Uw huurder gaat failliet, wat komt er allemaal op u af?
1. Overleg met de curator
Vanaf de datum van het faillissement wordt een curator ‘de baas’ over de onderneming van de huurder. Tip. Neem rechtstreeks contact op met de curator. De curator zal bij u infomeren wat uw bedoelingen met het pand zijn. Ook zal hij u vragen uw vordering schriftelijk in te dienen. U moet verklaren wat de huurprijs per maand is (sluit een kopie van de huurovereenkomst in), wat de huurachterstand is en eventueel wat u nog meer te vorderen heeft van de huurder. Tip. Vermeld ook uw zekerheden, zoals een bankgarantie.
2. Rangorde van schulden
De curator verzamelt alle bezittingen en schulden en kijkt welke ‘rang’ uw vordering heeft.
Sommige vorderingen vallen buiten het faillissement en worden eerst voldaan (denk aan de bank met pandrecht of hypotheekrecht).
De boedelvorderingen moeten als eerste uit de totale bezittingen en gelden worden voldaan. Boedelvorderingen zijn bijv. de kosten van de curator, maar ook de huurschuld vanaf de datum faillissement tot einde van het huurcontract.
De preferente vorderingen, zoals de vordering van de Belastingdienst, achterstallig loon, etc.
Pas daarna (als er geld over is) worden de overige vorderingen naar evenredigheid betaald. Deze noemt men de ‘concurrente’ vorderingen. De huurachterstand tot de datum van het faillissement is zo’n concurrente vordering. Vaak volgt daarvan geen uitkering.
3. De waarborgsom
U kunt de waarborgsom verrekenen met de huurachterstand of de bankgarantie innen. Tip. Stuur de bankgarantie naar de bank, waarna de bank het bedrag van de garantie (maar maximaal de huurachterstand) zal betalen. Tip. Meld de ontvangst van de garantie aan de curator.
4. Huurovereenkomst opzeggen?
Zowel de curator als de verhuurder heeft de mogelijkheid om de huurovereenkomst op te zeggen. Het is complex om hier een afweging te maken omdat er veel factoren meespelen. Wij zullen in een volgend artikel op dit onderwerp terugkomen. Tip. Laat u goed informeren.
5. Een doorstart: nieuwe huurder
Nieuwe huurder. Het is de rol van de curator om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren, bijv. door de schulden te innen en de bezittingen te verkopen óf door de onderneming inééns te verkopen om zo een doorstart te maken. Op die manier kan bijv. zo veel mogelijk personeel aan het werk blijven én het levert vaak het meeste geld op. Maar voor u kan het een nieuwe huurder betekenen.
Doorstart. Bij een doorstart zal de curator of de overnemende partij contact met u opnemen. U kunt dan onderhandelen: óf de nieuwe huurder neemt het bestaande contract over met een ‘indeplaatsstelling’ óf u sluit een nieuw huurcontract. Tip. De afwegingen bij een doorstart zijn complex en de gevolgen zijn groot. Het is dus belangrijk daar tijd (en geld) aan te spenderen om goed beslagen ten ijs te komen.
Tip. Probeer bij een doorstart af te spreken dat de overnemende partij de huurschuld na datum faillissement óf de hele huurschuld betaalt. Tip. Wellicht kunt u er een huurverhoging uit slepen.