Alle domeinen

2014 - Juni

BELASTINGEN - 26.06.2014

Zwartspaarders, boeteloos inkeren nog maar tot 1 juli

Stel, men heeft in het buitenland vermogen dat in het verleden ten onrechte niet werd aangegeven in de aangifte. 1 juli 2014 is de kans voorbij om dit boeteloos recht te zetten. Hoe zit dat dan?

BEDRIJFSOVERDRACHT - 26.06.2014

Bedrijfsoverdracht: via ‘zachte’ lening?

Indien u uw bedrijf overdraagt aan uw kind kunt u direct afrekenen en incasseren. U loopt dan geen financieel bedrijfsrisico meer. Voor beide partijen kan het echter voordelig zijn wanneer u nog wat geld in de zaak laat.

BOER EN BEDRIJF - 26.06.2014

Met welke melkprijs rekenen banken?

Jaarlijks worden de begrotingsnormen voor de melkveehouderij vastgesteld. Deze zijn belangrijk bij een financieringsaanvraag. Uw resultaten worden dan vergeleken met de standaardnorm. Welke ‘standaardmelkprijs’ is het uitgangspunt?

PERSONEEL - 26.06.2014

Tijdelijk contract later op de schop

De eerste veranderingen in het arbeidsrecht gaan niet in per 1 juli 2014, maar per 1 januari 2015. Dit is vooral van belang voor uw tijdelijke contracten.

BEDRIJFSOVERDRACHT - 26.06.2014

Commanditaire vennootschap (CV) of lijfrente?

Een van de mogelijkheden voor u om te stoppen, uw bedrijf over te dragen aan uw kind en uw geld toch in de zaak te laten, is om van uw bedrijf een commanditaire vennootschap (CV) te maken. Of om met een lijfrente te werken. Hoe werkt dat?

GEBOUW EN GROND - 26.06.2014

Aftrek van btw bij nieuwbouw van een woning?

Een vennootschap onder firma had een champignonkwekerij. De firma maakte gebruik van de normale btw-regels en zat dus niet in de landbouwregeling. Wat is er nu beslist over de aftrek van btw bij nieuwbouw van woningen bij het bedrijf?

DEROGATIE - 26.06.2014

Derogatie en gronden zonder mest

Heeft u landbouwgrond waarop geen dierlijke mest is toegestaan, dan mag u deze niet meetellen voor derogatie. Wat zijn de gevolgen hiervan? Welke gebruiksnormen gelden dan wel?

INKOMSTENBELASTING - 26.06.2014

Aflossen kleine hypotheek nu nóg voordeliger

Het eigenwoningforfait is dit jaar flink gestegen. Dat maakt het aflossen van een kleine resthypotheek een stuk voordeliger in vergelijking met een jaar geleden. Wat scheelt het en waar hangt dit van af?

BEROEPSPRAKTIJK - 26.06.2014

Hoe reageert ú op de klacht van een patiënt?

In iedere praktijk komt wel eens een niet-tevreden patiënt voor. En voor u het weet, stapt de ontevreden patiënt naar het tuchtcollege en zit u met een officiële klacht. Zonde van de tijd én van uw energie. Valt dat te voorkomen?

ADMINISTRATIE - 26.06.2014

Wat met uw agenda op dat oude mobieltje?

Volgens de wet en de rechtspraak hoort alles wat enig licht kan werpen op uw fiscale verplichtingen, tot uw administratie. Dus ook uw (elektronische) agenda. Hoe zit het dan met de gegevens in uw elektronische agenda?

ARBO - 26.06.2014

Psychosociale arbeidsbelasting in de zorg

Uit analyses van onder andere de Inspectie SZW blijkt dat de gezondheidsrisico’s binnen de gezondheidszorg groot zijn. Het ziekteverzuim en het percentage arbeidsongeschiktheid zijn daardoor hoger dan gemiddeld. Wat kunt u doen?

TUCHTRECHT - 26.06.2014

Een tuchtklacht tegen een rapporteur?

