleren is het concept ‘Plusstal’ geïntroduceerd. Wat is een Plusstal? Is het bouwen van een Plusstal straks verplicht?

GEBOUW EN GROND - 08.05.2014

Huur of pacht van stuk grond maakt veel verschil!

Als er een huurovereenkomst wordt gesloten met alle kenmerken van een pachtovereenkomst, zijn dan de wettelijke regels van pacht van toepassing? Wanneer is dat het geval? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat moet u weten?

GEBOUW EN GROND - 08.05.2014

Alle tuinbouwgrond belastingvrij?

De ondergrond van kassen is vrij van overdrachtsbelasting, maar hoe zit het eigenlijk met de tuinbouwgrond die niet onder de kassen ligt? Wat heeft het Gerechtshof in Den Haag nu gunstig beslist?

EIGEN WONING - 08.05.2014

De woning van uw ouders een belastingvrij cadeautje?

In het verleden zijn veel ouderlijke woningen geschonken aan de kinderen om erfbelasting te besparen. Werkt die belastingbespaaropzet nu eigenlijk nog wel? Wat speelt er nu fiscaal?

BOER EN BEDRIJF - 08.05.2014

Nieuwe derogatie met behoorlijke aanscherpingen

Nederland heeft voor 2014-2017 weer derogatie toegekend gekregen. Echter wel met behoorlijke beperkingen. Voor het jaar 2014 gelden door het late tijdstip enkele uitzonderingsregels. Aanmelden voor derogatie kan tot uiterlijk 13 juni.

BEDRIJFSOVERDRACHT - 08.05.2014

Melkquotum overgedragen of niet?

De laatste jaren zijn veel melkveebedrijven via fusies en overnames flink gegroeid. Bij het samengaan van twee ondernemingen spelen ook belangrijke fiscale aandachtspunten om dit goed te laten gaan. Hoe werkt dit nu?

BETALINGSVERKEER - 07.05.2014

Contactloos betalen

Sinds 15 april 2014 kunnen klanten ook contactloos betalen. Wat moet u als horecabedrijf doen om contactloze betalingen te accepteren?

BELASTINGEN - 07.05.2014

Extra belastingteruggaaf met middeling?

Bij wisselende inkomsten (vaak voorkomend in de horecasector) kan het oplopende belastingtarief in de inkomstenbelasting nadelig uitpakken. Dit nadeel kunt u beperken door uw inkomsten te middelen. Hoe werkt dit precies?

PERSONEEL - PAYROLLING - 07.05.2014

Ik was toch bij ú in dienst?

U heeft de knoop doorgehakt: uw personeel treedt in dienst van een payrollbedrijf en u leent het voortaan in. Maar wat nu als een van uw werknemers later zegt het toch niet zo gewild te hebben? Wat zei de rechter daarover?

AANSPRAKELIJKHEID - 07.05.2014

Uw gast valt … Is de rekening voor u?

Stel dat een van uw gasten een afstapje in uw restaurant over het hoofd ziet, valt en zijn kniebanden scheurt. Is de rekening van al dat leed dan voor u? Wat zei de rechter daar onlangs over en hoe voorkomt u dit soort ellende?

INKOMENSVOORZIENING - 07.05.2014

Bijstand voor horecaondernemers?

Als horecaondernemer moet u zelf zorgen voor inkomen als u arbeidsongeschikt raakt of als er onvoldoende werk is. Als u echter écht in zwaar weer verkeert, is er dan toch ondersteuning mogelijk?

SOCIALE VERZEKERINGSPREMIES - 07.05.2014

Premiekorting, ook voor kleine werkgever in horeca!

Dat loonkosten hoog zijn, is niets nieuws. Ook als kleine werkgever kunt u daar wel wat aan doen door een jongere of oudere uitkeringsgerechtigde of een arbeidsgehandicapte in dienst te nemen of te houden. Hoe zit dat?

