Alle domeinen

2013 - September

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 25.09.2013

Maak uw foto’s completer


EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 25.09.2013

Uw formulieren onder de loep

Heeft u op uw website onlineformulieren die uw klanten kunnen invullen? Met het nieuwe Formisimo kunt u die laten analyseren. Hoe werkt dat precies en is het de moeite waard?

BEVEILIGING - BACK-UP - 25.09.2013

Maak back-ups van uw e-mails

Stel: uw gewone back-uptool neemt uw e-mails niet mee, u verandert van werk en u wilt uw oude mails nog kunnen bekijken of u gebruikt webmail en wilt een offlineveiligheidskopie. Hoe kunt u e-mails back-uppen in Outlook en Gmail?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 25.09.2013

Albums delen in Facebook


ZAKELIJK - FINANCIEEL - 25.09.2013

Bent u klaar voor IBAN?

Op 1 februari 2014 moet uw bedrijf voldoen aan de SEPA-standaard voor betalingen. Wat houdt het in en hoe kunt u zich online laten informeren?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 25.09.2013

De nieuwe iPhones: ook voor u?

De iPhone heeft vooral aan Android-toestellen heel wat marktaandeel moeten prijsgeven, maar een nieuw toestel wekt toch altijd veel aandacht. Nu zijn er maar liefst twee nieuwe iPhones: een goedkoper en een topmodel. Interessant?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 25.09.2013

Copy: een concurrent voor Dropbox?

Copy is een veelbelovende nieuwe cloud-opslagdienst. Wat heeft deze dienst precies te bieden en hoe komt hij uit de vergelijking met gevestigde namen zoals Dropbox of SkyDrive?

E-MAIL - MAILING LISTS - 25.09.2013

MyNewsletterBuilder voor uw e-zine?

Als u een eigen nieuwsbrief uitstuurt naar uw klanten, dan kunt u hiervoor het populaire MailChimp gebruiken. Maar wat met MyNewsletterBuilder, dat naar verluidt erg gemakkelijk is in gebruik?

ZAKELIJK - VARIA - 25.09.2013

Strak beheer van uw documenten

Documentbeheer wordt in het bedrijfsleven nog te vaak verwaarloosd. Heel wat zelfstandigen beseffen wel dat ze hiermee kunnen besparen, maar ze weten niet precies hoe ze eraan moeten beginnen. Enkele tips en tools.

WEBDIENSTEN - PRINTEN - 25.09.2013

Via internet printen met Google Cloud Print

Zelfs al werkt u bijna volledig elektronisch, toch wilt u nog wel eens iets afdrukken op papier. Hoe helpt Google Cloud Print u om vanaf elke locatie iets te kunnen afdrukken op een van uw eigen printers?

E-MAIL - VARIA - 25.09.2013

Een bont allegaartje e-maildiensten

We verzamelden voor u enkele gespecialiseerde maildiensten: ze zijn op zich klein, maar kunnen u wel helpen om een specifieke mailtaak sneller te voltooien.

SOFTWARE - WINDOWS - 25.09.2013

Brengt Windows 8.1 de Start-knop terug?

Windows 8 was zo’n radicale breuk met de vorige versies van Windows dat vele gebruikers hier hun draai niet in vonden. Binnen enkele weken komt de update Windows 8.1 uit. Wat zal die u bieden?

WEBDIENSTEN - VARIA - 25.09.2013

Zo maakt u uw eigen podcast

Om uw klanten aan uw zaak te binden, kunt u tal van moderne hulpmiddelen inzetten: Facebook, Twitter, een YouTube-kanaal, ... Maar ook met een informatieve podcast kunt u een publiek opbouwen.

PERSONEEL - 25.09.2013

Kerstpakket bestellen of samen kokkerellen?

Stel, uw horecagroothandel komt nu al met een bestelaanbieding voor kerstpakketten. Dat overvalt u, want hoe zat dat ook alweer fiscaal? Of zijn er zelfs goedkopere en leukere alternatieven dan zo’n ‘saaie smuldoos’?

HYPOTHEEK - 25.09.2013

Aflossen van uw hypotheek, doen of niet?

Door de nieuwe eigenwoningregels en de angst voor een restschuld wordt er zo’n 40 à 50% méér afgelost op hypotheken dan in voorgaande jaren. Is dit ook voor u interessant? Hoe maakt u de afweging?

PERSONEEL - 25.09.2013

Personeelsfonds direct voordelig

Om uw werknemers eens iets extra’s te geven, kan een personeelsfonds interessant zijn. Hoe kunt u hier uw werknemers fiscaalvriendelijk mee belonen? De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

ZIEKTEWET - 25.09.2013

Kosten Ziektewet zelf regelen?


FACTUUR - 25.09.2013

Spookfacturen in uw administratie

Spooknota’s duiken ook in de horeca steeds vaker op. De bedoeling is dat ze er vanwege de drukte tussendoor glippen. Waar moet u op letten?

BELASTINGAANSLAG - 25.09.2013

Ik zou toch geld terugkrijgen?

Als de inspecteur u een aanslag oplegt, zit hij er in principe aan vast. Alleen onder strikte voorwaarden mag hij erop terugkomen. Wat zijn hiervoor de regels en hoe kan dit voordelig voor u uitpakken? Wat vond de rechter hiervan?

INVESTEREN - 25.09.2013

Niet te laat met vervangende investering

Hoewel van uitstel geen afstel komt, is het met de herinvesteringsreserve (HIR) te verkrijgen belastinguitstel voor horecaondernemers van groot belang. Dan moet u het echter wel goed doen als u dus bijvoorbeeld meubilair vervangt ...

BEDRIJFSBEVEILIGING - UW PC - 25.09.2013

Veilig internetten, voorkom een slecht wachtwoordbeleid

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders veilig internetten belangrijk vinden, maar dat ze er een zeer slecht wachtwoordbeleid op na houden. Hoe gaat u daar als horecaondernemer veilig mee om, zónder dat dit u veel tijd kost?

AFTREKPOST - 24.09.2013

Is mijn dure motorkleding zakelijk aftrekbaar?

Als u motorrijdt, is het verstandig speciale motorkleding te dragen. De vraag is of u hiervoor iets kunt aftrekken van de winst en zo ja, welk bedrag. En waar hangt dit allemaal van af? Wat zijn de regels? Een abonnee stelde die vragen …

INTERNATIONAAL - 24.09.2013

Keuzerecht niet-inwoners, kiezen of niet kiezen?

In een recent Besluit wordt opheldering gegeven over de fiscale positie van iemand die in het buitenland woont en in Nederland werkt en wordt het keuze­recht geactualiseerd. Een cadeautje van de fiscus of een sigaar uit eigen doos?

BELASTINGEN - 24.09.2013

Maximaal rendement uit overtollige kasmiddelen

Als u in uw bedrijf een tijdelijk overschot heeft aan liquide middelen, is het verstandig dit maximaal te laten renderen. Welke aspecten zijn daarbij anno 2013 fiscaal van belang en waar moet u dan op letten?