Vaak wordt voor de beoordeling van een claim in medische letselschadezaken de expertise ingeroepen van een medisch deskundige. Wat als u niet tevreden bent over het werk van die rapporteur? Kunt u dan een tuchtklacht indienen?

BELASTINGCONTROLE - 26.06.2014

De fiscus wil meer gaan controleren, wat nu?

De fiscus zal zijn nieuw geworven medewerkers eropuit gaan sturen om meer boekenonderzoeken (controles) uit te gaan voeren. Waarop men zal gaan controleren is de vraag. Wat staat met stip in de controletop? Wat kunt u nu doen?

BELASTINGCONTROLE - 25.06.2014

Fiscus wil meer gaan controleren, wat nu?

De fiscus zal zijn nieuw geworven medewerkers eropuit gaan sturen om meer boekenonderzoeken (controles) uit te gaan voeren. Waarop men zal gaan controleren is de vraag. Wat staat met stip in de controletop? Wat kunt u nu doen?

AUTO - BELASTINGEN - 25.06.2014

Minder bijtelling door aanpassing van uw auto?

De privébijtelling van de auto van de zaak is afhankelijk van de CO2 -uitstoot. Wat nu als uw auto zodanig wordt aangepast dat de uitstoot vermindert? Welk percentage geldt er dan en wat vond de rechter hiervan?

BELASTINGEN - 25.06.2014

Convenant franchisesupermarkten

Onlangs is het convenant voor de supermarkten gesloten. Zo kunnen supermarkten controles door de fiscus zo veel mogelijk voorkomen. Wat houdt een dergelijk convenant eigenlijk in en kunt u er ook gebruik van maken?

RECHT - 25.06.2014

Overdracht van vorderingen uitgesloten?

Als ondernemer kiest u de bedrijven waarmee u zaken wilt doen zorgvuldig uit. Maar wat als uw leverancier zijn vordering op u aan een ander overdraagt? Moet u daar genoegen mee nemen of kunt u ook aan uw leverancier betalen?

PRIVÉ - 25.06.2014

Vergoeding voor de executeur, loon of legaat?

Voor de afwikkeling van een nalatenschap kan het handig zijn om een executeur aan te wijzen. Dit is vaak al in het testament geregeld. Vaak krijgt de executeur een vergoeding voor zijn werkzaamheden. Hoe pakt dit fiscaal uit?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 25.06.2014

Met de BV samen in een Vof?

In de doelstelling van elke BV staat dat de vennootschap kan deelnemen in andere vennootschappen en ondernemingen. Hoe zit dat dan als een directeur-grootaandeelhouder samen met zijn BV in een vennootschap onder firma zit?

ONROERENDE ZAKEN - 25.06.2014

Waardering verhuurde woningen in box 3

Een privé verhuurde woning wordt in box 3 belast op basis van de ‘leegwaarderatio’. Dit kan echter nadelig uitpakken, bijv. als de marktwaarde van een woning aanzienlijk lager ligt. Een recente uitspraak biedt ruimte voor belastingbesparing.

ERFBELASTING - 25.06.2014

Belastingbesparing bij niet-uitbetaalde schenkingen

Schulden van een overledene komen in mindering op zijn nalatenschap. Maar dat geldt niet altijd voor schenkingen onder schuldigerkening aan zijn kinderen. Hoe zorgt u voor een goede fiscale regie?

PENSIOEN - 25.06.2014

Nieuwe staffels beschikbare pensioenpremie

Onlangs zijn de nieuwe premiestaffels voor 2015 gepubliceerd. Deze gelden ook voor DGA’s die pensioen in eigen beheer opbouwen op basis van het beschikbare premiestelsel. Wat houdt dat ook alweer in? Waarom zou u hiervoor kiezen?

FISCOTIP - 25.06.2014

Tweedehands zeker geen tweede keus

De aanschaf van een tweedehands auto die op de zaak wordt gezet, kent een aantal belangrijke voordelen inzake de bijtelling voor privégebruik. Welke zijn dat en hoe kunt u hier optimaal gebruik van maken? Wat is dan de besparing?

