Bescherming tegen spammers
Captcha
Captcha-codes bestaan uit letters en/of cijfers die in een vervormde afbeelding weergegeven worden. Ze moeten – bv. na het invullen van een formulier – correct overgetypt worden om te bewijzen dat de invoerder geen robot, maar een persoon is.
Voordeel. Alleen als de code foutloos overgenomen wordt, wordt het formulier naar u doorgestuurd. Zo wordt spam geblokkeerd.
Nadeel. Captcha-codes invullen is vervelend voor uw bezoekers. Bovendien zijn spambots tegenwoordig zodanig geavanceerd dat ze zelfs sterk verwrongen captcha’s kunnen kraken. De afbeeldingen die wél standhouden, zijn vaak zo moeilijk te ontcijferen dat ook mensen er de grootste moeite mee hebben. En dat komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede.
Honeypot
Een captcha identificeert echte mensen, terwijl een zgn. honeypot andersom werkt: het is een lokmiddel waarmee u net de spambots identificeert. Dat gebeurt door bv. op een webformulier een extra veld te voorzien dat niet zichtbaar is voor een gewone gebruiker. Spambots zien het echter wél. Wanneer het onzichtbare veldje ingevuld wordt, weet u dus dat u te maken heeft met een robot die in de val getrapt is.
Voordeel. Alleen webformulieren met een leeg onzichtbaar veld worden naar u doorgestuurd.
Nadeel. Klinkt goed, maar ook deze methode heeft een nadeel: heel wat internetbrowsers hebben een automatische invulfunctie voor formulieren. Daardoor wordt soms het verborgen veldje toch ingevuld en wordt de bezoeker ten onrechte gezien als een spambot.
Eenvoudige vraag
U kunt uw bezoekers ook een eenvoudige vraag stellen. Bv. ‘Hoeveel is 5+4?’, ‘Wat is de kleur van melk?’ of ‘Hoeveel uren telt een dag?’ U kunt ook een afbeelding tonen en dan vragen: ‘Wat ziet u?’
Voordeel. Alleen bij een correct antwoord wordt het formulier doorgestuurd.
Nadeel. Deze techniek werkt slechts totdat de spambot de vraag begrijpt en het juiste antwoord geeft. Weet ook dat correcte antwoorden soms als fout gezien kunnen worden. Zorg er dus voor dat u bv. voor de ‘Hoeveel is 5+4?’-vraag meerdere antwoorden aanvaardt: ‘9’, ‘Negen’ en ‘negen’.
Tijdscontrole
Spambots kunnen razendsnel formulieren invullen met nepgegevens. Door een tijdscontrole te laten uitvoeren, kunt u dus de echte van de valse bezoekers onderscheiden.
Voordeel. Té snel ingevulde formulieren – bv. binnen vijf seconden – worden tegengehouden.
Nadeel. Spambots worden steeds slimmer en hebben soms een ingebouwde wachtfunctie. Bovendien worden personen – die hun formulier snel invullen dankzij de automatische invulfunctie van hun browser – met deze methode onterecht geweigerd. Maak uw bezoekers dus attent op het feit dat u een tijdscontrole uitvoert en dat ze even moeten wachten voordat ze op de verzendknop klikken.
Is het wel echt nodig?
Stel uzelf de vraag of het wel de moeite waard is. Een beschermmethode die afschrikt, heeft geen nut. Beter een paar extra spamberichtjes in uw mailbox dan bezoekers die vroegtijdig afhaken.