PERSONEEL - 24.09.2013

Check ID-bewijs nieuwkomers!


AUTO VAN DE ZAAK - 24.09.2013

Fiscus vergroot pakkans bij autofraude

De auto wordt in Nederland zwaar belast, dus zijn er genoeg automobilisten die zich aan hun fiscale verplichtingen onttrekken, zo schrijven de kranten. In de strijd hiertegen werkt de fiscus samen met de politie. Wat betekent dit voor u?

ZWANGERSCHAP - 24.09.2013

Bevallen zonder fiscale pijn


ONDERNEMERSCHAP - 24.09.2013

VAR 2014 nu aanvragen!

U kunt nu al bij de Belastingdienst een Verklaring arbeidsrelatie voor 2014 aanvragen. In bepaalde gevallen ontvangt u deze zelfs automatisch. Hoe zit dat? Hoe zorgt u voor een correcte VAR?

FACTUREN - 24.09.2013

Spookfactuur met btw op uw mat?

Spooknota’s met btw duiken vooral op kort vóór en vlak ná de vakantie. De bedoeling is dat ze er vanwege de drukte tussendoor glippen. Wat doet u?

RECHTSVORM - BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 24.09.2013

Registreer uw intentieverklaring op tijd!

Als u in uw eenmanszaak (of Vof of maatschap) hoge winsten maakt, kan het fiscaal interessant zijn om de overstap naar een BV te maken. Wat als u nog niet zeker weet of u een BV wilt? Moet u dan toch nu al iets doen?

PREMIE WERKGEVER - 24.09.2013

Premie 2014 WGA

Vanaf 1 januari 2014 gaat er weer van alles veranderen met betrekking tot de premies WGA en Ziektewet (ZW). Volgens het ministerie wordt het voor 97% van de werkgevers goedkoper. Wat gaat er dan allemaal veranderen?

LOONADMINISTRATIE - 24.09.2013

Ook uw zzp’er identificeren?


POORTWACHTER - 24.09.2013

Een goed tweesporenbeleid

Als werkgever moet u er samen met uw werknemer alles aan doen om hem weer aan het werk te helpen. Dat kan ook betekenen dat u hem moet re-integreren bij een ander bedrijf, het zgn. ‘tweede spoor’. Hoe gaat dat in zijn werk?

LOON EN ZIEKTE - 24.09.2013

Niet meewerken? Dan geen loon!

Mag een werkgever het hele loon stopzetten als een werknemer passend werk weigert? Of alleen het loon voor de uren die hij kan werken? Wat zei de rechter?

FLEXIBELE ARBEID - 24.09.2013

Payrolling op de schop?

Bart werkt voor u via het payrollbedrijf Employment Lease. Als u geen werk meer voor hem heeft, vraagt u het payrollbedrijf de loonbetaling te stoppen. Dan stelt Bart dat ú zijn werkgever bent en dat u zijn loon moet doorbetalen. Hoe zit dat?

PERSONEELSBELEID - 24.09.2013

Voorkom pestgedrag

Pesten op het werk is een onderschat probleem. De consequenties van pesten zijn groot, zowel voor het bedrijf als voor de persoon in kwestie. Wat moet u weten van pestgedrag? Kan een antipestbeleid helpen?

WAO/WIA - 24.09.2013

Nieuw voor eigenrisicodragers

De komst van de gedifferentieerde premie Whk per 1 januari 2014 heeft gevolgen als u eigenrisicodrager (ERD) bent voor de werknemersverzekeringen. Wat zijn in dit geval de gevolgen voor u als werkgever?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.09.2013

Klinkt goed ... een afgestudeerd technicus als stagiair

Wij horen het steeds vaker uit de praktijk: werkgevers worden benaderd door afgestudeerden van alle mogelijke studierichtingen voor een stageplaats. Die alles willen doen voor werkervaring. Wat nu als die vraag bij u terechtkomt?

INTERNET EN RECHT - 24.09.2013

Klopt dat keurmerk bij die webshop wel?

De bezoeker van een webshop wil graag zekerheid: “Wie zit hier achter?” Om hem die zekerheid te bieden, zijn er keurmerken. Wat te doen als u ontdekt dat iemand (uw concurrent) een keurmerk misbruikt? Wat zijn de gevolgen daarvan?

BELASTINGCONTROLE - BTW - 24.09.2013

Controleer zélf de btw-schuld van eind 2012


FISCALE WINST - 24.09.2013

Hoe kunt u wanbetaling aantonen?

In de huidige tijd komt wanbetaling helaas regelmatig voor. Hoe voorkomt u echter dat u belasting moet betalen over niet-ontvangen bedragen? Oftewel: hoe toont u wanbetaling aan?

ONDERNEMERSCHAP - 24.09.2013

Geen onderneming, dan ook geen aftrek van verlies

Als ondernemer of freelancer wilt u natuurlijk winst maken. Zijn uw kosten hoger dan de opbrengsten, dan loopt u de kans dat de belastinginspecteur uw verliezen niet accepteert. Met welke regels moet u daarbij rekening houden?

HANDELSPRAKTIJK - 24.09.2013

Een man een man, een woord …

Een ondernemer ondertekende een overeenkomst niet, maar parafeerde deze. Moet hij die overeenkomst nu toch nakomen? Wat zei de rechter daarover?

FINANCIEEL - 24.09.2013

Uw financiële buffer, hoeveel heeft u achter de hand?

Volgens onderzoek heeft 50% van de huishoudens een te kleine financiële buffer. Hoe zit dat bij u? En bij uw zaak? Waarmee moet u rekening houden als u een financiële buffer wilt bepalen? Geen onnodige luxe in deze tijd …

PERSONEEL - ARBEIDSCONTRACT - 24.09.2013

Hoeveel contracten mag u geven?

In het sociaal akkoord is afgesproken dat werkgevers straks niet meer dan twee tijdelijke contracten achter elkaar mogen geven in een periode van twee jaar. Dat is allemaal ‘toekomstrumoer’. Hoe is het nu (nog) geregeld?

INKOMSTENBELASTING - 24.09.2013

Zwangere zzp’er? Vraag uw geld terug!

Staatssecretaris Frans Weekers moest onlangs vragen beantwoorden inzake vermeende onterechte belastingbetalingen door zwangere zzp’ers. Tijd om u erover bij te praten, want wat is het goede nieuws als u tot deze groep behoort?

BOUWRECHT - 24.09.2013

Zonder vergunning gebouwd

De eigenaar van een botenhuis stond met lege handen toen hij zijn zonder vergunning gebouwde botenhuis moest verwijderen. Wat ging er fout?

APPARTEMENTSRECHTEN - 24.09.2013

VvE mag toestemming niet zonder reden weigeren

De splitsingsakte van een appartement bepaalt dat voor verhuur de voorafgaande toestemming van de Vereniging van Eigenaars nodig is. Kan de VvE deze toestemming zonder meer weigeren of is de VvE aan regels gebonden?