CONTROLE - 25.06.2014

‘Maar die gegevens zijn gestolen!’

Sinds 1 juli 2011 kan met een ‘informatiebeschikking’ getoetst worden of de door de fiscus opgevraagde informatie wel relevant is. Heeft u daar veel aan?

BTW - OMZET - 17.06.2014

Btw-vrije omzet: consumptiebonnen …

In de komende maanden zullen veel horecaondernemers consumptiebonnen op zomerse evenementen verkopen. Wist u van het btw-voordeel dat daaraan zit?

LOKALE HEFFINGEN - 17.06.2014

Gebruik gemeentegrond voor bouw, precariobelasting?

Horecabedrijven of particulieren die gemeentegrond in gebruik nemen door er bijvoorbeeld iets op te zetten, boven te hangen of in te plaatsen, kunnen een aanslag precariobelasting krijgen. Wat te doen? Is bezwaar kansrijk?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.06.2014

Zorg goed voor uzelf als DGA van uw horeca-BV

Op 16 mei jl. is er een nieuw concept van de ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder’ gepubliceerd. Hierin staat wanneer u als DGA niet verzekerd bent voor de werknemersverzekeringen. Wat moet u weten c.q. doen?

BELASTINGCONTROLE - 17.06.2014

Als de controle u vandaag zéér slecht uitkomt

De Belastingdienst belt onverwacht bij u aan voor een waarneming ter plaatse (wtp). En als er íéts vandaag niet goed uitkomt … Eigenlijk komt het natuurlijk nooit uit, maar goed! Kunt u de wtp weigeren of geeft dat een hoop gedonder?

SUBSIDIE - PERSONEEL - 17.06.2014

Subsidieregeling praktijkleren ook voor u?

De afdrachtvermindering onderwijs is sinds dit jaar vervangen door de subsidieregeling praktijkleren. De overheid stimuleert hiermee nog steeds het opleiden van werknemers, maar niet meer fiscaal. Wat is er veranderd?

LOONADMINISTRATIE - 17.06.2014

Pas horeca-administratie aan i.v.m. de werkkostenregeling

Vanaf 2015 wordt de werkkostenregeling verplicht ingevoerd. Maakt u er nog geen gebruik van, dan betekent dit dat u uw administratie nog op een aantal punten moet aanpassen. Waar moet u op letten om niet de fout in te gaan?

LOON - 16.06.2014

Het is weer zover: nieuw minimumloon

Het minimumloon per 1 juli 2014 is nu bekend gemaakt. Dat is niets bijzonders. Tóch moet u altijd even opletten voor het juiste uurloon. Waarom? Lees verder.

PRIVACY - 16.06.2014

Laat mij jouw laptop eens bekijken ...

U heeft uw werknemer een laptop ter beschikking gesteld. Betekent dat dan automatisch dat u in deze laptop mag snuffelen? Het is toch úw laptop? Waar moet u daarbij op letten?

ZIEKTE - 16.06.2014

Ik ben ziek!

Een van uw werknemers meldt zich ziek. Mag u eisen stellen aan zo’n ziekmelding en hoe pakt u dat aan? En hoe controleert u nu eigenlijk of uw werknemer echt ziek is? Wat kunt u doen als uw werknemer hieraan niet meewerkt?

ZZP’ERS - 16.06.2014

Zzp-webmodule op komst, bereid u voor!

Werkt u met zzp’ers? Houd dan rekening met de nieuwe werkwijze per 1 januari 2015. Wat is goed om te weten en in hoeverre kunt u zich daar nu al op voorbereiden?

ONTSLAG - 16.06.2014

Goed voorbereid naar het nieuwe ontslagrecht

Per 1 juli 2015 gaat het ontslagrecht drastisch veranderen. Het wordt nóg belangrijker om over een goed onderbouwd dossier te beschikken. Zo voorkomt u niet alleen tijdverlies, maar ook het betalen van een (hogere) vergoeding.