HORECAKOSTEN - 07.05.2014

Gespot door Buma vanwege Spotify?

‘Gratis muziek’ is tegenwoordig eenvoudig te verkrijgen. Het gratis ‘delen’ van muziek met uw gasten kan u echter duur komen te staan. Hoe zit dit? Zijn er alternatieven, zoals bijvoorbeeld Spotify? Of is dat een misverstand?

RECHT - 07.05.2014

Niet onverwacht een schuld erven

Als u erfgenaam bent, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Misschien overtreffen de schulden van de erflater wel zijn bezittingen. Hoe dekt u zich in?

RECHT VAN DE BOUW - 07.05.2014

Aanbestedingsvoorwaarden onduidelijk? Gemeente fout!

Alle inschrijvingsvoorwaarden die door de aanbestedende dienst worden gesteld, moeten “op een duidelijke, precieze en ondubbelzinnige wijze worden geformuleerd”. Een hele mond vol; wat wordt ermee bedoeld? Wat is beslist?

PERSONEEL - 07.05.2014

Werknemers met subsidie aan het werk houden?

Veel mensen hebben een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Om het in dienst nemen van een medewerker met een uitkering te stimuleren, zijn er subsidieregelingen. Wat kunt u hiermee voor uw bouwbedrijf?

CONTROLE - 07.05.2014

Uitkijken bij overstappen op elektrische auto!

Een elektrische of een hybride auto van de zaak is fiscaal erg voordelig vanwege de lage bijtelling. Waar controleert de fiscus op? Waar moet u alert op zijn als u bijvoorbeeld dit jaar de overstap maakt naar uw nieuwe auto van de zaak?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 07.05.2014

Faillissement niet te voorzien? Niet in privé aansprakelijk!

Wat speelde er bij een haastklus van een sloopbedrijf (BV)? Is een BV-eigenaar (directeur-grootaandeelhouder) toch zelf in privé aansprakelijk als de BV na het sluiten van een contract failliet gaat? Wat is belangrijk om te weten?

VERKOOP - 07.05.2014

Geen bankgarantie, makelaar de klos?

U heeft bemiddeld bij de verkoop van een woning, maar nu blijkt dat de koper niet goed is voor zijn geld. Kan de verkoper u dan aansprakelijk stellen?

PROCEDURE - 07.05.2014

Snel herstel, lage vergoeding


BESTEMMINGSPLAN - 07.05.2014

Aan dat bestemmingsplan zit een nare bijsmaak!

Als uw cliënt problemen heeft met een bestemmingsplan, heeft hij meestal twee keer de mogelijkheid om zijn gelijk te halen. Dat is echter niet altijd zo als hij de aanvrager van de bestemmingsplanwijziging is. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 07.05.2014

Kabels bij buren, toch onderzoeks- en mededelingsplicht!

In Nederland ligt ruim 1,7 mln. kilometer aan telefoonlijnen en kabels onder de grond. De overheid heeft regels gemaakt om schade aan die kabels en leidingen bij graafwerkzaamheden te verminderen. Wat houden die regels in?

APPARTEMENTSRECHTEN - 07.05.2014

Financiering binnen de Vereniging van Eigenaars

Het komt regelmatig voor dat een appartementencomplex erg verouderd is en dringend onderhoud nodig heeft. Wat nu als er dan geen reservefonds is? Mag de Vereniging van Eigenaars (VvE) dan een externe financiering aangaan?

BOUWRECHT - 07.05.2014

Vertragingsschade veroorzaakt door de opdrachtgever

U begeleidt een nieuwbouwproject waarvan de plannen tijdens de bouw zijn aangepast. Door al deze perikelen is de bouw uitgelopen en nu vordert de aannemer vertragingsschade. Hoe zit dat en wat kunt u ertegen inbrengen?