APPARTEMENTSRECHTEN - 24.09.2013

Overlast van de buurman

In een appartementencomplex kan al snel overlast ontstaan. Zo kan het voorkomen dat een eigenaar of gebruiker extreme stankoverlast veroorzaakt of geen medewerking verleent aan het uitvoeren van werkzaamheden. Wat dan?

IN DE KIJKER - 24.09.2013

De camera staat altijd aan

Camera’s worden steeds beter betaalbaar. En de beelden die deze camera’s leveren, worden steeds beter. Daarmee zijn deze zeer geschikt om te waken over uw veiligheid en over uw eigendommen. Maar hoe zit het met de privacy?

PROJECTONTWIKKELING - 24.09.2013

De gemeente moet wel correct publiceren!

Als de gemeente een nieuw bestemmingsplan maakt, dan moet ze hiervan kennisgeven in een huis-aan-huisblad én in de Staatscourant. Vergeet de gemeente dat, dan kan dat nare gevolgen hebben voor het bestemmingsplan.

VERGUNNINGEN - 24.09.2013

Bouwen op grond van de gemeente

Uw cliënt wil zijn horecazaak graag uitbreiden. De uitbouw komt echter grotendeels op openbaar gebied waarvan de gemeente eigenaar is. Heeft het dan toch zin om een omgevingsvergunning aan te vragen? Wat zegt de rechter?

UW RAADSMAN - 24.09.2013

Wees voorzichtig en breek niet zomaar iets weg

Het komt geregeld voor dat een huurder de nodige investeringen wil doen in het pand dat hij huurt. Wat gebeurt er dan met deze investeringen aan het einde van de huur? En wat geldt er indien de huurder failliet gaat?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 24.09.2013

Klant ontkent opdracht voor uitvoering en wijzigingen

De bouw van een praktijkruimte werd totaal gewijzigd tijdens de uitvoering. De klant ontkende later de impact van de offerte en de wijzigingen. Waar ging het fout? Wat had er moeten gebeuren om de afrekening veilig te stellen?

AANBESTEDING - 24.09.2013

Zorgvuldigheid bij aanbesteding voorkomt ongeldigheid

Is een inschrijving op een aanbesteding sowieso ongeldig als een bereidverklaring voor een bankgarantie op basis van de algemene voorwaarden een dag te laat wordt ingediend? Wat speelde hierover bij een collega? Wat is er nu beslist?

BEDRIJFSKREDIET - 24.09.2013

De bank mag niet álles!

Een ondernemer stond té veel rood en reageerde niet op verzoeken van zijn bank. Ineens draaide die bank de geldkraan dicht. De rechter floot de bank terug.

BELASTINGEN - 24.09.2013

Wat moet er allemaal op uw website staan?

Veel zzp’ers hebben hun eigen website. Prima, want veel Nederlanders googelen eerst. Wat moet er nu allemaal op uw ondernemerswebsite staan? De Belastingdienst zorgde onlangs voor de nodige verwarring. Wat moet er nu wel?

BURENRECHT - 24.09.2013

Moet u wateroverlast accepteren?

Wat is er wettelijk geregeld tussen buren (bij privéwoningen en ook bij bedrijfspanden) als het gaat om de afvoer van water, om waterloop en om alles wat daar verder mee te maken heeft? En wat met het waterschap? Wat moet u weten?

FACTUUR - 24.09.2013

Klachten over kwaliteit werk, tóch betalen!

Kan een opdrachtgever wachten met het betalen van de factuur nadat hij pas achteraf is gaan klagen over de kwaliteit van het werk? Mag hij een ander het herstelwerk laten doen en de kosten daarvan aftrekken van de factuur?

RECHT VAN DE BOUW - 24.09.2013

Klant die meewerkt? Zo gaat dat nu goed!

Het komt voor dat klanten willen meehelpen met de uitvoering van een bouwopdracht. Hoe legt u dergelijke afspraken nu goed vast? En wat te doen als klanten meer doen dan is afgesproken?

PERSONEEL - 20.09.2013

Wat heeft de rechter nu beslist over payrollpersoneel?

Er is veel te doen over medewerkers met een flexcontract. Onlangs was er een opvallende uitspraak van de rechter over payrollen. Wat is ‘payrollen’? Kan deze uitspraak de toekomst van het payrollen aanzienlijk veranderen?

BELASTINGCONTROLE - 20.09.2013

Controle via een ander?

Iedere ondernemer (en dus ook iedere praktijk) krijgt ooit een belastingcontroleur over de vloer. De fiscus heeft voor controles verregaande mogelijkheden; hij kan bijv. informatie opvragen bij derden. Kan dat zomaar? Wat is wijsheid?

BEROEPSPRAKTIJK - 20.09.2013

Herregistratie in het BIG-register

Als (para)medicus moet u zich inschrijven in het BIG-register vóórdat u uw beroep zelfstandig mag uitoefenen. Om ervoor te zorgen dat uw registratie geldig blijft, moet u zich voortaan elke vijf jaar opnieuw registreren. Hoe werkt dat?

EIGEN WONING - 20.09.2013

BV verkocht én failliet. Uw vordering?

Een zwembadbouwer (BV) maakte er een potje van. De klant had recht op schadevergoeding, maar de BV ging failliet. Hoe pakte dat uit voor de klant?

LOONKOSTEN - 20.09.2013

Verhoging Zvw-maximum onwettig

In 2012 is het premiemaximum voor de Zorgverzekeringswet fors verhoogd. Hierbij heeft de wetgever niet de juiste weg bewandeld, aldus de rechter. Wat betekent dit en hoe profiteert (ook) u zelf mee van deze fout?

ERVEN & SCHENKEN - 20.09.2013

Als uw vermogen in de stenen zit …

Veel ouders willen op een gegeven moment van hun vermogen af op een (voor de kinderen) fiscaalvriendelijke manier. Schenken is een goede optie, maar hoe doet u dat als uw vermogen bijna helemaal in uw eigen woning zit?

GEZONDHEIDSRECHT - 20.09.2013

Hoe omgaan met een second opinion

Second opinions staan op dit moment volop in de belangstelling. Patiënten zouden te pas en te onpas zo’n second opinion willen waardoor de kosten uit de hand zouden lopen. Moet u eigenlijk wel aan een second opinion meewerken?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 17.09.2013

Kan Belastingdienst missertje herstellen?


FISCALE WINST - 17.09.2013

Verruiming willekeurige afschrijving

Van 1 juli tot en met 31 december 2013 kunt u willekeurig afschrijven op bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen. Wanneer komt u daarvoor in aanmerking? Is het aan­­gaan van de verplichting voldoende of moet u ook nog dit jaar betalen?

PROCEDURE - 17.09.2013

Wettelijke rente over heffingsrente?