PERSONEELSBELEID - 16.06.2014

Hoe vertelt u uw medewerkers dat alles anders wordt?

Binnenkort wordt uw nieuwe automatiseringssysteem geïmplementeerd. Dat is voor uw bedrijf een enorme verandering. Hoe voorkomt u onrust, leidt u weerstand in goede banen en zorgt u dat uw medewerkers snel gewend zijn?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 16.06.2014

Vergeten aan te zeggen ... Moet u later alsnog betalen?

Vanaf 1 januari 2015 moet u uw werknemer vertellen of u doorgaat na een tijdelijk contract. Anders kost dat u een maandsalaris. Wat nu als u een contract stilzwijgend voortzet? Kan uw werknemer dan later alsnog die vergoeding incasseren?

FISCALE WINST - 16.06.2014

Buitenlandse boetes nu nog aftrekbaar?

Staatssecretaris Wiebes heeft aangekondigd dat per 2015 ook buitenlandse boetes niet langer aftrekbaar zijn van uw Nederlandse winst. U kunt dus alleen dit jaar nog bijv. verkeersboetes uit het buitenland fiscaal aftrekken. Hoe dat?

RECHT VAN DE BOUW - 16.06.2014

Zo gaat u verantwoord om met garantie

In de meeste gevallen gaat alles goed met geleverde diensten en producten. De (wettelijke) garantietermijn verstrijkt na verloop van tijd uiteindelijk. Bent u vervolgens niet meer aansprakelijk?

CONTROLE - 16.06.2014

Inkomsten niet volledig opgegeven, dat breekt op!

Wat als men zijn inkomsten niet (volledig) opgeeft? Hoezo kan dit fiscaal duur uitpakken? Wat overkwam een collega-ondernemer die het met zijn administratie niet zo nauw nam? Hoe bent u ingedekt tegen controlegedoe?

BELASTINGEN - 16.06.2014

Laatste kans fiets van de zaak?

Met ingang van 2015 zal de werkkostenregeling voor alle werkgevers verplichte kost worden. Dit betekent ook dat de huidige regeling voor een fiets van de zaak komt te vervallen. Hoe werkt dit precies? En wat is er straks nog wél mogelijk?

CONTROLE - 16.06.2014

Strengere aanpak uitzendbureaus


VERZEKERINGEN - 16.06.2014

Afkopen ‘oude’ lijfrente fiscaal gunstig?

Er zijn situaties denkbaar waarbij de vraag gaat spelen of het afkopen van een oud-regimelijfrenteverzekering nuttig kan zijn. Wat zijn daarvan de fiscale consequenties? Waar moet u nog meer rekening mee houden?

BTW - 16.06.2014

Berekent u een ondernemer nu 6 of 21% btw?

Uit de praktijk bereiken ons veelvuldig vragen over het tijdelijke 6%-btw-tarief voor de bouwsector. Eén daarvan is de vraag op welke wijze ondernemers aan elkaar moeten factureren. Mogen zij dan ook 6% rekenen of moet dat juist 21% zijn?

ZAKELIJK - VERZEKERING - 11.06.2014

AOV voor ZZP

Als zelfstandige bent u niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Wie kiest voor een vrijwillige verzekering, vindt via internet de beste deal.

SOFTWARE - BROWSER - 11.06.2014

Firefox grondig vernieuwd en nuttige add-ons

Elke paar maanden verschijnt er een nieuwe versie van Firefox, vaak met weinig nieuws. De nieuwste versie 29 is echter wél grondig aangepast. Wat is er nieuw? Welke nuttige add-ons maken Firefox nog beter?

E-MAIL - WEBMAIL - 11.06.2014

Contacten beheren bij Gmail en Outlook.com

Veel gebruikers verwaarlozen het adresboek van hun webmaildienst. Het gevolg: oude adressen, contactinformatie die niet meer actueel is, dubbele records, enz. Een grote schoonmaak is dan nodig. Met deze tips stelt u snel orde op zaken.