WOZ - 07.05.2014

Aankoopprijs verhuurd winkelcomplex en WOZ-waarde

Voor de rechter in Den Haag speelde onlangs een interessante procedure over de WOZ-waarde van een verhuurd winkelcomplex dat omstreeks de waardepeildatum is aangekocht. Wat speelde er?

IN DE KIJKER - 07.05.2014

Ook de VvE kan naar de rechter stappen ...

Ook een VvE kan procederen mits de appartementseigenaars daarmee hebben ingestemd. Dat is wel aan allerlei regels gebonden. Wat nu als de formaliteiten niet goed zijn gevolgd? Wat zei de rechter daar onlangs over?

AFTREKBARE PREMIES - 05.05.2014

Controleer zelf datum premie lijfrente en AOV


BELASTINGEN - 05.05.2014

Welke waarde heeft de geërfde woning?

Als u een woning erft, kunt u sinds 2012 kiezen van welke waarde u uitgaat voor de successiebelasting. Bij erfenissen van vóór 2012 heeft u die keuze alleen als de te betalen belasting ‘onredelijk zwaar’ voor u is. Wat betekent dat eigenlijk?

TERUGGAAF BTW - 05.05.2014

Te veel btw berekend, wat nu?

Volgens Verenigingen van Eigenaars passen onderhoudsbedrijven ten onrechte het hoge btw-tarief toe. Hoe herstelt u het als u te veel btw berekende?

BELASTING BETALEN - 05.05.2014

Zo werkt uitstel van betaling bij de fiscus

Als u krap bij kas zit, heeft u wettelijk het recht op uitstel van betaling van uw belastingschulden. Onlangs heeft de staatssecretaris uitleg gegeven over de bijbehorende spelregels. Wat kunt u hiermee bij een lege portemonnee?

OVERLIJDEN - 05.05.2014

Familielid overleden, wie betaalt schulden en uitvaart?

Geen leuk onderwerp: uitvaartkosten. Toch roept dit vaak vragen op. Als iemand overlijdt, komen de uitvaartkosten voor rekening van de erfgenamen. Hoe zit dat nu als niemand de uitvaart wil regelen? Wie doet dat dan? Wie betaalt?

BELASTINGCONTROLE - 05.05.2014

Fiscus opent jacht op afdrachtvermindering onderwijs

Als u in het verleden gebruik heeft gemaakt van de afdrachtvermindering onderwijs, krijgt u binnenkort wellicht bezoek van de fiscus. Het doel is om onterechte aftrekken terug te vorderen. Wat is er precies aan de hand?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 05.05.2014

Mag de fiscus zomaar geld van uw rekening halen?

Een abonnee schreef ons dat hij achter was met het betalen van zijn belasting en dat de Belastingdienst nu ‘ineens’ bedragen van zijn bankrekening afschreef. Hij vroeg zich af of dat allemaal zomaar kan. Wij zochten het voor u uit.

ARBEIDSINSPECTIE - 05.05.2014

Er staat een inspecteur op de stoep

Een werkgever vroeg ons hoe het zit met controles van de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie). Wat gebeurt er allemaal als de inspectie aanklopt?

ARBEIDSOVEREENKOMSTEN - 05.05.2014

Houd nu al rekening met de nieuwe regels!

Vanaf 1 juli 2015 mag u in 2 jaar tijd nog maar maximaal 3 tijdelijke contracten sluiten met een maximale onderbreking van 6 maanden alvorens er een vast dienstverband ontstaat. Dat lijkt allemaal nog ver weg. Moet u er nu al rekening mee houden?

ARBO - 05.05.2014

Inspectie kijkt naar PSA


LOON - 05.05.2014

Loonbeslag, wat nu te doen?

De deurwaarder meldt zich bij uw bedrijf. Hij wil beslag leggen op het loon van een van uw medewerkers. Bent u verplicht hieraan mee te werken? Zo ja, wat moet u dan doen?

LOONBELASTING EN PREMIES - 05.05.2014

Wat mag u belastingvrij geven met een jubileum?