Een opmerkelijke uitspraak van de Rechtbank Gelderland over de uitbetaling van heffingsrente door de Belastingdienst heeft ertoe geleid dat er ‘sprongcassatie’ is ingesteld bij de Hoge Raad. Wat speelt er?

PERSONEEL - 17.09.2013

Meteen profiteren van personeelsfonds

Om uw werknemers eens iets extra’s te geven, kan een personeelsfonds interessant zijn. De rechter heeft hierover onlangs een belangrijke uitspraak gedaan. Hier liggen kansen, ook voor bedrijven met slechts enkele medewerkers.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.09.2013

Jaarrekening op tijd deponeren!

Uit vragen van abonnees blijkt dat er door de invoering van de ‘flex-BV’ onduidelijkheid is over de datum waarop de jaarrekening bij het Handelsregister moet liggen.

FISCOTIP - 17.09.2013

Verlaag nettokosten eigen woning via erfpacht

Voor schulden voor de eigen woning die ná 1 januari 2013 worden aangegaan, geldt de ‘aflossingseis’. Daardoor daalt het jaarlijks fiscaal aftrekbare rentebedrag. Uw fiscale voordeel wordt dus minder. Hoe kunt u dit voorkomen?

LOKALE HEFFINGEN - 17.09.2013

Besparen op energiebelasting?

Onder de naam ‘energiebelasting’ wordt belasting geheven op aardgas en elektriciteit. De tarieven zijn inmiddels flink gestegen. Verwachte opbrengst in 2013 aan energiebelasting: € 4.495 miljoen! Valt er nu toch nog ergens op te besparen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.09.2013

Een beetje te laat, toch als bestuurder aansprakelijk?

Als een BV-bestuur te laat is met het publiceren van de jaarrekening, dan kan bij een later faillissement van die BV het bestuur volledig (en hoofdelijk) aansprakelijk worden gesteld. Maar geldt dat ook als de publicatie slechts een beetje te laat is?

CONTROLE - 17.09.2013

Controle op zwarte mosselen


BELASTINGEN - 17.09.2013

Van koetjes naar kalfjes: fiscaal geen probleem?

Strategisch denken is in de agrarische sector van groot belang: wat ga ik produceren, hoe en tegen welke kostprijs? De uitkomst hiervan kan zijn: u gaat een ‘andere tak van agrarische sport’ bedrijven. Hoe ligt de fiscus dan op de loer?

BELASTINGEN - 17.09.2013

Fiscaal schoon schip maken via inkeerregeling?

Nederland kent een inkeerregeling. Dat betekent dat iemand die een fiscaal vergrijp heeft gepleegd zich straffeloos bij de fiscus kan melden. De regels worden aangescherpt. Hoe komt er nu een laatste kans om schoon schip te maken?

SUBSIDIE - 17.09.2013

Subsidie Jonge Landbouwers

Bent u jonger dan 40 en bent u in de afgelopen 3 jaar uw eigen bedrijf begonnen? Heeft u plannen om binnenkort een investering te doen? Wat speelt er nu?

SUBSIDIE - 17.09.2013

Subsidie beroepsopleiding en voorlichting

Wilt u meer weten over de wijze waarop u de ammoniakuitstoot op uw bedrijf kunt verlagen? Bijv. om toekomstige uitbreidingsplannen veilig te stellen? Hoe kunt u in aanmerking komen voor de subsidie hiervoor?

BELASTINGEN - 17.09.2013

Lekker (onbelast) op de trekker

Jongeren van 16 en 17 jaar hebben een ‘trekkerrijbewijs jeugdigen’ nodig. Dat wordt anders, want het kabinet wil per 2015 het trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) invoeren. Kunt u met al die rijbewijskosten fiscaal bezien nog iets?

GEBOUW EN GROND - 17.09.2013

Zonder boete af van contract aankoop tuinbouwbedrijf

Als voor de aankoop van een land- of tuinbouwbedrijf de Garantiestelling landbouw niet op tijd rond is, kan dan een beroep worden gedaan op de clausule van het financieringsvoorbehoud? Wat heeft de rechter nu hierover beslist?

BOER EN BEDRIJF - 17.09.2013

No business like onbelaste boerenbusiness!

Paul van Vliet wist het al: ‘There is no business, like boerenbusiness!’ Een agrariër pakte het goed aan. Hij kocht in 2004 en verkocht in 2005 een boerderij en pakte daarbij een onbelast voordeel van ruim vijf ton. Hoe bleef dat onbelast?

FISCALE WINST - 17.09.2013

Uw echtgenote als medefirmant met zelfstandigenaftrek?

De fiscus kijkt kritisch naar de vrouw die ondersteunend werk verricht in het bedrijf van haar man en zelfstandigenaftrek claimt. Hoe voorkomt u dat u het dubbele fiscale voordeel van de zelfstandigenaftrek misloopt?

BTW - 17.09.2013

Klant kan niet betalen, wat nu met de btw?

Het komt steeds vaker voor: uw afnemer kan niet langer betalen en dreigt failliet te gaan. U ontvangt een briefje waarin gevraagd wordt of u zo vriendelijk wilt zijn in te stemmen met een akkoord, zodat u bijv. maar 10% betaald krijgt. Wat nu?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 17.09.2013

Veel vrijheid voor hoofdaannemer bij inschrijving

Als een hoofdaannemer voor een inschrijving een onderaannemer benadert, mag hij dan tegelijkertijd met een andere onderaannemer in zee gaan? Wat heeft de rechter gezegd en wat is goed om te weten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.09.2013

De woninghypotheek bij uw eigen BV vanaf 2013

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van uw BV kunt u een eigen woning kopen met een zakelijke lening bij uw eigen BV. De rente is dan gewoon aftrekbaar, ook zonder hypotheek. Wat is er veranderd in 2013?

RECHT VAN DE BOUW - 17.09.2013

Zo loopt u geen risico bij gevolgschades

Gebouwen zitten vol met leidingen. Bij de uitvoering van bouwwerkzaamheden loopt u dus groot risico om schade te veroorzaken. Wat doet u om dat te voorkomen? Hoe vangt u risico’s op met verzekeringen? Wat kunt u nog meer doen?

BELASTINGCONTROLE - 17.09.2013

Leren van (controle bij) rijschool?

Hoe liep een rijschool laatst tegen de ‘controlelamp’ van de fiscus? Hoe gaat de fiscus om met controletips? Hoe is men fiscaal veilig op weg?

ERFRECHT - 17.09.2013

Wat kunt u nu met een codicil vererven?

Een speciale vorm van een testament is een codicil. Een codicil is een handgeschreven testament. Wat kunt u via een codicil zelf regelen? Hoe werkt zo’n codicil nu goed?

BELASTINGCONTROLE - 17.09.2013

Wat als u vindt dat de fiscus te veel van u vraagt?

De Belastingdienst kan bij een horecacontrole wel heel veel vragen stellen. Informatie weigeren te verstrekken, kan nare fiscale gevolgen hebben. Wat is een betere remedie? Wat speelde hierover laatst bij de rechter?