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 11.06.2014

Goedkoop bellen via uw smartphone of tablet

Met de vakantie in aantocht moet u wellicht meer vanuit of naar het buitenland bellen. Via uw smartphone of tablet kan dat heel goedkoop of gratis met een goede voip-app. Welke apps zijn aan te bevelen?

ONTSPANNING - BOEKEN - 11.06.2014

E-books downloaden en lezen

E-books zijn steeds gemakkelijker te vinden. Waar moet u er precies voor zijn en op welke apparaten leest u e-books het gemakkelijkst? Kunt u ze zomaar met familieleden of vrienden uitwisselen?

BEVEILIGING - PRIVACY - 11.06.2014

Kan dat: uw webcam gehackt?

In de pers verschenen een tijdje geleden berichten over webcams die gehackt werden. Waarover gaat dit en hoe zorgt u ervoor dat uw privacy maximaal beschermd is?

SOFTWARE - PRINTEN - 11.06.2014

Meerdere foto’s afdrukken


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 11.06.2014

Uw website op dieet: minder is meer

Hoe meer pagina’s uw website telt, hoe groter de kans dat uw bezoekers er verdwalen en afhaken omdat ze niet snel genoeg vinden waar ze eigenlijk voor kwamen. Hoe zorgt u ervoor dat u alle ballast overboord gooit?

WEBDIENSTEN - VARIA - 11.06.2014

Kende u deze Google-diensten al?

Google is veel méér dan zomaar een zoekmachine. Denk maar aan tools en diensten zoals Gmail, Google Drive, YouTube, Google Chrome, Google Translate, Google Maps, ... Kende u echter ook deze minder bekende al?

NIEUWS - RSS - 11.06.2014

Nieuws op uw bureaublad


NIEUWS - VARIA - 11.06.2014

Op zoek naar nieuwe info?

Internet staat bol van informatie, maar er is ook een keerzijde: u moet alle interessante websites zelf opvolgen om op de hoogte te blijven. Of toch niet?

COMPUTER - BEELDSCHERM - 11.06.2014

Ergonomie: ontzie uw ogen achter het computerscherm

De meeste bureauwerkers kijken dagelijks meerdere uren naar een computerscherm. Wat kunt u zoal doen om de nadelige effecten daarvan te vermijden?

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 11.06.2014

Een (vals) gevoel van veiligheid…

Op internet vindt u heel wat tools en services waarmee u uw bestanden kunt beveiligen. Waar moet u op letten bij de keuze van een dergelijke tool? Welke programma’s vermijdt u beter en welke zijn aanraders?

INKOMSTENBELASTING - 06.06.2014

Eerlijk zouden zij alles delen …


UW RAADSMAN - 06.06.2014

Aanvullende lening van ouders

Vermogende ouders willen nog wel eens hun kinderen helpen bij de financiering van een aan te kopen woning. Behalve een (belastingvrije) schenking kan die hulp ook bestaan uit het verstrekken van een geldlening. Waar moet u dan op letten?

TAXATIE - 06.06.2014

De meerwaarde van taxaties: voorkom aansprakelijkheid

De eisen ten aanzien van taxatierapporten zijn de afgelopen jaren sterk aangescherpt. Dit betekent meer verantwoordelijkheden voor u als makelaar, maar ook sneller aansprakelijkheid. Waar moet u als taxateur op letten?

GEMEENTE - 06.06.2014

Laat vergunningvrij deel weg uit de vergunningaanvraag!

Bouwplannen die uit meer delen bestaan maar waarvoor één vergunning is aangevraagd, zijn vergunningplichtig als ze functioneel en bouwkundig ook bij elkaar horen. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

WONINGHUUR - 06.06.2014

Ontbinding huurovereenkomst wegens verkoop woning?

Uw cliënte die zelf in een zorginstelling woont, wil vanwege financiële problemen haar woning vrij van huur verkopen. Maakt zij een kans als zij bij de rechter een beroep doet op ontbinding wegens dringend eigen gebruik?

