VERZEKERINGEN - 19.05.2014

Mag uw verzekeraar de premie zomaar verhogen?

Onlangs werd bekend dat Nationale Nederlanden (NN) de premie voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaat terugbetalen. Wat is daar aan de hand: doet NN dat ‘zomaar’ of speelde er meer? Wat met uw polis?

De en-blocbepaling. Verzekeraars nemen in hun polisvoorwaardens standaard een ‘en-blocbepaling’ op. Met zo’n bepaling mag de verzekeraar de polisvoorwaarden (en de premie) wijzigen wanneer hij dat wil. Tip. Dat mag alleen voor groepen met dezelfde kenmerken, dus niet voor één enkele verzekerde. Tip. Als verzekerde heeft u het recht de aanpassing te weigeren wanneer het gaat om een premieverhoging en/of een beperking van de dekking. In de praktijk komt zo’n weigering erop neer dat u de polis opzegt. Tip.  Doe dit binnen 30 dagen na de datum van aanpassing.

Als het moet van de wet. Het opzeggingsrecht geldt niet bij een aanpassing wegens een wettelijke regeling of een gebruikelijke indexering.

Redenen voor aanpassing

Hogere premie ... Verzekeraars kunnen allerlei redenen hebben om premies te verhogen en/of voorwaarden aan te passen. Denk aan de wens meer winst te maken, te hoge schadelasten, strengere kapitaaleisen aan financieel dienstverleners of aanpassing van de voorwaarden vanwege rechterlijke uitspraken. En ook een btw-verhoging kan voor een premieverhoging zorgen.

... of lagere. En soms worden premies verlaagd, bijv. omdat preventiemaatregelen succesvol zijn.

Oneigenlijk gebruik en-blocbepaling?

Delta Lloyd. De Rechtbank Amsterdam heeft een uitspraak gedaan in een zaak tegen Delta Lloyd, 31.10.2013 ( RBAMS:2013:7138 ). Daarin ging het om een premieverhoging van een werknemersverzekering terwijl het eerste contract nog niet was afgelopen. Bovendien was een prijsgarantie met Delta Lloyd afgesproken. Delta Lloyd verhoogde de premies tóch op basis van de en-blocbepaling vanwege tegenvallende resultaten. De rechter beslistte dat dit niet mocht.

Nationale Nederlanden reageert. Nationale Nederlanden heeft na deze uitspraak besloten om premie terug te betalen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen waarvan zij in de afgelopen jaren de premie heeft verhoogd. Dit omdat:

  1. bij een deel van een beroepsgroep een premieverhoging was toegepast en niet bij de volledige beroepsgroep;
  2. de premie soms was verhoogd terwijl de eerste contractperiode nog niet verstreken was.

Wat betekent dit voor u?

Niet alleen NN. Behalve Nationale Nederlanden heeft ook Allianz aangekondigd dat ze een deel van de premieverhogingen terugdraait. Andere verzekeraars beraden zich nog. Wanneer u recht heeft op premieteruggave, wordt u daarover geïnformeerd. Tip. U kunt natuurlijk ook zelf contact met uw verzekeraar of tussenpersoon opnemen.

Belangrijke les. Wees voor de toekomst alert op aanpassingen van voorwaarden en premies. Verzekeraars zijn verplicht u daarover te informeren. U kunt er dan voor kiezen om de verzekering op te zeggen en over te sluiten. Let op. Zorg er dan wel voor dat u zo snel mogelijk een nieuwe verzekering afsluit, tenzij u het risico zelf kunt dragen en u de verzekering niet meer nodig heeft. Houd ook rekening met de aanvraagprocedure voor een nieuwe verzekering. Zo kan bij bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering de aanvraagprocedure langer duren dan 30 dagen.

Een premieverhoging op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering kan ten onrechte zijn. Als die bijvoorbeeld op een deel van een beroepsgroep is toegepast of al in de eerste contractperiode. Informeer bij uw verzekeraar of tussenpersoon of u recht heeft op premieteruggave. Verwijs naar deze rechtspraak.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01