BELASTING BETALEN - 17.09.2013

Veel belasting bijbetalen? Hoe kan dat nou?

U heeft op basis van uw voorlopige aanslag al een flink bedrag aan belasting be­­taald. Toch moet u volgens de definitieve aanslag nog een fors bedrag bijbetalen. Hoe kan dat en waarom krijgt uw buurman wél elk jaar geld terug van de fiscus?

SECTORPREMIES - 17.09.2013

Wanneer lage sectorpremie gebruiken?

Veel werkgevers in de horeca maken gebruik van tijdelijke arbeidscontracten. Het voordeel: u zit niet lang aan een werknemer vast. Het nadeel: de door u verschuldigde premies werknemersverzekeringen stijgen. Kan dat ook anders?

GEMEENTE - 17.09.2013

Als het even (of iets langer) tegenzit …

Als het tij voor u als horecaondernemer even tegenzit, lopen uw kosten gewoon door en kunnen (belasting)schulden oplopen. Wat velen niet weten, is dat zij in het uiterste geval ook bij de gemeente kunnen aankloppen.

BESTELAUTO EN BELASTINGEN - 17.09.2013

‘Modelafspraak’ voor ontlopen bijtelling bestelauto

Ook over een ter beschikking gestelde bestelauto moet de bijtelling plaatsvinden. Nu is de tekst voor een ‘modelafspraak’ gepubliceerd waarmee belastingheffing kan worden voorkomen. Wat houdt deze modelafspraak in?

FISCALE WINST - 17.09.2013

Starter kan 100% afschrijven

Sinds 1 juli jl. mogen ook horecaondernemers investeringen tot 50% willekeurig afschrijven. Bent u ‘starter’, dan heeft u deze maatregel niet nodig! Waarom?

BEROEPSPRAKTIJK - 17.09.2013

Wanneer moet de reden op het recept staan?

Sinds 1 augustus jl. moeten voorschrijvende hulpverleners bij 23 geneesmiddelen de reden van het voorschrijven op het recept vermelden. Doel daarvan is een nog betere en veiliger zorg bij medicatiegebruik. Wat speelt er daarbij?

ONDERNEMERSCHAP - 17.09.2013

Vraag nu uw VAR aan!


OUDEDAGSVOORZIENING - 17.09.2013

Betaal niet te veel belasting over uw lijfrente-uitkering!

De hoofdregel bij lijfrentes is dat de premies aftrekbaar zijn en dat de uitkering vervolgens belast is. Wat doet u als u vergeten bent om alle premies af te trekken? Hoe voorkomt u dat u te veel belasting betaalt?

BEDRIJFSBEVEILIGING - 17.09.2013

Veilig internetten en een slecht wachtwoordbeleid

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders veilig internetten belangrijk vinden, maar dat ze er een zeer slecht wachtwoordbeleid op na houden. Hoe gaat u als medisch ondernemer veilig met wachtwoorden om, zónder dat dit veel tijd kost?

BELASTINGEN - 17.09.2013

Snelle duidelijkheid heeft haar prijs …

De fiscus wil eenvoudiger communiceren met u. Daardoor heeft u sneller duidelijkheid over uw aanslag, maar ... niets voor niets! Wat is er nu nieuw?

PERSONEEL - 17.09.2013

Wie betaalt de studiekosten?

Marieke heeft een aantal prijzige opleidingen gevolgd. U heeft de kosten betaald omdat de opleiding voor uw praktijk belangrijk is. Hoe zorgt u ervoor dat Marieke de studiekosten moet terugbetalen als ze bijv. bij een collega gaat werken?

SAMENWERKING - 17.09.2013

Maatschapsovereenkomst met ‘proeftijd’

Het aangaan van een maatschap heeft grote gevolgen. U gaat langdurig met iemand samenwerken en u draagt bovendien een deel van uw praktijk aan hem of haar over. U wilt elkaar eerst goed leren kennen, maar hoe regelt u dat?

BEROEPSGEHEIM - 17.09.2013

Geldt het beroepsgeheim ook na de dood van de patiënt?

Een moeder vond dat de huisarts steken had laten vallen in de behandeling van haar suïcidale zoon. Na het overlijden van de zoon wilde zij dat de huisarts het dossier zou afgeven. Hoe zit het dan met het beroepsgeheim?

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 11.09.2013

Ruimere aftrek verhuiskosten starter

Als u voorheen in loondienst was en u besloot om voor uzelf te beginnen, is het de vraag of eventuele verhuiskosten aftrekbaar zijn. De rechter heeft deze moeilijke knoop onlangs doorgehakt. Wat is voor u hiervan het voordeel?

SCHENKEN - 11.09.2013

Fiscaal voordelig schenken aan kinderen, wat nu?

Het kabinet komt volgend jaar schijnbaar met een hoge, nieuwe schenkingsvrijstelling. De wet kent nu al verschillende mogelijkheden om belastingvrij te schenken aan kinderen. Om welke bedragen gaat het dan?

BEDRIJFSKREDIET - 11.09.2013

Coöperatieve kredietvereniging, samen bankieren!

Wordt u ook zo moe van de kredietprocedure bij de bank? Er is goed nieuws te melden voor de ondernemer die op zoek is naar bedrijfskrediet. Een ‘coöperatieve kredietvereniging’, is dat voor u interessant?

BTW - BUITENLAND - 11.09.2013

Buitenlandse kosten, zo krijgt u de btw terug

Buitenlandse btw in een ander EU-land terugvragen? “Pfff, begin er maar niet aan”, heeft u wellicht van andere ondernemers gehoord. Is dat terecht? Hoe zorgt u dat uw kosten niet de pan uitrijzen?

WONINGHUUR - 09.09.2013

Denk om aangifte verhuurderheffing

Bent u verhuurder van meer dan 10 woningen met een huur die niet hoger is dan € 681,02? Dan krijgt u te maken met de aangifte verhuurderheffing.

IN DE KIJKER - 09.09.2013

Betalingsproblemen? Hulp via woonlastenfaciliteit!

Als uw cliënt in de problemen komt bij het betalen van zijn hypotheek die is gesloten met Nationale Hypotheek Garantie, kan in bepaalde situaties de zogenaamde ‘woonlastenfaciliteit’ helpen. Hoe zit dat?

VERKOOP - 09.09.2013

De contractuele boete en schadevergoeding

Als de koper van een woning zijn afspraken niet nakomt, kan uw verkopende cliënt enkele stappen nemen. Maar wat is de hoogte van de boete waar hij recht op heeft? En kan hij daarnaast ook een vergoeding eisen voor zijn schade?

VERKOOP - 09.09.2013

Zijn spelende kinderen een gebrek voor de woning?

Een koper van een woning die na het transport een gebrek ontdekt, probeert nogal eens de kosten van herstel op de verkoper te verhalen. Wanneer is dit mogelijk? En levert geluidsoverlast in de omgeving ook een gebrek op?