NOTARIS - 06.06.2014

Echtscheiding, waarde woning bij aanbiedingsplicht

Er zijn allerlei regelingen op de markt waarmee kopers van een woning een korting op de koopsom kunnen krijgen bij aankoop via een woningcorporatie. Welke gevolgen hebben deze regelingen voor de waardering bij echtscheiding?

IN DE KIJKER - 06.06.2014

Wat met de spaarpolis bij verhuizing?

Nu de woningmarkt heel langzaam weer in beweging komt, zal vaker de vraag komen wat te doen met de spaar-/beleggingspolis of -rekening als men gaat verhuizen. Laten uitkeren of voortzetten?

VERKOOP - 06.06.2014

Die verkoop moet gewoon doorgaan

U heeft de woning van Karin al 4 jaar in uw portefeuille. Nu gaat ze een wereldreis van 3 maanden maken, nét als er interesse is voor de woning. Wat is de oplossing?

ERFBELASTING - 05.06.2014

Niet onverwacht een schuld erven

Als u erfgenaam bent, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Steeds vaker overtreffen de schulden van de overledene zijn bezittingen. Hoe dekt u zich in?

PERSONEEL - 05.06.2014

Vakantiekrachten gezocht!


BELEID BELASTINGDIENST - 05.06.2014

De fiscus moet maar even op mijn aangifte wachten

Het invullen van de aangifte inkomstenbelasting voelt voor de meeste ondernemers als een zwaar corvee. Al is het maar vanwege de aanslag die onvermijdelijk volgt. Is het een goed idee om er dan maar wat op los te fantaseren?

LOONADMINISTRATIE - 05.06.2014

Pas administratie aan i.v.m. werkkostenregeling

Vanaf 2015 wordt de werkkostenregeling verplicht ingevoerd. Maakt u er nog geen gebruik van, dan betekent dit dat u uw administratie nog op een aantal punten moet aanpassen. Waar moet u op letten om niet de fout in te gaan?

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 05.06.2014

Waarop letten als u de rente opnieuw vastzet?

Als eigenaar van een woning of een bedrijfspand heeft u er regelmatig mee te maken: het verlengen van uw hypotheekrentetermijn. Waar moet u rekening mee houden als u binnenkort uw hypotheekrente (opnieuw) moet vastzetten?

SUBSIDIES - 05.06.2014

eHerkenning bij online communicatie met overheid

Vanaf 1 juli 2014 is het niet langer zonder meer mogelijk om digitaal een aanvraag in te dienen om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming uit de pot speur- en ontwikkelingswerk. Hoe zit dat?

CONTROLE - 05.06.2014

Lagere boete door verzachtende omstandigheden?

Bij een controle zegt de echtgenote van een ondernemer dat zij bewust onjuiste informatie aan de accountant heeft verstrekt. Op basis hiervan zijn de aangiften ingediend; men zat ‘financieel klem’. Hoe matigt de rechter de boete?

ERFBELASTING - 05.06.2014

Voorkom belastingrente over erfbelasting

Als u belasting moet (bij)betalen, kan de Belastingdienst belastingrente in rekening brengen. Dit geldt ook voor de erfbelasting. Wat kunt u doen om het rentebedrag te beperken, of zelfs te voorkomen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.06.2014

Directeur tekeningsbevoegd voor BV-contracten?

Hoe is de bevoegdheid van een directeur om namens de BV contracten te ondertekenen juridisch waterdicht geregeld? Wat speelde hier laatst over bij de Rechtbank Limburg? Wat is er nu beslist en wat is dus goed om te weten?

BTW - 05.06.2014

Optie belaste verhuur wel goed uitvoeren

Met een optie voor belaste verhuur is het mogelijk een pand met btw te verhuren. Voordeel is dat de verhuurder aanspraak kan maken op verrekening van de voorheffing. Maar u moet zich dan wel aan de spelregels houden.

FISCOTIP - 05.06.2014

Uw BV als fiscaalvriendelijke spaarbank

Bij de huidige rentestand is de in box 3 verschuldigde inkomstenbelasting over uw spaargeld zeer fors te noemen. Dat percentage kunt u eenvoudig verlagen door uw eigen spaarbank op te richten. Hoe werkt dat dan?

