VAKANTIE & ZIEKTE - 09.09.2013

Twee jaar ziek en dan ook nog vakantiedagen betalen?

Na twee jaar ziekte gaat Roelof bij u uit dienst. In die twee jaar is hij wél in staat geweest vakantie op te nemen. Of hij dat heeft gedaan, weet u niet, want hij heeft er nooit toestemming voor gevraagd. Hoeveel dagen moet u hem nu uitbetalen?

Uitbetaling. Roelof werd ziek in juli 2011 en hij ontvangt vanaf juli 2013 een volledige WGA-uitkering. Roelof is twee jaar ziek geweest en u heeft hem niet kunnen re-integreren. U beëindigt daarom zijn dienstverband. Dan stelt Roelof dat hij nog 20 verlofdagen van u tegoed heeft en dat hij deze uitbetaald wil zien. Hij was immers ziek en kon zijn verlof dus niet opnemen.

Hoe zit dat ook alweer?

Vakantie en ziek? Hoe u de opbouw van vakantie tijdens ziekte moet berekenen, is lastig. In 2012 is die hele berekening immers ‘op de schop’ gegaan.

Vóór 2012. Tot 1 januari 2012 bouwde de werknemer die langdurig arbeidsongeschikt was, alleen maar verlof op over de laatste zes maanden van zijn ziekteperiode. De zieke werknemer die met vakantie ging, moest daarvoor wél toestemming vragen aan de werkgever, maar hoefde daarvoor géén dagen in te leveren.

En nu dan? Met de komst van de nieuwe vakantiewetgeving hebben zieke werknemers recht op evenveel verlofdagen als alle andere werknemers. Daar staat tegenover dat zij ook vakantiedagen moeten inleveren als ze met vakantie gaan. Bovendien vervallen de wettelijke vakantiedagen die niet zijn opgenomen, zes maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Let op. De bovenwettelijke vakantiedagen vervallen na 5 jaar.

Hij had wel op vakantie kunnen gaan ...

In staat. Ondanks zijn ziekte kon Roelof best ver­­lof nemen. Uw bedrijfsarts onderschrijft dit ook. Als Roelof deze dagen dan niet opneemt, vervallen (‘verjaren’) deze dagen dus zes maanden ná het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Alleen als Roelof té ziek was om vakantie te genieten, verjaren ze niet.

Hoeveel dagen dus uitbetalen? Stel dat Roelof 5 dagen per week werkt en 25 vakantiedagen per jaar opbouwt. Dat zijn dan 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke dagen. Als Roelof geen vakantiedagentegoed had toen hij ziek werd en als hij daarna geen dagen heeft opgenomen (terwijl hij dat wel had kunnen doen) moet u het volgende uitbetalen:

  • over 2011: geen dagen opgebouwd (oude regeling: alleen laatste 6 maanden);
  • over 2012: 5 bovenwettelijke dagen; de 20 wettelijke dagen vervielen per 1 juli 2013;
  • 2013: de opgebouwde 12,5 dag;
  • in totaal dus 17,5 vakantiedag.

Hoe pakt u dit nu aan?

  • Houd contact met uw zieke werknemers, ook over het opnemen van verlof. Doorgaans is de ziek­­te niet zo ernstig dat zij geen verlof kunnen genieten.
  • Houd hierover ook contact met uw bedrijfsarts en vraag of de zieke werknemer in staat is om verlof te genieten.
  • Wijs uw zieke werknemer erop dat zijn vakantie­dagen vervallen als hij geen verlof opneemt.
  • De bovenwettelijke vervallen pas na 5 jaar. Als de zieke werknemer deze niet opsoupeert, zult u die dus na 2 jaar arbeidsongeschiktheid moeten uitbetalen.
  • Als uw werknemer echt te ziek is om verlof te genieten, vervallen zijn wettelijke verlofdagen niet na een halfjaar maar pas na 5 jaar. Deze dagen zult u bij een einde dienstverband na twee jaar derhalve moeten uitbetalen.
Houd ook voor uw zieke werknemer een verlofadministratie bij. Meestal zal hij wel verlof kunnen genieten. Met een goede administratie voorkomt u dat u niet-genoten verlof aan het einde van het dienstverband moet uitbetalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01