UW RAADSMAN - 09.09.2013

Serviceflat en erfbelasting, hoe zit dat?

Veel ouderen wonen tegenwoordig in een serviceflat. Dit zijn appartementen met aanvullende voorzieningen. De servicekosten voor deze voorzieningen spelen een belangrijke rol bij de fiscale waardering van de serviceflat. Hoe zit dat?

PROJECTONTWIKKELING - 09.09.2013

Bouwaanvraag mag op een bierviltje!

Ook als u van uw bouwplan alleen een simpele tekening heeft gemaakt, kunt u die gewoon bij de gemeente inleveren. De rechter heeft namelijk onlangs beslist dat de termijn waarbinnen de gemeente moet beslissen, vanaf dan begint te lopen.

BESTEMMINGSPLAN - 09.09.2013

Tijdelijk afwijken wordt eenvoudiger


BOUWRECHT - 09.09.2013

Bouw vertraagd door de opdrachtgever?

U hielp uw cliënt met de aankoop van zijn droomhuis. De verbouwing om het huis helemaal af te maken, liep echter flink uit; vergunning te laat, nog even dit en nog even dat, enz. Nu claimt de aannemer vertragingsschade. Hoe zit dat?

AANSPRAKELIJKHEID WERKNEMER - 09.09.2013

Als je niet oplet, moet je zelf de schade maar betalen!

Een werknemer die tijdens zijn werk brokken maakt waardoor u als werkgever schade lijdt, is daarvoor niet aansprakelijk. Tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Dat is lekker vaag ... Wat moet u zich daarbij voorstellen?

ZIEKTE & RE-INTEGRATIE - 09.09.2013

Eerst even het callcenter bellen kost niets ...

U heeft als werkgever zo uw twijfels bij het oordeel van de bedrijfsarts over het te volgen re-integratiepad. U kunt natuurlijk (voor € 400,-) een deskundigenoordeel bij het UWV vragen, maar dat kan zomaar een conflict geven. Wat dan?

PERSONEELSBELEID - 09.09.2013

Timemanagement

Als uw werknemers goed met hun tijd omgaan, is dat goed voor uw rendement.Slecht omgaan met tijd brengt spanning met zich mee, voor u, uw werknemers en uw klanten. Maar hoe doet men dat, de tijd goed beheren?

ZORGVERZEKERINGSWET - 09.09.2013

Zorgverzekering over WW inhouden of betalen?

In de praktijk blijkt vaak dat het onduidelijk is wie voor de premielasten (inkomensafhankelijke en nominale premie) moet opdraaien. En dan zijn er ook nog eens twee tarieven. Een lezer vroeg ons of het nu een laag of hoog tarief moest zijn.

RE-INTEGRATIE - 09.09.2013

Kunt u de boete verhalen op uw arbodienst?

Vorig jaar legde het UWV in 4.750 gevallen een loonsanctie op aan werkgevers. Veel van deze werkgevers vertrouwen tijdens de re-integratie ‘blind’ op hun arbodienst. Kunt u die aansprakelijk stellen als die steken heeft laten vallen?

EINDE DIENSTVERBAND - 09.09.2013

Ik werk desnoods tot ik erbij neerval

Een tuincentrum werd door de rechter gedwongen een 75-jarige bloembindster in dienst te houden. Hoe voorkomt u dat het in uw bedrijf zover komt?

VAKANTIE & ZIEKTE - 09.09.2013

Twee jaar ziek en dan ook nog vakantiedagen betalen?

Na twee jaar ziekte gaat Roelof bij u uit dienst. In die twee jaar is hij wél in staat geweest vakantie op te nemen. Of hij dat heeft gedaan, weet u niet, want hij heeft er nooit toestemming voor gevraagd. Hoeveel dagen moet u hem nu uitbetalen?

WINSTBELASTING - SUBSIDIES - 09.09.2013

Laat ook u geld liggen?

Uit recent onderzoek blijkt dat 85% van de MKB-ondernemers bij het investeren en innoveren veel geld laat liggen. Om te voorkomen dat u ook tot deze groep behoort, zetten we de zaken voor u nog eens op een rijtje.

BTW - 09.09.2013

Btw-ondernemer door zonnepanelen

Het Europese Hof heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over de teruggave van btw bij de aanschaf van zonnepanelen voor een woning. Hoe zit dat?

GELD LENEN - 09.09.2013

Kind geld lenen voor eigen woning?


SCHENKBELASTING - 09.09.2013

Schenking voor dringende schulden


BELASTINGCONTROLE - 09.09.2013

Man-vrouwfirma fiscaal mislukt?

De Vof is tussen levenspartners een fiscaal voordelige rechtsvorm. De fiscus erkent echter niet iedere Vof zonder slag of stoot. Twijfelt u of uw Vof geaccepteerd wordt, zorg dan dat u de fiscus voor bent. Hoe zit dat?

AFSCHRIJVEN - 09.09.2013

Hoe willekeurig afschrijven binnen een Vof?

Van 1 juli tot 31 december 2013 mag u weer willekeurig afschrijven. Over de verdeling binnen samenwerkingsverbanden is onlangs een Besluit verschenen. Wat betekent dit en wat is hierbij nog van belang?

FACTUUR - BTW - 09.09.2013

Btw-nummer weglaten?

De fiscus meldde onlangs dat u bij verkopen aan particulieren uw btw-nummer niet op de factuur hoeft te zetten. Zij adviseren zelfs om dit achterwege te laten, behoudens uitzonderingsgevallen. Waarom komt de fiscus hier nú mee?

UITSMIJTER - 06.09.2013

Dubbel beboet, of toch niet?!


INTERNATIONAAL - 06.09.2013

Keuzerecht niet-inwoners; kiezen of niet kiezen?

In een recent Besluit wordt opheldering gegeven over de fiscale positie van iemand die in het buitenland woont en in Nederland werkt en wordt het keuze­recht geactualiseerd. Een cadeautje van de fiscus of een sigaar uit eigen doos?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 06.09.2013

Handelt u wel voortvarend, inspecteur?

Een belastingaanslag kan te laag zijn opgelegd omdat de inspecteur op dat moment niet over de juiste gegevens beschikte. Hij kan dan later navorderen. De rechter heeft daarover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

CONTROLE - 06.09.2013

Belastingadviseur had beter moeten weten

Een belastingadviseur kan ook zijn eigen fiscale sores hebben. En als hij bij de behandeling daarvan niet correct te werk gaat, is de ‘straf’ meestal niet mals, zo ondervond een adviseur bij het Amsterdamse Hof. Hoe verliep dat?

PENSIOEN - 06.09.2013

Wat nu met uw BV-pensioen en leeftijdsterugstelling?

Nog op zoek naar een extra fiscale aftrekpost in de eigen BV rondom uw pensioen? Kiezen voor leeftijdsterugstelling kan een mogelijkheid zijn. Hoe zit dat dan nu in de huidige pensioenhectiek en met de actuele pensioenregels?

