AUTO - BOETE BELASTINGDIENST - 28.05.2014

Hogere boete leaserijder op de helling

Sinds 2010 gelden er extra hoge boetes voor leaserijders die ten onrechte onder de bijtelling uit willen komen. Naar aanleiding van een recente uitspraak valt te betwijfelen of dit zomaar kan. Wat betekent dit voor de praktijk?

Bijtelling? Ondernemers en werknemers met een auto van de zaak, moeten vanwege het privégebruik van de auto extra belasting betalen. Deze inkomensbijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Voor milieuvriendelijke auto’s geldt een lagere bijtelling. Al sinds jaar en dag proberen talloze leaserijders onder de bijtelling uit te komen. Zij moeten dan bewijzen dat met de auto in een jaar niet meer dan 500 km privé is gereden. Een rittenregistratie is weliswaar niet verplicht, maar is wel het beste bewijsmiddel.

Aanpak fraude

Gesjoemel. Knoeien met de kilometeradministratie is de fiscus al jaren een doorn in het oog. Vandaar dat in 2010 de boetes hiervoor drastisch zijn verhoogd. De boete is nu standaard 100% bij een ‘onjuiste of onvolledige rittenregistratie’. Wordt er vanwege een andere oorzaak te weinig belasting betaald over het privégebruik van de auto, dan gelden er boetes van 80% (opzet) en 40% (grove schuld). In het belastingrecht is een boete van 50% bij opzet en 25% bij grove schuld gebruikelijk.

Gemakzucht in Urk. In april dit jaar stond een transportbedrijf uit Urk voor de fiscale rechter. Met de rittenregistratie van een leaseauto nam men het niet al te nauw.

Stelpost. Zo werd het woon-werkverkeer dagelijks 7 km te hoog ingeschat, zodat de auto af en toe voor korte zakelijke ritten kon worden gebruikt zonder dat dit aangetekend moest worden. Ook werd de auto zogenaamd voor woon-werkverkeer gebruikt op dagen dat het bedrijf gesloten was, terwijl andersom ook woon-werkverkeer niet werd vermeld terwijl er wel gewerkt was.

Rechter niet mee in megaboete

De ondernemer had over 2010 een megaboete gekregen van 100%, die na bezwaar was teruggebracht tot 80%. Uw collega vond de resterende boete van € 4.432,- toch nog te fors en zocht zijn heil bij de rechter.

Rechter: willekeur. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 02.05.2014 ( GHARL:2014:3391 ), stelde vast dat de kilometeradministratie voor geen meter deugde. Mocht dat dan bestraft worden met een boete van 80 of 100%? Volgens de rechters was een dergelijke boete willekeurig. Normaal gesproken is een boete afhankelijk van de mate waarin u kan worden verweten dat u te weinig belasting heeft betaald. De boete van 100% voor een ondeugdelijke kilometeradministratie houdt geen rekening met de mate van schuld. Dat is volgens de rechters niet te verdedigen. Daarom negeerden ze dit voorschrift en beperkten de boete in dit geval tot 25%.

Wat kunt ú hiermee?

Boete rechtvaardig? Houd de rittenregistratie nauwkeurig bij, vermeld per rit datum, begin- en eindstand kilometerteller, begin- en eindadres, karakter (zakelijk of privé) en de gereden route als deze afwijkt van de meest gebruikelijke. Een fout is zo gemaakt. Zoals uit bovenstaande zaak blijkt, heeft de rechter hiervoor begrip. U bent weliswaar fout, want uw rittenregistratie deugt niet, maar een extra hoge boete is niet gerechtvaardigd. Krijgt u te maken met een dergelijke boete, ga dan in bezwaar met vermelding van genoemd arrest.

Een model: ‘Bezwaarschrift tegen extra hoge boete rittenregistratie’ kunt u downloaden van: http://tipsenadvies.nl/download (TA 20.21.04).

Krijgt u een extra hoge boete vanwege de bijtelling voor privégebruik auto, ga dan in bezwaar. Verwijs naar de beslissing van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en geef aan dat er sprake is van willekeur. Voorkomen is uiteraard beter. Wees erop bedacht dat rittenregistraties gedetailleerd gecontroleerd worden!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01