AUTO VAN DE ZAAK - 05.06.2014

Voor een boete moet je wel wat doen!

Op overtreding van fiscale regels staat vaak een boete. Dat die niet zomaar lukraak gegeven kan worden bij een overtreding, is onlangs duidelijk geworden.

RECHT - 05.06.2014

Bedrijf op slot; nu gunstige uitspraak!

De politiek had geen geld over voor een fatsoenlijke schadeloosstelling van de nertsenfokondernemers. Wat is er nu echter beslist door de rechter?

PARKEERHEFFING - 05.06.2014

Hoelang mag laden of lossen duren?


BOER EN BEDRIJF - 05.06.2014

Agrarisch loonwerk als bijbaantje

Staat u uw collega-teler wel eens bij als hij het drukker heeft dan u? Dan zijn er enkele fiscale zaken om aan te denken als u hiervoor een vergoeding ontvangt. Doet u dat als zelfstandig ondernemer of als werknemer? Hoe zit het met de btw?

PACHT - 05.06.2014

Pachtprijzen per 1 juli gewijzigd

Elk jaar worden de pachtnormen en regionale veranderpercentages vastgesteld. Wat betekent dat voor u als pachter van landbouwgrond en/of bedrijfsgebouwen? Hoe controleert u uw pachtnota?

BOER EN BEDRIJF - 05.06.2014

Varkensrechten niet in faillissement

Gaan varkensrechten op basis van een pachtovereenkomst automatisch over op de pachter? En als de pachter failliet gaat, mag de curator de rechten dan verkopen? Wat heeft de rechter gezegd en wat is goed om te weten?

INTERNET - 05.06.2014

Veilig internetten


FINANCIERING - 05.06.2014

Stille vennoot als bedrijfsfinancier

Een commanditaire vennoot (CV) kan een aantrekkelijke ‘figuur’ zijn om als financier geld te verstrekken aan een onderneming. Hoe werkt dat als ‘stille vennnoot’? Wat is raadzaam om op te letten?

BOUWVERGUNNING - 05.06.2014

Geen navordering extra bouwlegesbedrag boerderij

Een langgevelboerderij werd gesplitst in twee afzonderlijke woningen. Toen kwam er gedoe over de legesnavordering door de gemeente voor de aanvraag van de bouwvergunning. Wat was het oordeel van de rechter? Wat is de moraal?

BURENRECHT - 05.06.2014

Burenleed! Geen overleg leidt tot afbraak!

Als er sprake is van slechts geringe overbouw, moet het werk dan worden afgebroken? Welke belangen wegen het zwaarste? Wanneer is er sprake van ‘kwader trouw’? Wat heeft de rechter gezegd en wat is goed om te weten?

PATIËNTENRECHTEN - 04.06.2014

Het verschil tussen vrijwillige en gedwongen opname

Een geagiteerde en depressieve patiënte met ernstige vermageringsverschijnselen komt op uw spreekuur. Zij komt voor de vermagering, maar u twijfelt aan haar psychische gesteldheid. Is zij een gevaar voor zichzelf? Wat kunt u doen?

MINIMUMLOON - 04.06.2014

Nieuw minimumloon per 1 juli 2014


DOSSIER - 04.06.2014

Op verzoek een dossier (gedeeltelijk) vernietigen

Stel dat uw patiënt u vraagt een aantal gegevens uit zijn dossier te vernietigen. Hij is bang zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering te verliezen als de verzekeringsarts van het UWV zijn gegevens opvraagt. Wat moet u met het verzoek?

PRAKTIJKZAKEN - 04.06.2014

Samenwerkingsmodellen medisch specialisten 2015

De NVZ en de OMS hebben met het Ministerie van Financiën overeenstemming bereikt over oplossingen die het fiscaal ondernemerschap ook ná 1 januari 2015 kunnen waarborgen. Zijn de risico’s voor u dan nog aanvaardbaar?

Cookiebeleid