Niet meewerken? Dan geen loon!
Ik ga écht niet re-integreren! Paul werkt bij De Hobbit en meldt zich in april 2012 ziek. De bedrijfsarts geeft tot driemaal toe het advies dat Paul 4 uur per dag zijn werk kan hervatten; dat is 50% van zijn werktijd. Ondanks deze adviezen (én een loonopschorting én een negatief deskundigenoordeel van het UWV) blijft Paul weigeren te re-integreren.
Dan ook geen loon! De Hobbit ziet in december 2012 geen andere mogelijkheid dan het loon van Paul stop te zetten. Maar nog steeds begint Paul niet met zijn re-integratie. Uiteindelijk komt de zaak bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden terecht (25.07.2013).
Wat zegt de wet? Op grond van de wet (art. 7:629 BW) moet De Hobbit Paul gedurende 104 weken (twee jaar) zijn loon doorbetalen. In dit artikel staat ook een sanctie: Paul heeft géén recht op loon over de uren waarin hij zonder goede reden passend werk weigert. De hamvraag die de rechter moest beantwoorden is: Mag De Hobbit het loon helemaal stopzetten als Paul ‘alleen maar’ 4 uur per dag (50%) kan werken?
Deze werkgever kreeg gelijk. Het Hof is heel stellig: het doel van loonstopzetting als sanctie is ervoor te zorgen dat de werknemer tóch gaat re-integreren. Als het daarbij alleen zou gaan om het aantal uren dat de werknemer daadwerkelijk kan werken (in het geval van Paul 50%), zou de sanctie veel minder effectief zijn. De Hobbit heeft dan ook terecht het volledige loon van Paul stopgezet. Dit is vooral belangrijk omdat lagere rechters hier de laatste jaren niet altijd hetzelfde over dachten.
Werknemer móét meewerken! Een werknemer moet actief meewerken aan zijn re-integratie en mag passend werk niet weigeren. Als werkgever moet u zijn hele loon stopzetten als hij daar geen goede reden voor heeft. Tip. Laat de werknemer direct schriftelijk weten dat u zijn loon gaat stopzetten als sanctie voor zijn weigering om te re-integreren.
Download het model: ‘Loonopschorting’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 18.20.01).