BTW - 06.09.2013

Subsidie belast met btw?

Indien u als ondernemer een subsidie ontvangt, is het van belang te weten of deze met btw belast is. Waar hangt het van af of u over uw subsidie btw betaalt en wat is daarbij van belang?

AUTO VAN DE ZAAK - 06.09.2013

Verbod privégebruik bestelauto

De Belastingdienst heeft onlangs een nieuwe voorbeeldafspraak voor het verbod op privégebruik van een bestelauto gemaakt. Waar moet u op letten?

WEBDIENSTEN - ONLINE VIDEO - 05.09.2013

Zo downloadt u van YouTube


SOFTWARE - BROWSER - 05.09.2013

Opera in het nieuw


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 05.09.2013

Grote bestanden mailen

Bijlagen mogen maximaal 10 MB groot zijn bij de klassieke mailapplicaties en 25 MB bij webmail. In de praktijk is dat vaak te weinig. Hoe kunt u grote bijlagen versturen zonder dat het allemaal te veel moeite gaat kosten?

SOFTWARE - WINDOWS - 05.09.2013

‘Vernieuw’ uw Windows 8-pc

Vindt u dat uw Windows 8-pc of -laptop na een tijdje steeds trager wordt? Of werken bepaalde functies niet goed? Dan kunt u uw Windows 8-installatie ‘vernieuwen’ zonder deze opnieuw te moeten installeren. Hoe gaat dat precies?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 05.09.2013

Uw smartphonecamera is nuttiger dan u denkt

U staat er niet bij stil, maar met uw smartphone heeft u eigenlijk altijd een fototoestel op zak waarmee u heel wat nuttiger dingen kunt doen dan alleen maar ‘gewone’ kiekjes nemen. We geven enkele nuttige voorbeelden.

ONTSPANNING - TELEVISIE - 05.09.2013

Televisiekijken volgens Google

Google TV, het digitale tv-platform van Google, is al een tijdje in Europa verkrijgbaar. Wat heeft u nodig, wat heeft Google TV te bieden en is het ook bij ons interessant?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 05.09.2013

Bescherming tegen spammers

Invulformulieren op websites worden vaak beschermd tegen spambots met de fameuze captcha-codes. Er bestaan echter een heleboel alternatieven. Een greep uit het aanbod.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 05.09.2013

Iedereen presenteert

Er bestaan diverse handige presentatietools die als alternatief kunnen dienen voor PowerPoint. We testten er eerder al een aantal uit; nu bespreken we drie minder bekende cloudtools.

BEVEILIGING - PRIVACY - 05.09.2013

Als u niet gevolgd wilt worden tijdens het surfen

Adverteerders proberen u op allerlei manieren te ‘tracken’ wanneer u op internet surft. Browsers kunnen wel tracking cookies weren, maar om de adverteerders echt te weren, is een antitracking-tool de oplossing. Hoe werkt het?

SOFTWARE - APPS - 05.09.2013

Apps die zaken herkennen

Met nuttige apps maakt u uw smartphone slimmer. Zeker als u applicaties gebruikt die zaken ‘herkennen’ en u duidelijk maken wat ze zien of horen.

WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 05.09.2013

Chatten met beeld en geluid

‘Skypen’ is een begrip geworden voor videochatten. Wilt u echter meer mogelijkheden, zoals videogesprekken met meerdere personen tegelijkertijd, dan zijn er nog mogelijkheden naast Skype. Welke zijn de beste?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 05.09.2013

Hoe goed scoort uw Facebook-pagina?

Heeft u een aparte Facebook-pagina voor uw zaak, uw producten of uw bedrijfsevenement? Goed om te weten is dan dat er hiervoor nieuwe statistieken bestaan die u vertellen hoe populair uw pagina is bij uw klanten.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 05.09.2013

Online-ondernemersplatforms

Zoekt u nieuwe kansen of een andere koers voor uw onderneming? Sparren met een ervaren branchegenoot kan u waardevolle ideeën opleveren.

PERSONEEL - 05.09.2013

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet moet ‘onverwijld’ worden gegeven. Uit de zaak Rasmussen vs. de Rabobank blijkt dat de onverwijldheid niet altijd eenvoudig kan worden vastgesteld.

BTW - GEBOUW - 05.09.2013

Btw-aftrek voor zonnepanelen!

Op 21 juni jl. heeft u een ‘Nieuwsflits’ ontvangen die ging over het terugvragen van btw bij het plaatsen van zonnepanelen. Zoals daarin al aangekondigd, gaan wij nu in een artikel dieper op deze uitspraak in. Wie kan er gebruik van maken?

PRAKTIJKVOERING - 05.09.2013

Oogjes toe ... in de dossiers van ‘anderen’

Hoe om te gaan met (digitale) medische gegevens binnen uw organisatie of praktijk? Mag iedereen die binnen uw praktijk werkt, in de gegevens van patiënten kijken of moet u dat anders regelen?

ONDERNEMINGSVORM - 05.09.2013

Ondernemerschap medisch specialisten vanaf 2015

Volgens het regeerakkoord vervalt voor medisch specialisten vanaf 2015 het fiscale voordeel van het ondernemer zijn. Is dit een gelopen race of zijn er ook vanaf 2015 nog mogelijkheden om fiscaal als ondernemer verder te gaan?

GEZONDHEIDSRECHT - 05.09.2013

Wie staat er in het BIG-register?

Een lezer stelde ons de vraag waarom een geregistreerd systeemtherapeut niet in het BIG-register is opgenomen. Voor het antwoord op die vraag is het goed na te gaan hoe dit register in elkaar zit en hoe u dit register het beste raadpleegt.

RECHT VAN DE BOUW - 04.09.2013

Herstelwerk, geen langere garantie!

Wordt na oplevering van herstelwerk de garantietermijn van de bouw automatisch verlengd? Wat heeft de rechter hier nu gunstig over beslist?

AANBESTEDING - 04.09.2013

Welke regels gelden er bij aanbesteding door particulieren?

Moet een particuliere opdrachtgever alle geldende regels van een aanbestedingsprocedure in acht nemen of mag hij daarvan afwijken? Wanneer is er überhaupt juridisch gezien sprake van een aanbesteding? Wat is er nu beslist?

BELEID BELASTINGDIENST - 04.09.2013

Laat gezamenlijk van u horen …


INCASSO - 04.09.2013

Hoe nu betalingsrisico beperken met aanbetaling?

Klanten betalen tegenwoordig steeds slechter is het algemene beeld in de bouw. Hoe staat u sterker als u een aanbetalingsregeling met uw klant heeft? Hoe regelt u dat juridisch goed in uw voordeel?

CONTRACT - 04.09.2013

Na opzegging overeenkomst niet met lege handen!