Als een werknemer viert dat hij al een groot aantal jaren bij u in dienst is, dan wilt u natuurlijk ook uw bijdrage leveren. Wat u niet wilt, is dat de fiscus met uw geschenk aan de haal gaat. Wat mag u belastingvrij geven?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 05.05.2014

Is een contract voor vijf jaar ook tijdelijk?

Stel dat u voor een langdurig project vijf jaar werk heeft voor een werknemer. Kunt u hem dan ook een tijdelijk arbeidscontract aanbieden? En hoe zit het als nog niet vaststaat hoelang u hem nodig heeft, bijv. ter vervanging van een zieke?

STAGE - 05.05.2014

Zorg dat uw stagiair(e) geen werknemer wordt

Studenten en scholieren moeten de kans krijgen aan de praktijk te ruiken. Grote kans dat u wordt benaderd door een van hen voor een stage. Hoe zorgt u ervoor dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst?

ONTSLAG OP STAANDE VOET - 05.05.2014

Wijn drinken hoort toch bij mijn werk als sommelier ...

Het Amstel Hotel hanteert een streng alcoholbeleid dat geldt voor alle medewerkers. Als op een dag blijkt dat de sommelier onder werktijd wijn heeft gedronken, wordt hij op staande voet ontslagen. Waarom ging dat toch mis?

FISCALE WINST - 05.05.2014

Investeringsaftrek vergeten?

In de praktijk blijkt regelmatig dat men in het verleden vergeten is investeringsaftrek te claimen voor een ‘zuinige’ personenauto. Dit is nu alsnog mogelijk. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 05.05.2014

Zo houdt u de bijtelling laag

Als u een auto aanschaft die minder dan 50 gram CO2 uitstoot, is de bijtelling privégebruik laag. Maar pas op als u een auto van de zaak heeft waarmee u privé niet rijdt en u in de loop van het jaar overstapt op een auto met een lage bijtelling.

WOZ - 05.05.2014

WOZ-bezwaartermijn verstreken? Wat nu?

Als u het niet eens bent met de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van uw woning, kunt u binnen zes weken bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking. Maar wat als u nu per ongeluk deze termijn heeft laten verstrijken?

GOED OM TE WETEN - 05.05.2014

Financieel nadeel door rentederivaten?


ONROERENDE ZAKEN - 05.05.2014

Beleggingspandje kopen via de zaak of privé?

Het kan fiscaal behoorlijk verschil maken of u een beleggingspand privé of op de zaak (BV) koopt. Hoe zit de fiscale vork in de steel? Wat is wijsheid? Hoe zorgt u voor een goed fiscaal fundament voor uw pand voor onbelaste winst?

BTW - 05.05.2014

Btw-suppletie, wel of toch geen boete?

Als u uw btw-aangifte niet tijdig indient of als u de btw niet tijdig betaalt, kan de Belastingdienst een verzuimboete opleggen. Een veelgestelde vraag is hoe het dan zit bij een suppletieaangifte. Wij zetten het nog eens voor u op een rij.

IN DE PIJPLIJN - 05.05.2014

Schijnzelfstandigheid flink aangepakt


PRIVÉ - 05.05.2014

Verlagen van het vermogen via schenkingen?

Wie in een AWBZ-instelling woont en 18 jaar of ouder is, moet een eigen bijdrage betalen. De rest van de kosten wordt betaald uit de AWBZ. Wie meer vermogen heeft, moet nu ook meer gaan betalen. Wat zijn de mogelijkheden?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 05.05.2014

Even wat extra betalingsruimte nodig?

In deze economisch uitdagende tijden kan de liquiditeit van uw onderneming soms tijdelijk tekortschieten. Het is goed om te weten dat de fiscus ruime mogelijkheden biedt voor uitstel van betaling voor uw belastingschulden.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 01.05.2014

Foto’s op Facebook aanpassen


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 01.05.2014

Uw harde schijf onder de loep


Cookiebeleid