ERFRECHT - 17.09.2013

Wat kunt u nu met een codicil vererven?

Een speciale vorm van een testament is een codicil. Een codicil is een handgeschreven testament. Wat kunt u via een codicil zelf regelen? Hoe werkt zo’n codicil nu goed?

Kleren, sieraden en inboedel. In een codicil kunnen alleen kleren, sieraden en inboedel worden vermaakt. U beschrijft de voorwerpen en benoemt degene aan wie ze moeten worden toegedeeld na uw overlijden. Let op. De sieraden of inboedelgoederen moeten dan wel afzonderlijk worden benoemd. Bij het vermaken van kleding is dit niet noodzakelijk.

Verzameling. Het is niet mogelijk inboedel die deel uitmaakt van een kunstverzameling, of boeken die deel uitmaken van een boekenverzameling, apart in een codicil te vermaken. Daarvoor is een testament in notariële vorm vereist. Het is evenmin mogelijk om in een codicil een geldbedrag te vermaken.

Executeur. Ook het benoemen van een executeur is in een codicil niet meer mogelijk. Vóór 1 januari 2003, onder het oude erfrecht, kon dit nog wel.

Donor. Een speciale vorm van een codicil is een donorcodicil.

Door uzelf handgeschreven

Datum, handtekening. Wil een codicil geldig zijn, dan moet het door uzelf geschreven zijn. Bovendien moet het codicil voorzien zijn van een datum en een handtekening.

Later testament? Omdat een testament - opgemaakt bij nota­­riële akte - meestal begint met het herroepen van eerdere testamenten, is de datum die in een codicil staat, erg belangrijk. Indien deze datum ligt vóór de datum die in het notariële testament is genoemd, is het codicil daarmee herroepen.

Let op. Een getypt codicil is niet geldig.

Uitsluitingsclausule. Door in het codicil te vermelden dat de goederen verkregen worden met een uitsluitingsclausule, voorkomt u dat in geval van een echtscheiding bij degene aan wie u uw goederen heeft vermaakt, de goederen bij een echtscheiding moeten worden gedeeld met de ex-partner. Deze uitsluitingsclausule wordt meestal ook in uw notariële testament opgenomen.

Bewaren codicil

Het is belangrijk dat uw codicil na uw overlijden ook gevonden wordt. Mogelijk kunt u iemand in vertrouwen nemen dat u een codicil heeft gemaakt en waar dit ligt.

Bij de notaris. Het is ook mogelijk uw codicil bij de notaris in bewaring te geven. Het codicil wordt dan bij uw testament bewaard.

Indien u nadien het codicil wilt wijzigen, kunt u het ophalen onder overlegging van een geldig legitimatiebewijs. Het is daarbij wel essentieel dat u het codicil dat u wilt wijzigen, persoonlijk ophaalt. Het nieuwe en het gewijzigde codicil kunt u vervolgens weer in bewaring geven.

Werking. Het is mogelijk dat het de bedoeling is dat het codicil pas werkt bij overlijden van beide partners. Dit zal dan wel in het codicil moeten worden vermeld. Wordt dit in het codicil op een onjuiste wijze vermeld of wordt dit niet vermeld, dan bestaat het gevaar dat een derde aan het codicil al rechten kan ontlenen, terwijl er nog een langstlevende partner is.

Een model: ‘Codicil’ dat u kunt gebruiken, vindt u op: http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 17.12.07).

U kunt kledingstukken, bepaalde sieraden, bepaalde boeken en zaken die tot uw inboedel behoren, zelf met een handgeschreven verklaring (codicil) vermaken. Wil een codicil geldig zijn, dan moet het door uzelf geschreven zijn. Bovendien moet het codicil voorzien zijn van een datum en uw handtekening.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01