Heeft een opdrachtgever zomaar het recht de overeenkomst op te zeggen? Waar kan de aannemer dan aanspraak op maken? Bij wie ligt de bewijslast? Wat zeggen de algemene voorwaarden en wat staat er in de wet?

CONTROLE - 04.09.2013

De fiscus controleert uw kenteken actief

Hoever gaat de fiscus om te weten waar u was met uw auto van de zaak? Heel ver, zo blijkt nu! Leest u nu verder hoe de fiscus superactief controleert! Dit had u niet gedacht en niet verwacht ...

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 04.09.2013

Nieuwe sloten en tóch sterk staan (via het retentierecht)!

Een klant verving zelf de sloten op de bouwplaats, zodat de aannemer er niet meer kon komen. Wat dan met het aannemersretentierecht - het recht om de ‘sleutel van de (nieuw)bouw’ achter te houden tot de aanneemsom is voldaan?

IN DE KIJKER - 03.09.2013

De Wet Bibob en vastgoedtransacties ... wat is er nieuw?

De Wet Bibob (Wet Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur) biedt overheden de mogelijkheid om de integriteit van houders en aanvragers van vergunningen en subsidies te (laten) toetsen. Wat is er nieuw?

WONINGHUUR - 03.09.2013

Die huurwoning is écht niet netjes opgeleverd

Na jaren verlaat uw cliënt zijn huurappartement om in een koophuis te gaan wonen. Al die jaren heeft de verhuurder niets aan het onderhoud gedaan, maar bij oplevering vindt hij dat uw cliënt alle muren opnieuw moet verven. Hoe zit dit?

VERHUUR - 03.09.2013

Tijdelijke verhuur vereenvoudigd

Zoals bekend, is per 1 juli 2013 de Leegstandwet gewijzigd. Hierdoor is het makkelijker geworden om een leegstaande woning of een leegstaand gebouw tijdelijk te verhuren. Wij zetten de wijzigingen kort voor u op een rijtje.

VERKOOP - 03.09.2013

Onverkochte woning en AWBZ

Uw cliënt verblijft al een tijd in een AWBZ-instelling, maar zijn voormalige eigen woning wordt maar niet verkocht. Zijn hier tegemoetkomingen voor?

GEMEENTE - 03.09.2013

Nieuwe regels voor winkeltijden

Uw cliënt is van plan een winkelpand in het stadscentrum te kopen. Hij vraagt zich af of hij, nu per 1 juli 2013 de Winkeltijdenwet is gewijzigd, ook op zondag zijn winkel open mag houden. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 03.09.2013

Zonnepanelen fors goedkoper door btw?!

De prijzen van zonnecollectoren zijn de laatste tijd fors gestegen. Onlangs heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg echter een uitspraak gedaan die de kosten weer behoorlijk omlaag zou kunnen brengen. Hoe zit dat?

HYPOTHEEK - 03.09.2013

Huis verkocht? Overgangsregeling kapitaalverzekering

De laatste tijd volgen de veranderingen rondom de fiscale behandeling van de eigen woning elkaar in een hoog tempo op. Wat zijn nu de laatste ontwikkelingen rondom de kapitaalverzekering eigen woning (de KEW)?

EIGEN WONING - HYPOTHEEK - 03.09.2013

Hypotheekschuld deels aflossen en weer verhogen?

Stel, u heeft uw hypotheek van vóór 1 januari 2013 gedeeltelijk afgelost. In 2013 gaat u verbouwen en u leent hiervoor weer een bedrag. Aan welke voorwaarden moet de nieuwe lening voldoen om volledige renteaftrek te kunnen genieten?

PERSONEEL - 03.09.2013

Een culinair dankjewel, ook fiscaal?

Stel, u wilt uw zomerhulp of uw jubilaris bij het uit dienst treden bedanken met een etentje. Hoe zorgt u ervoor dat de fiscus niet ook een vorkje meeprikt?

BTW - 03.09.2013

Btw-aftrek voor zonnepanelen als extra toetje?

Op 21 juni jl. heeft u een nieuwsflits ontvangen die ging over het terugvragen van btw bij het plaatsen van zonnepanelen. Zoals daarin al aangekondigd, gaan wij nu in een artikel dieper op deze uitspraak in. Wie kan er gebruik van maken?

BETALINGSVERKEER - 03.09.2013

Pinbetalingen ontvangen met uw smartphone of tablet?

Heeft u als horecaondernemer weinig pintransacties? Of doet u er redelijk veel mobiel? Wilt u toch pin- en creditcardbetalingen kunnen ontvangen? In de vakpers schreef men reeds over ‘payleven’. Wat kunt u daarmee?

SOCIALE MEDIA - 03.09.2013

Horeca en Facebook, een ideale combinatie?

Volgens onderzoek gebruikt ca. 97% van de Nederlandse Horeca Facebook als belangrijkste sociaal medium. Waar is Facebook zoal voor te gebruiken en ook belangrijk natuurlijk: wat is de zonzijde en is er ook een schaduwkant?

PERSONEEL - PENSIOEN - 03.09.2013

Laat u niet misleiden door het uniform pensioenoverzicht

Vereenvoudiging van pensioencommunicatie is een nobel streven, maar kan u ook op het verkeerde been zetten. Wat doet u met het verkregen inzicht? Voor uw eigen pensioen uit een vorige baan of voor dat van uw werknemer.

BOER EN BEDRIJF - 03.09.2013

Investeringen in afdekken buitenuitlopen pluimvee 2013

Bent u pluimveehouder en wilt u uw buitenuitlopen voor kippen of kalkoenen afdekken? Dan kunt u wellicht nog in aanmerking komen voor de subsidie ‘Investeringen in afdekken buitenuitlopen pluimvee’. Hoe werkt dat?

BOER EN BEDRIJF - 03.09.2013

Verlenging uitrijperiode drijfmest

Normaal gesproken loopt de uitrijperiode t/m 31 augustus. Dit jaar is deze uitrijperiode verlengd. Welke uitrijregels gelden er nog meer in het najaar?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 03.09.2013

Van boerderij met erf tot chaletpark; wat met BV-lening?

Een BV heeft de eigendom van een boerderij met erf. Een andere ondernemer wil deze locatie gebruiken voor het starten van een chaletpark. Dan komen er problemen over een volgens de fiscus ‘onzakelijke lening’. Wat is er beslist?

BANK - 03.09.2013

Provisieverbod vanaf 2014. Wat betekent dit voor u?

Vanaf 1 januari 2014 zal er een wettelijk verbod gelden voor provisies voor ‘beleggingsdienstverlening’. Uw bank of adviseur zal zich bij u melden om nieuwe afspraken over de vergoeding te maken. Wat past het beste bij u?

BOER EN PRIVé - 03.09.2013

Huizenmarkt op slot; erfpacht?

De huizenmarkt zit in het slop. Wat als een huis al langer te koop staat? En er maar geen serieuze kopers op afkomen? Wanneer is opzet met erfpacht te overwegen? Hoe werkt dat?

Cookiebeleid